ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πασχαλινές ευχές

Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2023

Τα χωράφια έμειναν χωρίς εργατικά χέρια (βίντεο)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 6:37:00 μ.μ. | |
εργάτες παραγωγής
Χωρίς εργάτες έμεινε η περιφέρεια, στις αγροτικές περιοχές όπου υπό κανονικές συνθήκες ανθεί η παραγωγή αγροτικών προϊόντων.

Ρεπορτάζ: Νίκος Τσιαμτσίκας

Η πληγή είναι μεγάλη και ανησυχεί τους καλλιεργητές που φέτος σε πολλές περιπτώσεις ξέμειναν με την παραγωγή αμάζευτη στα χωράφια και μάλιστα σε εποχές, όπου περιοχές που επλήγησαν από την κακοκαιρία, βγήκαν απ’ τον ανταγωνισμό και η αγορά, αύξησε κατακόρυφα τις απαιτήσεις της.

Από το υπουργείο εξωτερικών ζητήθηκε ήδη από την Αίγυπτο να ενισχύσει με εργατικό δυναμικό την Ελλάδα, προκειμένου να μην πάνε χαμένες οι φετινές σοδειές, ωστόσο έχει αποδειχτεί ότι παρόμοια αιτήματα που έγιναν και προς την κυβέρνηση του Πακιστάν δεν απέδωσαν και συμφωνίες δεν τηρήθηκαν.

Οι εργάτες τράβηξαν για Ιταλία και Ισπανία όπου το μεροκάματο είναι σημαντικά μεγαλύτερο.

Τα πατατοχώραφα στη Θήβα, τα θερμοκήπια στο Μαραθώνα, οι φιστικιές σε Αίγινα και Μέγαρα, έμειναν ατρύγητα και οι αγρότες έκαναν ανταλλαγή εργατικού δυναμικού, δηλαδή των μελών της οικογενείας τους όσο μπορούσαν, όπως γινόταν πριν από περίπου μισό αιώνα. Ερώτημα παραμείνει και συγκομιδή των εσπεριδοειδών, σε Αργολίδα, Κορινθία και Άρτα.

Χαρακτηριστικό του αδιεξόδου που έχει δημιουργηθεί είναι και το αίτημα του δήμου Πύλου Μεσσηνίας να πάνε για εργάτες γης όσοι από τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας δεν έχουν πια άλλους οικονομικούς πόρους, προκειμένου να μαζευτεί η ελιά που έχει ήδη πουληθεί στους Ισπανούς.

Η Ελλάδα έρχεται ήδη αντιμέτωπη με πρωτόγνωρα φαινόμενα όπως τα αντικλεπτικά στο λάδι στα ράφια του Σούπερ Μάρκετ, αφού ήδη το λάδι εσοδείας 2022, πωλείται το βάρος του σε χρυσάφι, πολύ κοντά στα 14 και μέχρι και 15 ευρώ το λίτρο.

Αν το πρόβλημα με τους εργάτες γης δε λυθεί σύντομα, στο γιορτινό εορταστικό τραπέζι των Χριστουγέννων, όπως προβλέπουν και οι ίδιοι αγρότες, δεν θα υπάρχει τίποτε Ελληνικής παραγωγής, παρά μονάχα εισαγόμενα αγαθά.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ