ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2023

Τι είναι το σπάνιο φαινόμενο με τα "κόκκινα ξωτικά" που εμφανίστηκαν πάνω από το Αιγαίο

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 8:13:00 μ.μ. | |
Κόκκινες αστραπές
Τα «κόκκινα ξωτικά» ή red sprites που εμφανίστηκαν στον ουρανό του Αιγαίου εξήγησε με ανάρτησή του στο προσωπικό του προφίλ στο Facebook, ο μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου.

Το σπάνιο φυσικό φαινόμενο που έκανε χτες τον γύρο του ελληνικού ίντερνετ καταγράφηκε για πρώτη φορά το 1989, και έχει από τότε απαθανατιστεί σε δεκάδες φωτογραφίες.

Τι ακριβώς, όμως είναι; Στην ανάρτησή του, ο Αρναούτογλου εξηγεί:

«Πρόκειται για μεγάλες ηλεκτρικές εκκενώσεις που λαμβάνουν χώρα σε μεγάλο υψόμετρο, πάνω από τα σύννεφα, ανάμεσα στα 50-90 χιλιόμετρα από το έδαφος!

»Οι πρώτες εικόνες καταγράφηκαν το 1989 από το πανεπιστήμιο της Minnesota και έκτοτε έχουν φωτογραφηθεί και βιντεοσκοπηθεί χιλιάδες φορές, από ερασιτέχνες φωτογράφους μέχρι και από τους αστροναύτες του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού.

»Η διάρκειά τους είναι μεγαλύτερη από αυτή της αστραπής που διαρκεί μόλις μερικά χιλιοστά του δευτερολέπτου και έχουν το 1/10 της ταχύτητας του φωτός. Για να καταγραφούν τα κόκκινα ξωτικά πρέπει να υπάρχουν πολύ συγκεκριμένες συνθήκες.

Πρέπει να μπορούμε να δούμε καθαρά μία καταιγίδα σε απόσταση 150-500 χιλιόμετρα, με κεραυνούς θετικού φορτίου μεταξύ εδάφους και σύννεφων.

»Ο ουρανός πρέπει να είναι σκοτεινός χωρίς φωτορύπανση και ο εξοπλισμός να είναι ευαίσθητος στον κόκκινο φωτισμό».
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ