ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πασχαλινές ευχές

Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023

Γ. Γαβρήλος για Φορολογικό: Ένα νομοσχέδιο που καταδιώκει τη μεσαία τάξη και επαναφέρει την σκληρή λιτότητα

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:34:00 μ.μ. | |
Γ. Γαβρήλος για Φορολογικό
Την οργισμένη αντίθεση των ελεύθερων επαγγελματιών και εμπόρων στα νέα μέτρα φορολόγησης της Κυβέρνησης, μετέφερε σήμερα ο Γιώργος Γαβρήλος στην Βουλή ως εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ για το Φορολογικό Νομοσχέδιο, τονίζοντας πως αυτό το Νομοσχέδιο αποτελεί την ταφόπλακα της μεσαίας τάξης. 

Τα βασικά σημεία του αντιδραστικού Φορολογικού Νομοσχεδίου


«Η Κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι στόχος του Νομοσχεδίου είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής. Πάταξη όμως της φοροδιαφυγής, με οριζόντιο τρόπο σημαίνει ότι η Κυβέρνηση έχει αποτύχει σε όλα τα άλλα επίπεδα και επιλέγει να βάλει τυφλά χαράτσια σε όλους τους μικρομεσαίους. Το Νομοσχέδιο αυτό είναι ένα ουσιαστικό κυνήγι της μεσαίας τάξης και όχι της φοροδιαφυγής, με δυσάρεστες συνέπειες για την Οικονομία και για την Κοινωνία.

Η εισαγωγή του τεκμαρτού φορολογητέου εισοδήματος σημαίνει ότι επαγγελματίες, που δεν έχουν έσοδα από το επάγγελμά τους- γιατί δεν θέλω να σας δυσαρεστήσω όμως αυτή είναι η κατάσταση στην πλειονότητα των ελεύθερων επαγγελματιών- θα κληθούν να καταβάλουν φόρους, για έσοδα που δεν έχουν αποκτήσει. Και μάλιστα που θα ξεκινούν από τα 1.450 €, για όλους. Σημαίνει, επίσης, ότι από τη στιγμή το 1/3 των δικηγόρων πανελλαδικά βρίσκεται σε καθεστώς τυπικών ρυθμίσεων σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία και όταν οι νέοι δικηγόροι δεν παίρνουν πάνω από 800ευρώ, τότε σίγουρα οδηγούνται να γίνουν ντιλιβεράδες ή να κλείσουν τα γραφεία τους.

Το ντε φάκτο όριο των 10.920 ευρώ δείχνει ακόμη ότι η Κυβέρνηση είναι παντελώς αδιάφορη για το πως πραγματικά ζουν εκεί έξω οι έμποροι και τα μαγαζιά. Θα θέλαμε πολύ να ξέρουμε πώς οι βουλευτές της ΝΔ, που προέρχονται από επαρχίες, θα πάνε στα χωριά τους να εξηγήσουν στο καφενείο, στο μπακάλικο και στον φούρνο της γειτονιάς ότι το μεγαλόπνοο σχέδιο της Κυβέρνησης τους θεωρεί a priori φοροφυγάδες και τους τσεκουρώνει με το καλημέρα σας.

Ακόμη, δεν έχει απαντήσει το οικονομικό επιτελείο πώς αυτή η φοροεπιδρομή θα επηρεάσει τις θέσεις εργασίας στις επιχειρήσεις και πως τελικά θα επιτευχθεί η αύξηση μισθών στον ιδιωτικό τομέα, στην οποία ομνύει κάθε λίγο και λιγάκι αλλά τελικά την τορπιλίζει με την ισοπέδωση της αγοράς.

Και τέλος, το μεγάλο ψέμα της κατάργησης του τέλους επιτηδεύματος. Βασική προεκλογική δέσμευση της ΝΔ, που όμως μετεκλογικά μεταλλάχθηκε σε μείωση κατά 50%, την ώρα που η φορολογία με το παρόν νομοσχέδιο αυξάνεται. Αλήθεια γιατί δεν το καταργείτε εντελώς αφού υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος; Γιατί δεν θεσπίζετε το αφορολόγητο στα 10.000 €;

Υποκρισία και εξαπάτηση

«Πριν κάποιους μήνες ο Πρωθυπουργός χαρακτήριζε τον ΣΥΡΙΖΑ «αμείλικτο διώκτη της μεσαίας τάξης». Η υποκρισία, τα ψέματα και η προεκλογική εξαπάτηση όμως της ΝΔ, τελικά, δεν είχαν όριο. Μέρες τώρα παρατηρούμε το επικοινωνιακό προσωπείο της Κυβέρνησης, που προεκλογικά υποσχόταν αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, επενδύσεις και καλύτερες μέρες για την κοινωνία, να αλλάζει με το πιο σκληρό, αντικοινωνικό και φορομπηχτικό τρόπο.

Τι έχουμε δει από την ΝΔ μέχρι τώρα;

Τσουνάμι αλλαγών στα Εργασιακά με επιβολή νόμων εργασιακής ζούγκλας, όπως η 13ωρη εργασία, η νομιμοποίηση του ελαστικού εργαζόμενου και η καθιέρωση της 6ημερης εργασίας. Την υποβάθμιση του ΣΕΠΕ. Τις ατομικές συμβάσεις να έχουν γίνει καθεστώς, εις βάρος των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Υπουργικές προαναγγελίες για αύξηση σε τρία χρόνια των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και για οριζόντια περικοπή των δικαιωμάτων, εργαζομένων και συνταξιούχων. Επικοινωνιακά βεγγαλικά περί δήθεν άμεσο ξεπάγωμα των τριετιών, ενώ έχει θεσπίσει προϋποθέσεις για αυτό το ξεπάγωμα.

Έχουμε επίσης έναν προϋπολογισμό προς ψήφιση ο οποίος φέρνει νέες αδικίες στο φορολογικό, νέες φόρους, αυξάνει τις ασφαλιστικές εισφορές για τους αυτοαπασχολούμενους, δίνει αυξήσεις-ψίχουλα στους δημοσίους υπαλλήλους, κρατάει καθηλωμένες τις συντάξεις, υπόσχεται αναιμική ανάπτυξη και προβλέπει σταθερό διψήφιο ποσοστό για την ανεργία.

Όλα αυτά την ώρα που ο κόσμος δεινοπαθεί από τις καθημερινές αυξήσεις στα βασικά είδη διατροφής και στην ενέργεια και το εισόδημα του νοικοκυριού τελειώνει τις πρώτες κιόλας μέρες του μήνα. Σε μια καθημαγμένη από την αισχροκέρδεια και την ακρίβεια κοινωνία, η Κυβέρνηση επαναφέρει μνημονιακές πολιτικές και σκληρή λιτότητα, 6 χρόνια αφού η χώρα τα άφησε όλα αυτά πίσω της».

Μεροληπτική η στάση της Κυβέρνησης υπέρ των μεγάλων επιχειρήσεων, χαρατσώνοντας τους πολλούς

«Η Κυβέρνηση μας λέει συνεχώς ότι βάζει πρόστιμα για παραβάσεις σε μεγάλες επιχειρήσεις τροφίμων που αισχροκερδούν. Δεν μας έχει πει, όμως, αν τελικά τα έχει εισπράξει. Δεν μας είπε τι έχει γίνει με τους φόρους στα διυλιστήρια, τον έλεγχο στα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας και των εταιρειών που καταγράφουν ασύδοτα κέρδη.

Μετά από αυτό το φορολογικό Νομοσχέδιο δεν έχει νόημα προφανώς να αναρωτηθούμε με ποιους είναι η Κυβέρνηση. Είναι με αυτούς που πλουτίζουν εις βάρος της μεσαίας τάξης. Κυνηγάει την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και τους ελεύθερους επαγγελματίες γιατί αυτός είναι ο ιδεολογικός της προσανατολισμός και αυτά είναι τα συμφέροντα που εξυπηρετεί. Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη που βάζει ταφόπλακα στην μεσαία τάξη και σπρώχνει τους ελεύθερους επαγγελματίες στο όριο της φτωχοποίησης».

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ