ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023

Νέα φονική επιδημία στα νοσοκομεία της Κίνας

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 7:27:00 μ.μ. | | |
Νοσοκομειακό προσωπικό με μάσκες
Στο Πεκίνο και σε άλλες μεγαλουπόλεις της Κίνας, τα νοσοκομεία ξεχειλίζουν από παιδιά που πάσχουν από πνευμονία ή παρόμοιες σοβαρές παθήσεις. 

Ωστόσο, η κινεζική κυβέρνηση ξεκαθαρίζει ότι δεν έχει βρεθεί νέο παθογόνο και ότι η αύξηση των λοιμώξεων στο στήθος οφείλεται απλώς στα συνήθη χειμερινά κρυολογήματα, που επιδεινώνονται από την άρση των αυστηρών περιορισμών για τον COVID-19 τον Δεκέμβριο του 2022.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ( ΠΟΥ) επαναλαμβάνει αυτή τη διαβεβαίωση.

Η γενική αποδοχή ότι η Κίνα δεν συγκαλύπτει ένα νέο παθογόνο φαίνεται καθησυχαστική, παρατηρεί το Foreign Policy. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, θα μπορούσε να επωάζει μια ακόμη μεγαλύτερη απειλή: η καλλιέργεια ανθεκτικών στα αντιβιοτικά στελεχών ενός κοινού και δυνητικά θανατηφόρου βακτηρίου.

Οι φόβοι για ένα νέο αναπνευστικό παθογόνο που αναδύεται από την Κίνα είναι κατανοητοί μετά τις πανδημίες SARS και COVID-19.

Δεν γνωρίζουμε ακριβώς τι συμβαίνει, αλλά μπορούμε να προσφέρουμε κάποιες τεκμηριωμένες εικασίες, αναφέρει το FP.

Τι είναι το MPP

Το μικρόβιο που προκαλεί την αύξηση της νοσηλείας των παιδιών είναι το Mycoplasma pneumoniae, το οποίο προκαλεί πνευμονία M. pneumoniae ή MPP. Το μικρόβιο που ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 1938, αντιμετωπιζόταν για δεκαετίες ως ιός λόγω της έλλειψης κυτταρικής μεμβράνης και του μικροσκοπικού μεγέθους του, αν και στην πραγματικότητα είναι ένα άτυπο βακτήριο.

Αυτά τα ασυνήθιστα χαρακτηριστικά το καθιστούν άτρωτο στα περισσότερα αντιβιοτικά (τα οποία συνήθως λειτουργούν καταστρέφοντας την κυτταρική μεμβράνη). Οι λίγες προσπάθειες να γίνει ένα εμβόλιο τη δεκαετία του 1970 απέτυχαν και η χαμηλή θνησιμότητα έχει δώσει ελάχιστα κίνητρα για νέες προσπάθειες.

Ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV), η γρίπη, οι αδενοϊοί και οι ρινοϊοί (γνωστοί και ως κοινό κρυολόγημα) προκαλούν σοβαρή φλεγμονή στους πνεύμονες και είναι πολύ πιο κοινές αιτίες επισκέψεων στα επείγοντα, νοσηλείας και θανάτου σε βρέφη και μικρά παιδιά. Γιατί το MPP να ενεργεί διαφορετικά τώρα;

Η αρνητική επίδραση των lockdown

Ένας παράγοντας που συμβάλλει στη σοβαρότητα αυτής της επιδημίας μπορεί να είναι το «χρέος ασυλίας». Σε όλο τον κόσμο, τα lockdown για τον COVID-19 και άλλα μη φαρμακευτικά μέτρα σήμαιναν ότι τα παιδιά ήταν λιγότερο εκτεθειμένα στο συνηθισμένο φάσμα παθογόνων παραγόντων, συμπεριλαμβανομένου του MPP, για αρκετά χρόνια.

Πολλές χώρες έχουν δει έκτοτε ανάκαμψη στη διάωση του RSV. Αρκετοί ειδικοί συμφωνούν με την εξήγηση του Πεκίνου ότι ο συνδυασμός της άφιξης του χειμώνα, το τέλος των περιορισμών για τον COVID-19 και η έλλειψη προηγούμενης ανοσίας στα παιδιά είναι πιθανό πίσω από τις αυξανόμενες λοιμώξεις.

Κάποιοι μάλιστα εικάζουν ότι αυτό το ουσιαστικό lockdown μπορεί να έχει πλήξει ιδιαίτερα την ανοσία των μικρών παιδιών, επειδή η έκθεση σε μικρόβια στη βρεφική ηλικία είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος.

Στην Κίνα, οι μολύνσεις με MPP ξεκίνησαν στις αρχές του καλοκαιριού και επιταχύνθηκαν. Μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, η Εθνική Επιτροπή Υγείας είχε κάνει το ασυνήθιστο βήμα της προσθήκης του MPP στο σύστημα επιτήρησής της. Ήταν λίγο μετά τη Χρυσή Εβδομάδα, τη μεγαλύτερη τουριστική εβδομάδα στην Κίνα.

Συνδυασμός Covid και MPP

Η μόλυνση από δύο ασθένειες ταυτόχρονα μπορεί να κάνει τα πράγματα χειρότερα. Οι συνήθεις υποψήφιοι για συνλοίμωξη στα παιδιά – RSV και γρίπη – δεν είχαν προηγουμένως προκαλέσει παρόμοια αύξηση της πνευμονίας. Μια διαφορά αυτή τη φορά είναι ο COVID-19. Είναι πιθανό ο συνδυασμός COVID-19 και MPP να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος.

Αν και οι ενήλικες είναι λιγότερο επιρρεπείς στο MPP λόγω πολυετούς έκθεσης, οι ενήλικες που νοσηλεύτηκαν για COVID-19 που είχαν ταυτοχρόνως ή πρόσφατα ταυτόχρονη μόλυνση από MPP είχαν σημαντικά υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας, σύμφωνα με μελέτη του 2020.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ