ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πασχαλινές ευχές

Τρίτη 29 Αυγούστου 2023

Αυλαία για την έκθεση φωτογραφίας: «Παραδοσιακά κτίρια – οικιστική διαμόρφωση Παραλίου Άστρους»

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:24:00 π.μ. | |
«Παραδοσιακά κτίρια – οικιστική διαμόρφωση Παραλίου Άστρους»
Η αναζήτηση της ταυτότητας και των καταβολών μας αποτυπώθηκε στο πλήθος του κόσμου που επισκέφθηκε την Έκθεση Φωτογραφίας «Παραδοσιακά κτίρια – οικιστική διαμόρφωση Παραλίου Άστρους» που διήρκεσε από την Παρασκευή 25 - 8 - 2023 έως την Κυριακή 27 - 8 - 2023 στο λιμάνι του Παραλίου Άστρους. 
Οι εκατοντάδες επισκέπτες που κατέκλυσαν τον χώρο, έδειξαν εξαιρετικό ενδιαφέρον για την κτισμένη πολιτιστική κληρονομιά του Παραλίου Άστρους και έθεσαν πλείστα όσα ερωτήματα, αλλά και προβληματισμούς για την ανάγκη προστασίας της.

Η Έκθεση διοργανώθηκε από τον «Όμιλο Μελέτης Ιστορίας, Πολιτισμού και Περιβάλλοντος *Πυράμια*», με συνδιοργανωτή το Δήμο Βόρειας Κυνουρίας και την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού.
Νοσταλγία και περισυλλογή προξένησαν οι ομιλίες στα πλαίσια της Έκθεσης το Σάββατο 26 - 8 - 2023. Ο κ. Βαγγέλης Κούκλης, τέως Λυκειάρχης και πρόεδρος του ΟΜΙΛΟΥ «ΠΥΡΑΜΙΑ», αφηγήθηκε την ιστορική εξέλιξη της κατοίκησης του σημερινού Παραλίου Άστρους από την νεότερη Παλαιολιθική εποχή έως σήμερα παρουσιάζοντας ιστορικά κείμενα, χάρτες, αρχαιολογικά ευρήματα και φωτογραφίες κτηρίων κτισμένων τους τελευταίους 6 αιώνες, από τον 15ο αιώνα μ. Χ έως τον 20ο .

Ενώ η κ. Πέγκυ Θεοδωροπούλου αρχιτέκτονας - μηχανικός, ανέλυσε με ποιο τρόπο εξελίχθηκε πολεοδομικά το Παράλιο Άστρος από την ανοικοδόμηση του προϋπάρχοντος Κάστρου από τους αδελφούς Ζαφειρόπουλου και την ίδρυση του Νέου Συνοικισμού της χερσονήσου του Άστρους.
Επίσης παρουσίασε την αρχιτεκτονική ιστορικών κτηρίων καθώς και αντιπροσωπευτικών κατοικιών του οικισμού.

Στην εκδήλωση του Σαββάτου παραβρέθηκε ο Δήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας κ. Καμπύλης και ο Πρόεδρος της Κοινότητας Παραλίου Άστρους κ. Χάρβαλος, ο οποίος απεύθυνε και χαιρετισμό. Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Γ. Γαρδικιώτης εκ μέρους του Δημάρχου.
Τέλος οφείλουμε ευχαριστίες στο Υπουργείο Πολιτισμού για την οικονομική που προσέφερε, τον Δήμο Βόρειας Κυνουρίας για την τεχνική στήριξη και προσωπικά τον κ. Πέτρο Χάρβαλο για την ηλεκτροδότηση του χώρου της Έκθεσης και της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε.
Το Δ.Σ.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ