ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2023

Οι 18ες Διεθνολογικές Συναντήσεις Ναυπλίου 20-22 Οκτωβρίου στο «Βουλευτικό»

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:40:00 π.μ. | |
Μπούρτζι
Οι Διεθνολογικές Συναντήσεις Ναυπλίου διοργανώνονται σε ετήσια βάση από το 2005, στον ιστορικό χώρο του «Βουλευτικού», στο Ναύπλιο, με πρωτοβουλία του Ομότιμου Καθηγητή Στέλιου Περράκη. Πρόκειται για έναν πρωτότυπο θεσμό, μοναδικό στα ελληνικά ακαδημαϊκά δρώμενα, με αναφορές στις διεθνείς écoles doctorales με μεγάλη συμμετοχή κάθε χρόνο νέων ερευνητών. 

Μέχρι σήμερα, έχουν συμμετάσχει στο Forum Νέων Ερευνητών δεκάδες Υποψήφιοι Διδάκτορες, μεταπτυχιακοί φοιτητές και μεταδιδακτορικοί ερευνητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίοι παρουσίασαν την έρευνά τους σε ζητήματα διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου ενώπιον Ακαδημαϊκής Επιτροπής Αξιολόγησης.

Στο πλαίσιο των «Συναντήσεων» διεξάγονται σημαντικές Ημερίδες/Εσπερίδες για θέματα διεθνούς και ευρωπαϊκής επικαιρότητας, καθώς και Διασκέψεις σε συνεργασία με διεθνείς θεσμούς (Συμβούλιο της Ευρώπης, Ευρωπαϊκή Ένωση, ΟΑΣΕ κ.λπ.). Σε αυτές συμμετέχουν ακαδημαϊκοί, διπλωμάτες, πολιτικοί, ειδικοί εμπειρογνώμονες και διακεκριμένες προσωπικότητες από τον χώρο του πολιτισμού και των τεχνών. Από αυτές τις επιστημονικές συναντήσεις -τις οποίες παρακολούθησαν εκατοντάδες νέοι ερευνητές, διεθνολόγοι κ.ά.- έχουν προκύψει και σημαντικές εκδόσεις.

Οι 18ες Διεθνολογικές Συναντήσεις Ναυπλίου θα πραγματοποιηθούν στις 20-22 Οκτωβρίου 2023 στο «Βουλευτικό». 

Θα περιλαμβάνουν:

- Το Forum Νέων Ερευνητών, με ανακοινώσεις/παρουσιάσεις 20 περίπου ερευνητών από διάφορα Πανεπιστήμια ενώπιον Επιτροπής Καθηγητών (Στ. Περράκης, Κ. Χατζηκωνσταντίνου, Γρ. Τσάλτας, Χ. Δίπλα, Μ. Χρυσομάλλης, Δ. Χρυσοχόου, Κ. Υφαντής, Ό. Τσόλκα, Π. Λιάκουρας, Μ. Σαρηγιαννίδης, Γ. Κυριακόπουλος, Σ. Γαλάνη, Γ. Ανεψιού, Ε. Κουτσουράκη), στη γλώσσα εκπόνησης των εργασιών τους.

- Το Panel Δικαίου Θαλάσσης με θέμα: «Η (τρίτη) Συμφωνία Εφαρμογής της Σύμβασης των ΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας σχετικά με τη διατήρηση και τη βιώσιμη χρήση της θαλάσσιας βιοποικιλότητας σε περιοχές πέραν της εθνικής δικαιοδοσίας (“BBNJ Agreement”) - Μια πρώτη αποτίμηση», με συμμετοχή των: Α. Στρατή, Σ. Κόπελα, Η. Πλακοκέφαλος, Ευ. Παπασταυρίδης, Σ. Τσενικλή και συντονισμό του Γρ. Τσάλτα.

- Το Στρογγυλό Τραπέζι (σε συνεργασία με την Υπάτη Αρμοστεία ΗΕ για τους Πρόσφυγες) με θέμα «Μεταναστευτικές ροές στην Ευρώπη και στον Κόσμο: Τετραγωνίζοντας τον κύκλο των προκλήσεων», με συμμετοχή των Π. Μάστακας, Μ.Ν. Μαρούδα (tbc), Σ. Γάκης, Α. Κανδυλάκη και Ε. Κουτσουράκη.

- Το «Βήμα των Διεθνών Θεσμών (Ι)», με ομιλία του Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης Bjørn Berge, αναφορικά με τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η Δημοκρατία.

Το Σάββατο 21 Οκτωβρίου, οι «Συναντήσεις» θα περιλαμβάνουν:

- Την Επετειακή Ενότητα «Η ‘Λωζάννη’ 100 χρόνια μετά. Ματιές στο χτες και στο σήμερα. Μια πλουραλιστική προσέγγιση (Ιστορία – Πολιτική – Δίκαιο)», στην οποία θα συμμετέχουν οι Α. Συρίγος (tbc), Χ. Καραμπαρμπούνης, Ν. Ουζούνογλου, Κ. Μπότσιου, Σ. Ριζάς, Γ. Γεωργής, Φ. Δρακονταειδής, Α. Τούντα Φεργάδη, Θ. Γεωργιάδης, Δ. Τσέτσικα, Α. Μπρεδήμας, Ι. Στριμπής, Ν. Παπαναστασόπουλος.

- Τη Συζήτηση «Ελληνοτουρκικές σχέσεις και Κυπριακό σε κίνηση: Μια δεύτερη ματιά μετά τη Συνάντηση της Νέας Υόρκης», ομιλητές τους Μ. Κοττάκη, Στ. Λυγερό και Ν. Μελέτη και συντονιστή τον Στ. Περράκη.

- Την Ετήσια Διάλεξη «Γεώργιος Τενεκίδης» με ομιλία του Καθηγητή και Κοσμήτορα Νομικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α. Λ.Α. Σισιλιάνου για τον «εξανθρωπισμό» της νομολογίας του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.

- Το «Βήμα των Διεθνών Θεσμών (ΙΙ)», με τον Γιώργο Α. Παπανδρέου, τέως Πρωθυπουργό και Πρόεδρο της Επιτροπής για τη Δημοκρατία της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, να συζητά με τον Σ. Περράκη για «το παρόν και το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων».

- Την Ενότητα «Κυπριακό: Το ζήτημα των «Αγνοουμένων». Συζήτηση και Προβολή του Ντοκιμαντέρ «Ίχνη», με την συμμετοχή των Σ. Ιορδανίδου, Μ. Καρεφιλίδου, Α. Δημητριάδη, Δ. Χρυσοχόου και Μ. Καλμπουρτζή.

- Την Ενότητα «Τέχνη και Διεθνής Δικαιοταξία: Ο ποιητικός λόγος απέναντι στον Πόλεμο και στην Ειρήνη» με τους Α.Ι.Δ. Μεταξά, Γ. Αρέστη, Γ. Πανούση και Β. Παπαδόπουλο.

Οι «Συναντήσεις» θα ολοκληρωθούν την Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2023, με:

- Την Ενότητα «Τα 25χρονα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (Στην μνήμη του Καθηγητή Eric David)», με εισηγήσεις των Φ. Δασκαλοπούλου-Λιβαδά, Φ. Σπυρόπουλου, Ε. Μίχα και Β. Μπαλαφούτα. Θα συντονίζει ο Χ. Ροζάκης.

- Την Agora: «Ο Κόσμος, ο Άνθρωπος στην Μετα-εποχή. Κρίσεις, προκλήσεις, απαντήσεις» με παρεμβάσεις των Ε. Βενιζέλου, Τ. Γιαννίτση, Χρ. Ζερεφού, Λ. Κατσέλη, Γ. Μανιάτη, Α.Ι.Δ. Μεταξά, Χ. Παμπούκη, Γ. Πανούση, Κ. Τσουκαλά και Ι. Τσιβάκου.

Το πολιτιστικό Μέρος της 18ης Περιόδου των «Διεθνολογικών Συναντήσεων» περιλαμβάνει εικαστική έκθεση στο «Βουλευτικό», με θέμα «Εθνικές Προσλήψεις, Σύγχρονες Απεικονίσεις 1923-2023» σε συνεργασία με την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Δεκαπέντε φοιτητές της ΑΣΚΤ προσεγγίζουν εικαστικά, εκατό χρόνια μετά και τη Συνθήκη της Λωζάννης, τις διαχρονικές επιπτώσεις, τη συλλογική βίωση των συνεπειών της, την ατομική πρόσληψη των επιπτώσεών της. Στην έκθεση που συντόνισε η νέα Πρύτανης της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών Δρ Ε. Χατζησάββα συμμετέχουν φοιτητές από τέσσερα εργαστήρια της Σχολής, το Α΄ με Διευθυντή τον Καθηγητή Ά. Αντωνόπουλο, το ΣΤ΄ με Διευθυντή τον Γ. Καζάζη και το ΙΓ’ με Διευθύντρια την Αν. Καθηγήτρια Ε. Χατζησάββα και το Εργαστήριο μαρμαρογλυπτικής του Καθηγητή Μ. Γεωργιλάκη. Στόχος της έκθεσης είναι η εικαστική πρόσληψη και αποτύπωση ενός κορυφαίου ιστορικού γεγονότος με τεράστιες πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες στην Ελλάδα και το βαλκανικό χώρο. Πρόκειται για μια συμπόρευση Τέχνης, Ιστορίας και Πολιτικής.

Οι 18ες Διεθνολογικές Συναντήσεις υποστηρίζονται και ενισχύονται από τον Δήμο Ναυπλιέων. Πραγματοποιούνται με την συνεργασία της ΕΕΔΔΔΣ, των «Τετραδίων Διεθνούς Δικαίου και Διεθνούς Πολιτικής», των Rencontres Intersdisciplinaires Franco-Helléniques, της «Ιονικής Ακαδημίας 1808», του Εκδοτικού Οίκου Ι. Σιδέρης.

Οι «Συναντήσεις» είναι ανοικτές στο κοινό της πόλης και θα το παρακολουθήσουν, όπως κάθε χρόνο, φοιτητές, νέοι επιστήμονες και ερευνητές με διεθνολογικά και όχι μόνο ενδιαφέροντα.

Στο τριήμερο αυτό λοιπόν, τ’ Ανάπλι θα βρεθεί στο επίκεντρο σημαντικών συζητήσεων, σε μία κρίσιμη για την Ευρώπη, τη διεθνή κοινότητα, την Ελλάδα και την Κύπρο⸱ συγκυρία για εξαιρετικής σημασίας ζητήματα διεθνούς, ευρωπαϊκής και εθνικής πολιτικής.

Καθηγητής Στέλιος Περράκης
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ