ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2023

Παναγιώτης Παπαϊωάννου: Η αναγκαιότητα οριοθέτησης των χειμάρρων του Άργους (Πάνιτσα - Ξεριάς)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 8:49:00 μ.μ. | | |
Παναγιώτης Παπαϊωάννου
Ιστορική και γεωγραφική περιγραφή.
 
Δύο μεγάλοι χείμαρροι υπάρχουν στον δήμο Άργους Μυκηνών, οι οποίοι ουσιαστικά και οι δύο περιβάλλουν την πόλη του Άργους κυρίως αλλά και την Νέα Κίο!!! (βέβαια υπάρχουν και άλλοι μικρότεροι με τους οποίους θα ασχοληθούμε σε άλλη μας παρέμβαση).

Ο χείμαρρος Ίναχος ή Πάνιτσα είναι ο μεγαλύτερος χείμαρρος του νομού Αργολίδας και ανήκει στον Δήμο Άργους-Μυκηνών. Πηγάζει από το Αρτεμίσιο και από το Λύρκειο όρος και εκβάλλει στον Αργολικό Κόλπο καταλήγοντας στη Νέα Κίο.
 
Ο χείμαρρος Ξεριάς πηγάζει από τον ορεινό όγκο του Αρτεμισίου-Κτενιά στην δυτική πλευρά του Δήμου Άργους Μυκηνών, συνεχίζει προς τον οικισμό Μερκούρι όπου και δημιουργεί μία μικρή κοιλάδα και έπειτα μετατρέπεται σε φαράγγι από την περιοχή Σπαναίικα μέχρι τον οικισμό Χούνης, συνεχίζει ανατολικά προς το Άργος, όπου σχηματίζει το βόρειο φυσικό όριο της πόλης και στη συνέχεια στρέφεται νότια και μετά ανατολικά προς την θάλασσα.

Ο χείμαρρος Ξεριάς συναντά τον χείμαρρο Ίναχο στα νοτιοανατολικά της πόλης (διπόταμο) και εκβάλλουν μαζί στον Αργολικό Κόλπο στην περιοχή της Νέας Κίου.


Κλιματική αλλαγή.
 
(οι παρακάτω πληροφορίες έχουν αντληθεί από το υπουργείο περιβάλλοντος www.ypen.gr).
Η κλιματική αλλαγή αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση των βροχοπτώσεων.

Η αύξηση των βροχοπτώσεων για παρατεταμένες περιόδους θα οδηγήσει κυρίως σε υπερχείλιση ποταμών, ενώ οι σύντομες, έντονες νεροποντές μπορούν να προκαλέσουν πλημμύρες κατάκλισης, κατά τις οποίες οι ακραίες βροχοπτώσεις προκαλούν πλημμύρες χωρίς υπερχείλιση υδατικού συστήματος.
Οι πλημμύρες ποταμών αποτελούν συνήθη φυσική καταστροφή στην Ευρώπη, η οποία, μαζί με τις καταιγίδες, έχει προκαλέσει θανάτους, έχει πλήξει εκατομμύρια ανθρώπους και έχει επιφέρει τεράστιες οικονομικές ζημίες τις τελευταίες τρεις δεκαετίεςΟι έντονες καταιγίδες προβλέπεται να γίνουν συχνότερες και εντονότερες εξαιτίας των υψηλότερων θερμοκρασιών, ενώ αναμένεται να αυξηθεί και η συχνότητα των αιφνίδιων πλημμυρών σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Σε ορισμένες περιοχές, κάποιοι κίνδυνοι, όπως οι πλημμύρες στις αρχές της άνοιξης, ενδέχεται να μειωθούν βραχυπρόθεσμα λόγω των λιγότερων χιονοπτώσεων τον χειμώνα, αλλά ο αυξημένος κίνδυνος αιφνίδιων πλημμυρών σε ορεινές περιοχές που υπερφορτώνουν το ποτάμιο σύστημα μπορεί να αντισταθμίσει τις επιπτώσεις αυτές μεσοπρόθεσμα. Προβλήματα που δημιουργούν οι χείμαρροι (συνοπτικά):

Πλημμύρες: Αυτές δημιουργούνται κατά κανόνα στην πεδινή περιοχή του αργολικού κάμπου, της πόλης του Άργους και της Νέας Κίου, κατά τη διάρκεια ισχυρών βροχοπτώσεων.
 
Υποβάθμιση των εδαφών: Στην ορεινή περιοχή, δηλαδή στο χώρο των λεκανών απορροής των ρευμάτων, η απορροή του νερού της βροχής προκαλεί απόπλυση και διάβρωση των εδαφών.
Επιζήμιες προσχώσεις: Στην πεδινή περιοχή οι χείμαρροι με τις προσχώσεις τους επιχωματώνουν και καταστρέφουν τα αρδευτικά και υδραυλικά έργα. Προκαλούν σημαντικές ζημιές στις κατοικημένες και καλλιεργούμενες περιοχές. Καταστρέφουν συγκοινωνιακά έργα, όπως οδούς, σιδηροδρομικές γραμμές, γέφυρες, κλπ.


Ζημιά θα πρέπει να θεωρείται και η μη χρησιμοποίηση του νερού που ρέει για την ικανοποίηση διαφόρων αναγκών, όπως αρδευτικών, υδροηλεκτρικών, υδρευτικών κλπ.
Αντιμετώπιση του πλημμυρικού φαινομένου των χειμάρρων.

Για να αντιμετωπίσει τα μεγάλα ζητήματα που προκαλούνται, η πολιτεία θεσμοθέτησε νέους κανόνες στην οριοθέτηση των ρεμάτων, στη δόμηση και τα αυθαίρετα πλησίον των ρεμάτων.
Σημαντικό επίσης είναι ότι απαιτείται πλέον καθορισμός ζωνών προστασίας των ρεμάτων σε κάθε πολεοδομική μελέτη ένταξης ή επέκτασης περιοχών σε σχέδιο πόλης, ενώ για τις εκτός σχεδίου περιοχές, η δόμηση οποιασδήποτε κατασκευής πλησίον ρέματος επιτρέπεται σε απόσταση τουλάχιστον 20 μέτρων.

Το σημαντικότερο όμως είναι η οριοθέτηση των χείμαρρων και η διευθέτηση (τμημάτων) αυτών, ώστε η διατομή που θα προκύψει σε κάθε σημείο της κοίτης να θεωρείται επαρκής για την παραλαβή της πλημμυρικής παροχής.
 
Με την πραγματοποίηση του έργου θα δημιουργηθεί σωστή κλίση του πυθμένα των χείμαρρων, ώστε να μην δημιουργούνται τοπικά λεκάνες στάσιμου νερού, που προκαλούν δυσοσμίες και λειτουργούν ως εστίες για την ανάπτυξη κουνουπιών και άλλων παθογόνων οργανισμών.
 
Τα οφέλη από το προτεινόμενο έργο θα είναι πολλαπλά, καθώς θα εξασφαλιστεί η περιοχή του δήμου Άργους Μυκηνών από τα πλημμυρικά φαινόμενα που περιγράψαμε και θα καθαριστεί αρχικά η περιοχή από τη πυκνή θαμνώδη βλάστηση που έχει δημιουργηθεί!!!

Συμπεράσματα.

Για μία ακόμη φορά ο δήμος μας είναι θύμα της στασιμότητας, της αδιαφορίας και της απραξίας των τελευταίων ετών, με κύριο υπεύθυνο αυτήν την φορά την περιφερειακή ενότητα Αργολίδας, αφού αυτή είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για την εποπτεία, τον έλεγχο, την σύνταξη των απαιτούμενων μελετών και έργων επί των χειμάρρων!

Είναι αντιληπτό απ’ όλους η επικινδυνότητα που κρύβει αυτή η αδιαφορία!Άνθρωποι που είχαν στα χέρια τους την τύχη και την ευθύνη όλων των παραπάνω δεν πήραν ποτέ τις απαιτούμενες πολιτικές πρωτοβουλίες και προς έκπληξη όλων ζητούν να συνεχίσουν στην πολιτική ζωή του τόπου μας, διεκδικώντας το αξίωμα!!! του δημάρχου όπως λένε οι ίδιοι.
Δεν πρέπει να τους δώσετε αυτήν την ευκαιρία, φτάνει πια!!!Μαζί θα γίνουμε περήφανοι ξανά.

ΑΡΓΟΣ, 6 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2023 ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Δ. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΡΓΟΥΣ ΜΥΚΗΝΩΝ


ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ