ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2023

ΤΑΙΠΕΔ: Τα επόμενα βήματα για το «χρυσό» ακίνητο του Ναυπλίου στην Καραθώνα

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 8:15:00 μ.μ. | |
Παραλία
Ακίνητα-φιλέτα, που για χρόνια έμεναν ανεκμετάλλευτα στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ, αναμένεται να αξιοποιηθούν μετά την ολοκλήρωση των διαγωνιστικών διαδικασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη. Παράλληλα, το ΤΑΙΠΕΔ έχει στα σκαριά νέους διαγωνισμούς για την περαιτέρω αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του.

Το πολυπόθητο ακίνητο της Βερβερόντας

Ένας από τους σημαντικότερους διαγωνισμούς, ο οποίος βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 24 Οκτωβρίου, όταν θα κατατεθούν και οι τελικές προσφορές, αφορά το περιβόητο ακίνητο της Βερβερόντας. Παρά το γεγονός ότι πέρασαν σχεδόν οχτώ χρόνια από την πρώτη προσπάθεια του ΤΑΙΠΕΔ να διατεθεί το ακίνητο σε επενδυτή, φαίνεται ότι ήρθε το πλήρωμα του χρόνου. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο ακίνητο, το οποίο είναι συνολικής έκτασης 627.417,92 τετραγωνικών μέτρων και είναι ιδανικό για πολύπλευρη εκμετάλλευση, λόγω της εγγύτητάς του στη θάλασσα. Παράλληλα, υπάρχει μια έντονη παραφιλολογία γύρω από το αν τελικά ένας από τους βασικούς ενδιαφερόμενους για την απόκτησή του είναι και ο Ιρλανδός «Κροίσος» Πολ Κόλσον, ο οποίος ήδη έχει προβεί σε ένα μπαράζ επενδύσεων υψηλού επιπέδου στην περιοχή. Σε κάθε περίπτωση, ο ξένος ή ο Έλληνας επενδυτής που θα αποκτήσει το πολυπόθητο ακίνητο θα πρέπει να αναλάβει ο ίδιος να συντάξει ένα σχέδιο για την αξιοποίηση και την ανάπτυξη του συγκεκριμένου ακινήτου.

Το ακίνητο-φιλέτο στη Σαμπάριζα της Ερμιόνης

Πλησίον της περιοχής Πόρτο Χέλι και της Ερμιόνης υπάρχει ένα ακόμη ακίνητο-φιλέτο, το οποίο το ΤΑΙΠΕΔ σχεδιάζει να αξιοποιήσει, καθώς και στη δική του περίπτωση το ενδιαφέρον αναμένεται ιδιαίτερα μεγάλο. Συγκεκριμένα, πρόκειται για ένα παραθαλάσσιο ακίνητο συνολικής επιφάνειας 170 στρεμμάτων, που βρίσκεται στην περιοχή Σαμπάριζα στην Ερμιόνη. Η συγκεκριμένη έκταση είναι ιδανική για τη δημιουργία ενός πολυτελούς τουριστικού συγκροτήματος, αποτελούμενου από εξοχικές κατοικίες και εγκαταστάσεις φιλοξενίας και αναψυχής. Το ΤΑΙΠΕΔ δεν έχει προκηρύξει ακόμα τον διαγωνισμό, ούτε έχει αποφασίσει πώς αναμένεται να αξιοποιηθεί. Ωστόσο, είναι πιθανό ο διαγωνισμός να προκηρυχθεί μέσα στο 2023.

Το «χρυσό» ακίνητο του Ναυπλίου

H αξιοποίηση του κτήματος Καραθώνα στο Ναύπλιο φαίνεται ότι είναι ψηλά στην ατζέντα του ΤΑΙΠΕΔ. Πρόκειται για ένα παραθαλάσσιο επίσης ακίνητο, συνολικής έκτασης 1.912 στρεμμάτων, εκ των οποίων τα 415 στρέμματα είναι προς αξιοποίηση. Εντός του ακινήτου υφίστανται μικρής έκτασης αυθαίρετες κτιριακές εγκαταστάσεις. Η αξιοποίηση του ακινήτου προβλέπεται να πραγματοποιηθεί μετά την εκπόνηση μελέτης ΕΣΧΑΔΑ. Η θέση και η μοναδικότητα του ακινήτου το καθιστούν ιδανικό για ανάπτυξη χρήσεων που σχετίζονται με τον τουρισμό. Αυτήν την περίοδο βρίσκεται στο στάδιο της ωρίμανσης και μέσα στο προσεχές διάστημα αναμένεται να προκηρυχθεί διαγωνισμός για την πρόσληψη νομικού συμβούλου, έτσι ώστε να προχωρήσουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες, με στόχο την προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού ενδεχομένως και μέσα στο 2024.

Η αξιοποίηση 42 ακινήτων με ηλεκτρονική δημοπρασία

Προ ολίγων ημερών το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε τη δημοπράτηση συνολικά 42 νέων σχετικά μικρών ακινήτων που βρίσκονται στην ιδιοκτησία του Ελληνικού Δημοσίου, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας e-Αuction, σε μια διαδικασία στην οποία η ΕΤΑΔ λειτουργεί ως σύμβουλος. Τα ακίνητα αφορούν τρία παραθαλάσσια γεωτεμάχια στη Λίμνη Λουρίδι, στην περιοχή Κουτσουνάρι του Δήμου Ιεράπετρας στην Κρήτη. Δέκα οικόπεδα στους Νέους Επιβάτες του Δήμου Θερμαϊκού της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης. Επτά οικόπεδα στο Άνω Σχολάρι του Δήμου Θέρμης της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης. Τέσσερα οικόπεδα στον Τρίλοφο του Δήμου Θέρμης της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης. Οκτώ οικόπεδα στην Καρδία του Δήμου Θέρμης της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης. Δέκα οικόπεδα στην Νέα Αγχίαλο του Δήμου Χαλκηδόνας της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τα 42 που είναι στο σύνολο, το ΤΑΙΠΕΔ έχει λάβει 33 προσφορές για 19 ακίνητα και προσεχώς θα γίνει αποσφράγιση των προσφορών.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ