ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2023

Επιστολή ενημέρωσης από τον Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων 1ου Δημοτικού Ναυπλίου

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 6:30:00 μ.μ. | | |
Σχολείο
Αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες , 

Στο πλαίσιο του σκοπού του ο Σύλλογός μας, εκτός των άλλων δράσεων( εκδρομών , διαλέξεων, ψυχαγωγικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, κ.α.), απευθύνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα στο δήμο και τα αρμόδια όργανά του (Δήμαρχο , Σχολική Επιτροπή , Τεχνική Υπηρεσία κλπ) διατυπώνοντας αιτήματα που αφορούν στη βελτίωση των κτιριακών κυρίως και υλικοτεχνικών υποδομών του Σχολείου . 

Τα αιτήματα αυτά σχεδόν στο σύνολό τους εκφράζουν τόσο τη Διεύθυνση και το προσωπικό του Σχολείου , όσο και τους γονείς και κηδεμόνες που εκπροσωπούν πρακτικά και νομικά τα παιδιά τους . 

Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι σε ένα κτίριο του 1931 , στο οποίο ελάχιστες παρεμβάσεις έχουν γίνει, υπάρχουν σημαντικά κτιριακά ζητήματα , οι λύσεις των οποίων αποτελούν και τα κυριότερα αιτήματα του συλλόγου διαχρονικά . 

Τα τελευταία χρόνια δυστυχώς γινόμαστε θεατές του ίδιου έργου ξανά και ξανά . το σενάριο περιλαμβάνει συναντήσεις του ΔΣ του συλλόγου είτε τακτικές στο πλαίσιο των σχολικών συμβουλίων , είτε έκτακτες κατόπιν αιτήσεών μας, με τους εκπροσώπους του δήμου στις οποίες παραδίδουμε λίστα αιτημάτων για τα οποία ακούμε ότι θα ικανοποιηθούν άμεσα ή έστω το συντομότερο. 

Η συνέχεια περιλαμβάνει ικανοποίηση κάποιων μικρών και ανέξοδων κατά κανόνα αιτημάτων, και μεταφορά των σημαντικών στο μέλλον. Το να κάνουμε γενικότερη ιστορική αναδρομή των αιτημάτων μας προς το δήμο δεν έχει νόημα και θέλει πολύ χρόνο , όμως θέλουμε να ενημερώσουμε για όσα έχουν γίνει ή δεν έχουν γίνει τον τελευταίο ενάμιση χρόνο . 

Το Μάρτη του 2022, ο Σύλλογος απέστειλε επιστολή στον Δήμο και την Πρωτοβάθμια Σχολική Επιτροπή . Κύρια σημεία της επιστολής ήταν: Τα κουφώματα και το στάδιο στο οποίο βρίσκεται το θέμα (καθώς παλαιότερα γνωρίζαμε ότι είχε ενταχθεί σαν έργο στο Φιλόδημος) 

Η επισκευή και ενεργειακή αναβάθμιση των λυομένων αιθουσών του σχολείου Τα προβλήματα που δημιουργούνται στο κοινό με τα λύκεια προαύλιο Η μετακίνηση των κάδων απορριμμάτων από την είσοδο του σχολείου . 

Τέλος , προτείναμε να βαφτεί και να οριοθετηθεί με πλαστικά κολωνάκια ράμπααναπήρων στην είσοδο του προαυλίου για να εξυπηρετείται καλύτερα μαθήτρια που κινείται με αμαξίδιο . Στην επιστολή αυτή δεν λάβαμε καμία απάντηση , ενώ στη συνάντηση στο πλαίσιο του σχολικού συμβουλίου ακούσαμε και πάλι ότι θα λυθούν τα θέματα αυτά άμεσα . 

Τον Ιανουάριο του 2023 πραγματοποιήθηκε κατόπιν αιτήματός μας νέα συνάντηση με την Πρόεδρο των σχολικών επιτροπών . 

Στη συνάντηση αυτή δόθηκε στην κα Πρόεδρο ξανά λίστα αιτημάτων που περιλάμβανε επιγραμματικά τα εξής: 

• κουφώματα τουαλέτες 
• χώρισμα προαυλίου 
• λυόμενα 
• τοποθέτηση πάγκου ή παγκακίων στο μπροστά προαύλιο
• αγορά τηλεόρασης για σχολική αίθουσα 
• αντικατάσταση ή επισκευή μπασκετών 
• απομάκρυνση κάδων 

Αν και για τα περισσότερα ζητήματα λάβαμε υπόσχεση άμεσης διευθέτησης , κανένα θέμα δεν προχώρησε μέχρι την επιστολή μας στις 3/5/2023 . 

Στην επιστολή αυτή αναφέραμε σειρά θεμάτων, τα περισσότερα για πολλοστή φορά, και ζητήσαμε να ενημερωθούμε εγγράφως για τις ενέργειές του δήμου και της σχολικής επιτροπής . 

Τα θέματα αυτά ήταν: 

-η άμεση επισκευή και ανακαίνιση των τουαλετών 
-η αποκατάσταση ρωγμής στην ένωση του αρχικού κτιρίου με την προέκταση 
-η αντιμετώπιση του θέματος του κοινού προαυλίου 
-η αντικατάσταση /επισκευή των κουφωμάτων 
-η αντικατάσταση ή επισκευή των λυόμενων 
-η δημιουργία καθισμάτων για τα παιδιά, 
-η τοποθέτηση αυτόματου ποτίσματος 
-η επιδιόρθωση επικίνδυνων σημείων του προαυλίου 

Τέλος αιτηθήκαμε να μας κοινοποιηθούν πιστοποιητικά απαιτούμενων ελέγχων που αφορούν στη χρήση του κτιρίου (έλεγχος στατικότητας , πυρασφάλειας, υγειονομικού κλπ) Σε απάντηση της επιστολής αυτής, ενημερωθήκαμε προφορικά ότι οι τουαλέτες θα φτιαχτούν το καλοκαίρι , ότι ίσως μπούμε με νέα κουφώματα το Σεπτέμβρη , ότι οι λοιπές επισκευές θα γίνουν, ότι έχει γίνει ήδη αγορά κάγκελων για να χωριστεί το προαύλιο και ότι το θέμα των πιστοποιητικών έχει ανατεθεί στην τεχνική υπηρεσία . 

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και αφού μέχρι το τέλος Ιουλίου δεν είχε γίνει καμία παρέμβαση στα εν λόγω θέματα, πραγματοποιήθηκε εκ νέου συνάντηση τον Αύγουστο , με την Πρόεδρο των σχολικών επιτροπών , στην οποία μεταξύ άλλων, διαβεβαίωσε τόσο εμάς όσο και τη διεύθυνση του σχολείου για το πέρας των εργασιών (πλην των κουφωμάτων ) έως την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς , όπως επίσης και ότι τα πιστοποιητικά που ζητούσαμε θα είχαν παραδοθεί και αυτά μέχρι τότε. 

Από μέρους μας, προτείναμε ακόμα και να φέρει ο Σύλλογος υλικά (πλακάκια , κόλλες, είδη υγιεινής ), τα οποία συμφώνησε να μας δωρίσει μεγάλη εταιρία σχετικών ειδών τηςπόλης. Δυστυχώς με την έναρξη του σχολικού έτους η μόνη ουσιαστική παρέμβαση που είχε γίνει αφορούσε στην επισκευή και επαναχρωματισμό των πορτών των τουαλετών . Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να πραγματοποιηθούν 2 ακόμα συναντήσεις.

Στην πρώτη μεταφέρθηκε η απογοήτευσή μας για τον τρόπο που αντιμετωπίζεται το Σχολείο και τα αιτήματά μας, ενώ στη δεύτερη ο εκνευρισμός και η πρόθεσή μας να διεκδικήσουμε πιο δυναμικά την ικανοποίηση των αιτημάτων μας. Συμπτωματικά (;) την επόμενη μέρα της πρώτης συνάντησης τοποθετήθηκε διαχωριστικό στο προαύλιο (όχι τα κάγκελα που μας είχαν αναφερθεί, αλλά μεταλλικό πλέγμα για το οποίο εκφράσαμε γραπτώς τις επιφυλάξεις μας όσον αφορά στην ασφάλεια των παιδιών ). 

Ενώ μετά τη δεύτερη συνάντηση τοποθετήθηκαν καινούριες λεκάνες στις τουαλέτες του Σχολείου . 

Η μερική ικανοποίηση των αιτημάτων μας, (η οποία θα έπρεπε να είναι αυτονόητη έτσι κι αλλιώς γιατί αφορούν την υγεία και ασφάλεια των παιδιών μας), τη δεδομένη χρονική στιγμή και μετά από τις έντονες διαμαρτυρίες μας, θεωρούμε ότι προσβάλει τόσο εμάς ως γονείς , όσο κυρίως τα παιδιά μας. 

Ο Σύλλογός μας διαχρονικά, διατυπώνει διακριτικά και αποφεύγοντας τις εντάσεις , τα αιτήματά του Σχολείου μας, αλλά δυστυχώς φαίνεται ότι η τακτική αυτή ίσως παρερμηνεύεται . 

Ίσως δεν δίνει την πραγματική διάσταση της αναγκαιότητας των αιτουμένων παρεμβάσεων . Σε κάθε περίπτωση , ευχόμαστε η επόμενη θητεία της δημοτική αρχής (είτε της υφιστάμενης , είτε οποιασδήποτε άλλης προκύψει ), να έχει ως προτεραιότητα την εκπαίδευση και την εξασφάλιση των καλύτερων δυνατών συνθηκών για τους μαθητές και τους λειτουργούς της . 
Με την ευκαιρία και επειδή σχολείο δεν είναι μόνο τα κτήρια και τα προβλήματά τους, θα θέλαμε να συγχαρούμε τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές του Σχολείου μας για τη δράση τους στο θεατράκι της Αρβανιτιάς στο πλαίσιο της ημέρας σχολικού αθλητισμού , απ ' όπου και η φωτογραφία. 

Με τιμή, 
Το ΔΣ του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων 
Του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ναυπλίου
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ