ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2023

Στο Ναύπλιο η Π.Ο.Ε.Ε. τίμησε ανθρώπους του Εμπορίου

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 6:35:00 μ.μ. | | |
Πετρούλα Παπαδοπούλου
Με σημαντική συμμετοχή και μεγάλο ενδιαφέρον διεξήχθη το Σαββατοκύριακο 2 και 3 Δεκεμβρίου η Γενική Συνέλευση της ΠΟΕΕ, στο Ναύπλιο, στα γραφεία του Εμπορικού και Επιχειρηματικού Συλλόγου Ναυπλίου.

Το υπό συζήτηση στη Βουλή φορολογικό νομοσχέδιο κυριάρχησε στη συζήτηση, καθώς το σύνολο των συναδέλφων θεωρεί ότι θα αποτελέσει αιτία για νέο κύμα κλεισίματος των μικρών εμπορικών επιχειρήσεων και φτωχοποίησης των ιδιοκτητών τους. Οι συμμετέχοντες εκπρόσωποι των Εμπορικών Συλλόγων από όλη την Πελοπόννησο αγανακτούν με τη συμπερίληψη του εμπορίου στον «αντικειμενικό» τρόπο φορολόγησης, μιας και λειτουργεί με ανοιχτές πόρτες, έχει πλήρως υπαχθεί στους ηλεκτρονικούς μηχανισμούς διασταύρωσης του συνόλου της οικονομικής του δραστηριότητας και υπόκειται ήδη σε αυστηρούς και συνεχείς ελέγχους. Συνεπώς είναι αποδεκτό από όλους, ακόμα και από την Πολιτεία που δεν το συμπεριλαμβάνει στα επιρρεπή προς φοροδιαφυγή επαγγέλματα, ότι το εμπόριο πρέπει να εξαιρεθεί ρητά από τις προβλέψεις του νέου Φορολογικού νομοσχεδίου.

Το συγκεκριμένο θέμα δόθηκε η ευκαιρία να συζητήσουν οι Αντιπρόσωποι της ΠΟΕΕ με τους καλεσμένους βουλευτές της Αργολίδας, συγκεκριμένα με το βουλευτή κύριο Γιώργο Γαβρήλο, ο οποίος είναι και εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο και τους εκπροσώπους του Επιμελητηρίου Αργολίδας, ιδίως με τον Πρόεδρο κύριο Φώτη Δαμούλο του οποίου η παρέμβαση στη Συνέλευση υπήρξε ιδιαίτερα σημαντική λόγω της εμπεριστατωμένης θέσης που εξέφρασε και τον Πρόεδρο του Εμπορικού τμήματος κύριο Θόδωρο Παπαθανασίου.
 
Η Γενική Συνέλευση αποφάσισε να αποστείλει υπόμνημα προς όλους τους βουλευτές της Πελοποννήσου, με το οποίο να αναδεικνύει τον άδικο προς τις μικρές εμπορικές επιχειρήσεις χαρακτήρα του νομοσχεδίου και να τους ζητά να εκπροσωπήσουν τους ψηφοφόρους τους ως έχουν καθήκον, μη επιτρέποντας την ψήφιση του νομοσχεδίου ως έχει. Επίσης αποφασίστηκε η συμμετοχή της ΠΟΕΕ στις διαμαρτυρίες που θα λάβουν χώρα στην Αθήνα, υπό την ΕΣΕΕ.

Πέραν των ανωτέρω η Γενική Συνέλευση ασχολήθηκε με σειρά άλλων θεμάτων τα κύρια εκ των οποίων ήταν:

• Στο προαναφερόμενο φορολογικό νομοσχέδιο και συγκεκριμένα στο άρθρο 48 δίνεται η δυνατότητα σε φορολογικές υποθέσεις που εκκρεμούν στα δικαστήρια να ρυθμίσουν σε 120 δόσεις με κούρεμα προσαυξήσεων. Αυτό το μέτρο η ΠΟΕΕ ζητά να ληφθεί για όλες τις υποχρεώσεις προς την φορολογική αρχή και τα ασφαλιστικά ταμεία. Για αυτές που έχουν ήδη ρυθμιστεί και οι υπόχρεοι έχουν απολέσει τη ρύθμιση, αλλά και για αυτές που ποτέ δεν έχουν ρυθμιστεί και οφείλονται, των οποίων οι προσαυξήσεις είναι ακόμα και μεγαλύτερες από το αρχικό ποσό. Είναι ανάγκη να βγει η αγορά από βαρίδια του παρελθόντος και να δοθεί η ευκαιρία σε όλες τις μικρές επιχειρήσεις να στοχεύσουν στην ανάπτυξή τους.

• Η ΠΟΕΕ επισημαίνει ότι η πολλά υποσχόμενη ανάπτυξη που όλοι βλέπουν, είναι για τους λίγους και όχι για τους πολλούς. Προέρχεται από τον τουρισμό και μάλιστα σε συγκεκριμένες περιοχές της Ελλάδας και από μεγάλες επενδύσεις, που καμία σχέση δεν έχουν με το σύνολο της Οικονομίας. Οι επενδύσεις που έγιναν από την εγκατάσταση επιχειρήσεων όπως τα funds και οι servicers μπορεί να επιδρούν στο δείκτη ανάπτυξης, αλλά δεν επιδρούν στην ευημερία. Από την άλλη ο μεταποιητικός κλάδος βρίσκεται και κάθετη πτώση με ποσοστά συρρίκνωσης μεγαλύτερα του 50%. Στην Πελοπόννησο ο τουρισμός έχει περιορισμένη επίδραση στην κοινωνία, η αγροτική παραγωγή συνεχώς μειώνεται και το εισόδημα από τον πρωτογενή τομέα συρρικνώνεται. Οι πολύ μικρές εμπορικές επιχειρήσεις επίσης χάνονται ακολουθώντας τη μείωση του πληθυσμού και του εισοδήματος αυτών που μένουν. Η ερημοποίηση της περιφέρειας εάν δε ληφθούν στοχευμένα μέτρα αναστροφής της πορείας είναι νομοτελειακή.

• Η Ελληνική Πολιτεία δεν έχει καταφέρει, παρά τα δισεκατομμύρια που δαπανά να φροντίσει τους πραγματικά «Ευάλωτους» πολίτες. Τα πάσης φύσεως «κοινωνικά επιδόματα», μειώνουν τη φτώχεια στην Ελλάδα κατά 4,8 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση το ποσοστό αυτό είναι διπλάσιο. Τα επιδόματα αυτά όμως, ακριβώς λόγω του ότι δε στοχεύουν σωστά, συντελούν σε τεράστιες στρεβλώσεις στην αγορά εργασίας και τελικά στην έλλειψη εργατικού δυναμικού. Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται σε όλους τους κλάδους της Οικονομίας και σε όλες τις περιοχές. Τείνει δε να καταστεί το μείζον πρόβλημα των επιχειρήσεων, που διακυβεύει την βιωσιμότητά τους. Η ΠΟΕΕ ζητά να αναθεωρηθεί εκ βάθρων το όλο πλέγμα των «κοινωνικών επιδομάτων», να εξορθολογικοποιηθεί και κυρίως να στοχεύσει στους πραγματικά χρήζοντες στήριξης συνανθρώπους μας, συνδέοντας μάλιστα το δικαίωμα σε επίδομα, με την προθυμία ένταξης στην αγορά εργασίας.

• Η ακρίβεια και ο «πληθωρισμός απληστίας» που αποτελεί το τελευταίο πλήγμα στο εισόδημα του καταναλωτή, είναι μια πραγματικότητα, που επίσης αποτελεί κίνδυνο για την ύπαρξη των μικρών εμπορικών επιχειρήσεων. Το εισόδημα των νοικοκυριών προφανώς καταναλώνεται στα απολύτως απαραίτητα είδη super market. Εκεί με τις τιμές που υπάρχουν, εξαντλείται αμέσως, χωρίς να περισσεύει για άλλες αγορές. Οι παρεμβάσεις της Πολιτείας, πρέπει να γίνουν πιο αποτελεσματικές, ώστε σύντομα να βρεθούν οι τιμές στα μέσα επίπεδα της Ευρώπης και να μην είναι η Ελλάδα η πιο ακριβή χώρα σε αυτά τα είδη.

• Αποτίμηση της προωθητικής ενέργειας BLACK FRIDAY. Η κίνηση όπως εξελίσσεται χάνει την ουσία της, καθώς απλώνεται στο χρόνο, και συνεχώς περιορίζονται τα ποσοστά των εκπτώσεων και συνεπώς τα οφέλη των καταναλωτών. Έγινε πλέον μια αφορμή για τις μεγάλες επιχειρήσεις που έχουν πρόσβαση στα βασικά μέσα ενημέρωσης και μεγάλους προϋπολογισμούς διαφήμισης να πλησιάζουν τον καταναλωτή υποσχόμενες απίστευτες εκπτώσεις, προσφέροντας όμως ελάχιστα. Δυστυχώς το Κράτος αντί να αφήνει την αγορά να κινείται στο δρόμο του ελεύθερου ανταγωνισμού, παρεμβαίνει απαράδεκτα, κάνοντας ακόμα και αυτή την προωθητική ενέργεια ‘θεσμό’, προσδιορίζοντας την Κυριακή της Black Friday ως εργάσιμη ημέρα, χωρίς κανένα νόημα.
Κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης της ΠΟΕΕ τιμήθηκε τόσο από την Ομοσπονδία, όσο και από τον Εμπορικό και Εισαγωγικό Σύλλογο Ναυπλίου ο απελθών Πρόεδρος του ΕΣ Ναυπλίου και Γραμματέας της ΠΟΕΕ κύριος Κώστας Βερδελής. Οι υπηρεσίες που προσέφερε στον εμπορικό κόσμο του Ναυπλίου και της Πελοποννήσου, αναγνωρίστηκαν από τους συναδέλφους. Η τιμητική αυτή εκδήλωση έγινε παρουσία και των προηγούμενων Προέδρων του ΕΣ Ναυπλίου κυρίων Αργυρόπουλου και Παϊβανά.

Τέλος η Διοίκηση και όλοι οι αντιπρόσωποι της ΠΟΕΕ συνεχάρηκαν για την εκλογή του το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Εμπορικού και Επιχειρηματικού Συλλόγου Ναυπλίου και τη νέα Πρόεδρο κυρία Πετρούλα Παπαδοπούλου και ευχήθηκαν καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο που αναλαμβάνουν.

Πελοποννησιακή Ομοσπονδία Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ