ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πασχαλινές ευχές

Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2023

Ένας "ύμνος" για το σουβλάκι των Μύλων

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 1:56:00 μ.μ. | | |
τρένο
Αν έζησες τα 70s, ξέρουμε ότι ο τίτλος μας σε έκανε να χαμογελάσεις. Αν πάλι όχι, βάλε κρασί να στα πούμε: 

Οι Μύλοι είναι παραθαλάσσιο χωριό της Αργολίδας, περί τα 10 χιλιόμετρα έξω από το Ναύπλιο. Στον γραφικό σιδηροδρομικό τους σταθμό, που είναι πια ερειπωμένος όπως οι περισσότεροι σταθμοί της Πελοποννήσου, έκανε στάση το τραίνο που πήγαινε από την Αθήνα στην Καλαμάτα. Στην αποβάθρα του, πλανόδιοι με γιγάντιους δίσκους πουλούσαν το θρυλικό σουβλάκι των Μύλων.

Όταν στα 80s οι Αθηναίοι απέκτησαν αυτοκίνητα, οι Μύλοι παρέμειναν η δημοφιλέστερη στάση ανεφοδιασμού πριν την ανάβαση του Κωλοσούρτη (μη γελάς, έτσι τη λέγαμε την παλιά Εθνική Οδό Άργους-Τρίπολης). Στην διασταύρωση όπου είχαν στο μεταξύ βρει την στέγη τους τα κοσμαγάπητα σουβλάκια, έκαναν στάση και τα ΚΤΕΛ που περνούσαν από εδώ.

Τα χρόνια πέρασαν, ο δρόμος για τον νότο της Πελοποννήσου έπαψε να είναι πολύωρος κι εφιαλτικός, κι επίσης έπαψε να περνάει από εδώ. Παρέμειναν όμως τα σουβλάκια, ζουμερά, χορταστικά, σχεδόν συγκινητικά oldschool. Αφράτα καλαμάκια χοιρινά από αυτά που δεν βρίσκεις πια στο σουβλατζίδικο της γειτονιάς σου, «με το ξυγκάκι τους» που λέγαν’ οι παλιοί, και πασπαλισμένα με ρίγανη και αλάτι. Σερβίρονται αυστηρά και μόνο με ψωμάκι, όχι καλαμποκένιες πίτες και άλλους νεοτερισμούς. Επιτρέπεται να τα νοτίσεις με μερικές σταγόνες λεμόνι και να τα βουτήξεις σε σκορδάτο τζατζίκι. Ως εκεί.

Πού τα βρίσκουμε;

Στην χιλιοτραγουδισμένη διασταύρωση των Μύλων, τα βρίσκεις πια στεγασμένα σε ψησταριές που απλώνουν τα τραπέζια τους σε συμπαθητικές αυλές και τα φορτώνουν με πιατέλες τίγκα στα σουβλάκια. Εμείς δοκιμάσαμε και προτείνουμε το Σουβλάκι του Καδή, που φτιάχνει άψογα ρετρό καλαμάκια χοιρινά αλλά και κοτόπουλο, καθώς επίσης και κοντοσούβλι και φρυγαδέλι. Συνοδεύεις με τα κλασικά ορεκτικά (παραδοσιακό τζατζίκι, «χεράτες» πατάτες, κολοκυθάκια τηγανιτά και ντομάτα γαρύφαλλο) και παγωμένες μπύρες, και δεν πληρώνεις περισσότερα από 12-15€ το άτομο.

Και τι άλλο έχει να κάνουμε εδώ;

Για την χώνεψη, ωραία παραθαλάσσια βόλτα είναι οι εκβολές της Λέρνης, στην παραλιούλα των Μύλων (αν κάτι σου λέει το όνομα Λέρνη σκέψου Ύδρα και Ηρακλή και θα το βρεις). Λίγο παρακάτω βρίσκεται και ο αρχαιολογικός χώρος της Λέρνης, που αξίζει μια επίσκεψη για να δεις την εντυπωσιακή Οικία των Κεράμων, που είναι ένα διώροφο σπίτι του 2300 π.Χ. (όχι, δεν κάναμε λάθος στα μηδενικά, μιλάμε όντως για την εποχή των Φλίντστοουνς). Ο αρχαιολογικός χώρος είναι επισκέψιμος καθημερινά εκτός Τρίτης, 8.30-15.30, με εισιτήριο 3€.

Ένα τέταρτο οδήγησης θα σε φέρει από τους Μύλους στο Ναύπλιο, για να κλείσεις την εκδρομή σου με παγωτό στα σοκάκια της παλιάς πόλης και/ή ηλιοβασίλεμα με φόντο το (πλέον επισκέψιμο) Μπούρτζι.

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ