ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023

Σχολικός εκφοβισμός: Ένα στα δυο παιδιά στην Πελοπόννησο έχει πέσει θύμα bullying

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:39:00 π.μ. | |
Σχολικός εκφοβισμός
Μια εβδομάδα μετά το περιστατικό bullying σε βάρος γονέα μαθητή έξω από δημοτικό σχολείο της Καλαμάτας και καταγγελλόμενο ως θύτη τον πατέρα ενός συμμαθητή τού 9χρονου γιου του, και τα στοιχεία για την ανελέητη βία μεταξύ ανηλίκων συνεχίζουν να σοκάρουν την κοινή γνώμη.

Την ίδια ώρα, τα περιστατικά βίας εντός και εκτός σχολείου τείνουν να γίνουν κανονικότητα, με τους συμμαθητές (και ενίοτε τους γονείς μαθητών) θύτη, ή και θυτών και θύματος να παρακολουθούν αμέτοχοι.

Ενδεικτικό της έκτασης και της σοβαρότητας των φαινομένων νεανικής παραβατικότητας είναι και το ότι μόνο τον περασμένο Σεπτέμβριο έγιναν από τις υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας συνολικά 1.353 συλλήψεις ανηλίκων σε όλη τη χώρα για διάφορα αδικήματα, ενώ σχηματίστηκαν 1.201 δικογραφίες για ισάριθμες υποθέσεις.

Εν τω μεταξύ τα κρούσματα βίας μεταξύ ανήλικων θυτών και ανήλικων θυμάτων φαίνεται ότι παρουσιάζουν κλιμάκωση πανελλαδικά από το 2018 και μετά, φανερώνοντας -σύμφωνα με ειδικούς ψυχικής υγείας- πως όταν χάνεται ο έλεγχος από την οικογένεια και το σχολείο, δηλαδή τους δύο βασικούς πυλώνες κοινωνικοποίησης, τότε τα παιδιά βρίσκουν δικούς τους τρόπους για να αντιμετωπίσουν το άγχος και την ανασφάλεια.

Οι τρόποι αυτοί συνήθως χαρακτηρίζονται από αγριότητα και ωμότητα, με ένα από τα πιο πρόσφατα παραδείγματα τον ξυλοδαρμό μιας 13χρονης, η οποία ξυλοκοπήθηκε με μανία από τρεις συμμαθήτριές της έξω από σχολείο στο Περιστέρι Αττικής, ενώ οι συμμαθητές τους απλά παρακολουθούσαν και κατέγραφαν με την κάμερα του κινητού τηλεφώνου τους.

Σοκαριστική για την κοινή γνώμη υπήρξε και η μαρτυρία σε ενημερωτικά δίκτυα πανελλαδικής εμβέλειας του Καλαματιανού γονέα, ο οποίος δέχτηκε επίθεση από δύο άτομα έξω από δημοτικό σχολείο της πόλης. Ο ένας ήταν σύμφωνα με μαρτυρίες ο πατέρας παιδιού το οποίο ασκούσε bullying στον 9χρονο γιο του.

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ: Η ΠΙΟ “ΒΙΑΙΗ” ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ


Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με έρευνα του “Χαμόγελου του Παιδιού”, 3 στα 10 παιδιά κατά την περσινή σχολική χρονιά έπεσαν θύματα σχολικού εκφοβισμού.

Πιο αναλυτικά, κατά την περσινή χρονιά το “Χαμόγελο του Παιδιού” διενήργησε μια έρευνα σε 84 δημόσια σχολεία όλων των βαθμίδων, με τα ευρήματα να είναι ενδεικτικά τόσο για την έκταση, όσο και για τη σοβαρότητα του προβλήματος. 

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της έρευνας, 3 στα 10 παιδιά πανελλαδικά (ποσοστό 32,4%) έχουν υποστεί σχολικό εκφοβισμό. 

Σε επίπεδο δε γεωγραφικής περιφέρειας στην Πελοπόννησο σχεδόν 1 στα 2 παιδιά έχουν υποστεί bullying (ποσοστό 48,8%), ενώ η πρώτη τριάδα συμπληρώνεται με την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (ποσοστό 42,1%) και κλείνει με τη Δυτική Μακεδονία (ποσοστό 40%).   

Σε ό,τι αφορά στο φύλο, τα κορίτσια είναι πιο επιρρεπή στη θυματοποίηση, καθώς πέφτουν πιο συχνά θύματα bullying με ποσοστό 35,2% ενώ τα αγόρια ακολουθούν με ποσοστό 27%.

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ