ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πασχαλινές ευχές

Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2023

Τους εργαζόμενους της εταιρείας AVRAMAR στην Επίδαυρο συνάντησε ο υποψ. περιφερειάρχης Πελοποννήσου Νίκος Κουτουμάνος

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:38:00 π.μ. | | |
Τις εγκαταστάσεις συσκευασίας ιχθύων της εταιρείας AVRAMAR επισκέφθηκε ο υποψήφιος περιφερειάρχης Πελοποννήσου με τη λαϊκή συσπείρωση Νίκος Κουτουμάνος στα πλαίσια της περιοδείας του στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Επιδαύρου, συνοδευόμενος μεταξύ άλλων από τον υποψήφιο δήμαρχο Επιδαύρου Ναπολέων Μπουρδάκο και τον υποψήφιο περιφερειακό σύμβουλο και Γραμματέα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γάλακτος Τροφίμων και Ποτών Θανάση Κολιζέρα.

Ο Νίκος Κουτουμάνος στη συνομιλία του με τους εργαζόμενους στη μονάδα, αναφέρθηκεστον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών επισημαίνοντας ότι: «στον συγκεκριμένο κλάδο εργάζονται χιλιάδες εργαζόμενοι σε ιδιαίτερα άσχημες συνθήκεςπου χαρακτηρίζονται από χαμηλούς μισθούς, φαινόμενα ανασφάλιστης εργασίας, εξάπλωση της εργολαβικήςδουλειάς, εντατικοποίηση, ενώ οι εργαζόμενοι εκτελούν βαριά εργασία χωρίς να υπάρχουν Βαρέα και Ανθυγιεινά Ένσημα (ΒΑΕ). Η μεγάλη επικινδυνότητα της εργασίας αποτυπώνεται στα συχνά ατυχήματα, μεταξύ των οποίων αρκετά είναι σοβαρά, ακόμα και θανατηφόρα».

Αναφερόμενος στον όμιλο της AVRAMAR: «Σύμφωνα με έγκυρα δημοσιεύματα η Avramar, επιχείρηση – μεγαθήριο του χώρου,η μεγαλύτερη εταιρεία παγκοσμίως παραγωγής μεσογειακού ψαριού, επικαλείται προβλήματα ρευστότητας, έχει προσφύγειστις εγχώριες τράπεζεςζητώντας νέα χρηματοδότηση 50 εκατομμυρίων ευρώ, αναδιάρθρωση των δανείων της που ξεπερνούν τα 350 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι μέτοχοί της δεν προτίθεται να βάλουν χρήματα.

Παράλληλα μια σειρά εξελίξεις φανερώνουν μειωμένο ενδιαφέρον για τη συνέχιση της παραγωγικής διαδικασίας, αφού σύμφωνα με καταγγελίες εργαζομένων στις εγκαταστάσεις της εταιρείας πανελλαδικά, υπάρχει καταστροφή μεγάλης ποσότητας ψαριών λόγω, υποσιτίζονται ψάρια γιατί δεν υπάρχει ρευστότητα για να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες σε ιχθυοτροφές,ο γόνος που στοκάρεται είναι θεαματικά μειωμένος σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, γεγονός που προμηνύει μείωση παραγωγή στο άμεσο μέλλον».
Ο Νίκος Κουτουμάνος υπενθύμισε ότι: «Η δημιουργία της συγκεκριμένης εταιρείας είχε γίνει μόλις πριν από δυόμισι χρόνια με τυμπανοκρουσίες και τις ευλογίες της ελληνικής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσοτην τότε αναδιάρθρωση στο κλάδο την πλήρωσαν οι εργαζόμενοι με εκατοντάδες απολύσεις και τσάκισμα μισθών και δικαιωμάτων. Την ίδια στιγμή η AVRAMAR, όπως και συνολικά οι επιχειρήσεις της ιχθυοκαλλιέργειας, έχει διευκολυνθεί υπέρμετρα από τις ελληνικές κυβερνήσεις τόσο χωροταξικά όσο και με μεγάλες χρηματοδοτήσεις χρήματα του ελληνικού λαού. Επιπλέον οι AVRAMAR χρηματοδοτήθηκε με εκατομμύρια ευρώ με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας».

Σημείωσεότι:«Οι συγκεκριμένες εξελίξεις προδιαγράφουν νέες επιχειρηματικές συμφωνίες και παιχνίδια για άλλη μια φορά στην πλάτη των εργαζομένων, αφού τις όποιες αρνητικές εξελίξεις θα επιδιωχθεί να τις επωμιστούν και πάλι οι εργαζόμενοι, που ήδη ασφυκτιούν με τους χαμηλούς μισθούς, την τεράστια ακρίβεια σε όλα τα είδη ευρείας λαϊκής κατανάλωσης, την ενέργεια και τα καύσιμα»

Επίσης αναφέρθηκε στο νέο νόμο για τα εργασιακά που ετοιμάζεται να φέρει η κυβέρνηση υπογραμμίζοντας ότι: «Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που είναι στη διαβούλευση και με το οποίο ενσωματώνεται στο ελληνικό δίκαιο η Οδηγία της ΕΕ 2019/1152, ολοκληρώνει το έγκλημα της κατάργησης του 8ώρου – 40ώρου, γυρίζοντας τους εργαζόμενους έναν αιώνα πίσω.Μετά τις απλήρωτες υπερωρίες που προβλέπονται από τον “νόμο Χατζηδάκη”, τώρα θεσμοθετείται το “δικαίωμα” των εργοδοτών να κάνουν “λάστιχο” τους εργαζόμενους, απασχολώντας τους ως και 13 ώρες την ημέρα, ως και 78 ώρες την εβδομάδα, σε 2 και 3 δουλειές για να τα βγάλουν πέρα με τους μισθούς πείνας».

Στη συνέχεια ο Νίκος Κουτουμάνος αναφέρθηκε στο ρόλο της Τοπικής Διοίκησης τονίζοντας ότι: «Η Τοπική Διοίκηση αποτελεί βασικό μοχλό προώθησης της αντεργατικής πολιτικής του κεντρικού Κράτους, εξειδικεύοντας σε τοπικό επίπεδο τις κατευθύνσεις των κυβερνήσεων, με οδυνηρές συνέπειες για τους εργαζόμενους και το λαό συνολικά. . Είναι χαρακτηριστικό το πρόσφατο παράδειγμα με τις πλημμύρες που έπληξαν και την περιοχή της Επιδαύρου και τις τραγικές συνέπειες, αποτέλεσμα μιας πολιτικής που θεωρεί κόστος την προστασία της λαϊκής περιουσίας, αδιαφορώντας ακόμη και την ανθρώπινη ζωή μπροστά στα κέρδη».

Με αφορμή της επερχόμενες εκλογές τόνισε ότι: «Δεν μπορούν να ασκήσουν πολιτική με κριτήριο τις εργατικές - λαϊκές ανάγκες οι υποψήφιοι εκείνων των κομμάτων που δεσμεύονται από τις «δημοσιονομικές αντοχές», που συμφωνούν ότι οι εργαζόμενοι και οι μισθοί τους είναι «κόστος».

Κλείνοντας κάλεσε τους εργαζόμενους να ενισχύσουν στις κάλπες τα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης στη Περιφέρεια και στο Δήμο: «Απέναντι στο ενιαίο μπλοκ που συγκροτούν η κυβέρνηση και τα αστικά κόμματα, οι εκλεγμένοι τους σε δήμους και Περιφέρειες, το ίδιο το αντιλαϊκό πλαίσιο λειτουργίας της Τοπικής Διοίκησης, μόνο ανάγκη και κέρδος για τους εργαζόμενους να εκλεγούν περισσότεροι σύμβουλοι που συμπορεύονται με το ΚΚΕ, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης»;

Μόνο έτσι μπορεί να δυναμώσει η αντιπαράθεση με την ενιαία πολιτική κράτους και κυβερνήσεων που εξειδικεύεται σε δήμους και Περιφέρειες. Μόνο έτσι μπορούν να δυναμώσουν οι αγώνες, να έχουν αποτέλεσμα οι διεκδικήσεις των εργαζομένων, να είναι στο επίκεντρο η προστασία της ζωής και του περιβάλλοντος, απέναντι σε φυσικές καταστροφές.
Μόνο οι υποψήφιοι της Λαϊκής Συσπείρωσης στηρίζουν χωρίς αστερίσκους και εισαγωγικά μπαίνοντας μπροστά στον αγώνα και των εργαζομένων στην AVRAMAR για να κατοχυρωθούν πρώτα και κύρια οι θέσεις εργασία, μισθοί και δικαιώματα μπροστά σε κάθε σενάριο, ακόμα και αν αλλάξουν χέρια εταιρείες ή κάποιος μονάδες ή οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη. Για να υπογραφεί Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με αυξήσεις σε μισθούς και δικαιώματα. Για να υπάρχουν πραγματικές συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στο χώρο εργασίας. Για να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνολογίαςώστε οι ιχθυοκαλλιέργειες να μην επιβαρύνουν το περιβάλλον και να παράγετε ποιοτικό προϊόν.

Για να εξασφαλιστεί η παραγωγική διαδικασία και να εκσυγχρονιστεί σύμφωνα με τις σημερινές δυνατότητες που είναι τεράστιες και μπορούν να καλύψουν και τις διατροφικές ανάγκες του λαού με φθηνό και ποιοτικό ψάρι παράλληλα να γίνονται και εξαγωγές και όχι να υπονομεύονται οι παραγωγικές δυνατότητες της χώρας από τα διάφορα επιχειρηματικά παιχνίδια.

Μοναδική συμφέρουσα επιλογή για τους εργαζόμενους και της AVRAMAR είναι την Κυριακή 8 Οκτώβρη να γεμίσουν οι κάλπες με τα ψηφοδέλτια της λαϊκής Συσπείρωσης σε Περιφέρεια και Δήμο».
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ