ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Σάββατο 30 Δεκεμβρίου 2023

Άργος: Αυτές είναι οι προτεραιότητες της Δημοτικής Αρχής του Γιάννη Μαλτέζου

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 8:34:00 μ.μ. | |
Γιάννης Μαλτέζος
Πραγματοποιήθηκε με κάθε επισημότητα την Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2023 στην αίθουσα ‘’Μέγας Αλέξανδρος’’ στο Άργος, η τελετής ορκωμοσίας του Δημάρχου Γιάννη Μαλτέζου, των Μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, των Προέδρων και των Μελών των Κοινοτήτων του Δήμου Άργους - Μυκηνών.

Την ορκωμοσία τέλεσε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αργολίδας κ. κ. Νεκτάριος συνοδευόμενος από Ιερείς της Μητροπόλεως.

Την τελετή τίμησαν με την παρουσία τους, οι Βουλευτές Γιάννης Ανδριανός και Ανδρέας Πουλάς, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, ο Αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας Γιάννης Μαντζούνης, ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Αναστάσιος Γανώσης, ο Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Πελοποννήσου Χρήστος Λαμπρόπουλος, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Βασίλης Σιδέρης, Γιάννης Μπούνος, Θοδωρής Οικονόμου, Αντώνης Λυμπέρης, οι Δήμαρχοι Ναυπλιέων Δημήτρης Ορφανός, Επιδαύρου Τάσος Χρόνης, Ερμιονίδας Γιάννης Γεωργόπουλος, Κορίνθου Νίκος Σταυρέλης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ναυπλιέων Σταύρος Αυγουστόπουλος, ο δημοτικός σύμβουλος Βαγγέλης Λαμπρόπουλος, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αργολίδας Φώτης Δαμούλος, οι τέως Δήμαρχοι Άργους Δημήτρης Πλατής, Κουτσοποδίου Γιάννης Νέζος, Μυκηναίων ΝώνταςΜαυρόγιαννης, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αργολίδας Κων/νος Κατσαρός, η Διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου Αργολίδας Γεσθημανή Κασνακτζόγλου, ο Πρόεδρος της Ε.Ε.Τ.Α.Α. Δημήτρης Μαραβέλιας, οι πολιτευτές της Νέας Δημοκρατίας Ελένη Παναγιωτοπούλου και Γιώργος Δωροβίνης, ο Συντονιστής Τ.Α. Νέας Δημοκρατίας Πελοποννήσου Γιώργος Γιαννάκης, εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων κα.
Ολόκληρη η ομιλία του Δημάρχου Άργους – Μυκηνών:

«Φίλες και φίλοι,

Αποτελεί κοινή παραδοχή, η οποία επιβεβαιώθηκε και από το εκλογικό αποτέλεσμα, ότι ο Δήμος μας έχει βρεθεί σε μια θέση που χρειάζεται ένα άλμα πιο γρήγορο από τη φθορά, όπως γράφει ο Οδυσσέας Ελύτης, για να αφήσει πίσω του όλες τις παθογένειες που τον βασανίζουν και κρατούν καθηλωμένη την τεράστια δυναμική του.

Σήμερα ξεκινάμε μια ανατροπή: ηθική, αξιακή, διαχειριστική, πολιτική, πολιτισμική. Στη δική μας κλίμακα προτεραιότητα έχει ο Δήμος, ο τόπος και οι άνθρωποι. Το όποιο εγώ μας υποτάσσεται στο κοινό όφελος και αυτό καλούμαστε να υπηρετήσουμε όλοι.

Κανένας δεν μπορεί να πάει πίσω στο χρόνο και να κάνει μια καινούργια αρχή, αλλά αρχίζουμε σήμερα μια νέα πορεία, για να φτάσουμε σε ένα άλλο τέλος, σε ένα τέλος αντάξιο των προσδοκιών μας, για εμάς και τα παιδιά μας. Και είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε τη σωστή αρχή, γιατί, όπως έλεγε κι ο Γκαίτε, «αν χάσεις την πρώτη κουμπότρυπα, δεν θα μπορέσεις να κουμπώσεις το πανωφόρι σου σωστά».

Πρώτο μας μέλημα είναι η καθημερινότητα του δημότη. Η καθαριότητα και η ευταξία, τόσο στο Άργος όσο και στις δημοτικές ενότητες. Θα αξιοποιήσουμε στο έπακρο τις δυνατότητες που έχουμε, σε ανθρώπινο και υλικοτεχνικό επίπεδο, ώστε να μεγιστοποιήσουμε το αποτέλεσμα. Παράλληλα, θα εκμεταλλευτούμε τις δυνατότητες που μας δίνονται, από εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα, για να καλύψουμε το χάσμα που χωρίζει το Δήμο μας σε θέματα περιβαλλοντικών πολιτικών από άλλους Δήμους της Ελλάδας. Θέλουμε και θα πετύχουμε έναν «πράσινο Δήμο», εξοικονομώντας χρήματα και μειώνοντας γρήγορα το κόστος των δημοτικών τελών, το οποίο είναι υπέρογκα υψηλό. Ο Δήμος μας έχει τεράστια έκταση και το κατάλληλο ανάγλυφο ώστε να επωφεληθεί τα μέγιστα από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, χωρίς εκπτώσεις στο περιβάλλον και την προστασία του.
Παράλληλα, θα μεριμνήσουμε για την ευταξία, σε κάθε έκφανση της καθημερινότητας. Από την στάθμευση αυτοκινήτων έως την κατάσταση των δημοσίων υποδομών, και από την αποκομιδή μεγάλων απορριμμάτων έως την ηχορρύπανση. Αξιοποιώντας νέες τεχνολογίες και βέλτιστες πρακτικές από άλλους Δήμους, που όλα αυτά τα χρόνια προχώρησαν μπροστά, μπορούμε να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής στην καθημερινότητα. Έχουμε την τεχνογνωσία, ξέρουμε τα μέσα και έχουμε την απαραίτητη πολιτική βούληση. Με έξυπνες εφαρμογές στο κινητό μας θα μεγιστοποιήσουμε την αποτελεσματικότητα του Δήμου και θα σπάσουμε τις αναχρονιστικές σχέσεις εξάρτησης και υποτέλειας του δημότη με το Δήμο. Θα προσπαθήσουμε με όλες τις δυνάμεις μας να αποκαταστήσουμε την ευρυθμία στο κυκλοφοριακό χάος που προκλήθηκε από άστοχες παρεμβάσεις και το κλείσιμο του ματιού σε αυθαιρεσίες ορισμένων. Στόχος μας είναι, με στοχευμένες παρεμβάσεις, να βελτιωνόμαστε συνεχώς στον τομέα αυτό, δίνοντας ταυτόχρονα πλήρη και ανεμπόδιστη προσβασιμότητα στους ανθρώπους με αναπηρία. Στον τομέα αυτό, αλλά και γενικότερα στο αίτημα για συμπερίληψη, μπορούμε και πρέπει να κάνουμε πολλά, γιατί έχουμε μείνει πίσω.

Επίσης, θα προχωρήσουμε σε δράσεις για τη διευθέτηση του ζητήματος με τα αδέσποτα ζώα, το οποίο απασχολεί τους δημότες, από την πόλη του Άργους έως το πιο μικρό χωριό. Είναι θέμα ασφάλειας, ποιότητας ζωής και πολιτισμού. Η προσοχή και φροντίδα των αδέσποτων ζώων είναι πρωταρχική υποχρέωση των Δήμων και οφείλουμε να κάνουμε ό,τι επιβάλλει ο νόμος.

Ένας δεύτερος πυλώνας πολιτικών αφορά την ανάπτυξη. Ο Δήμος Άργους-Μυκηνών είναι ένας γίγαντας σε λήθαργο. Στην επικράτειά του βρίσκονται οι Μυκήνες, ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους στην Ανατολική Μεσόγειο. Τον περασμένο Ιούνιο, ενδεικτικά, 51.000 άνθρωποι επισκέφτηκαν τον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών. Πόσοι ήλθαν και στο Άργος και πόσοι άφησαν κάποια χρήματα στις Μυκήνες; Ελάχιστοι! Επίσης, το ίδιο το Άργος είναι ένα ζωντανό μνημείο. Οι αρχαιολογικοί του χώροι και τα ιστορικά του μνημεία δεν έχουν αξιοποιηθεί στο ελάχιστο και καμιά σοβαρή προσπάθεια ανάδειξής τους δεν έγινε. Παράλληλα, στα όρια του Δήμου μας υπάρχει η Λέρνα, το Ηραίο, και άλλοι χώροι, με τεράστια σημασία. Σε μια εποχή που ο διεθνής τουρισμός μετασχηματίζεται και το βάρος πέφτει στην εμπειρία και το βίωμα, τόποι όπως ο δικός μας, με το ιστορικό του εύρος και βάθος, έχει μια ανεπανάληπτη ευκαιρία να αλλάξει τη μοίρα του, ώστε να βρεθεί στο προσκήνιο και να δοθούν ευκαιρίες ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού στους κατοίκους. Η ακτογραμμή του Δήμου μας, από το Κιβέρι έως την Δαλαμανάρα, παραμένει αναξιοποίητη και ανοχύρωτη στη διάβρωση. Είναι κρίμα και άδικο ένας τέτοιος αναπτυξιακός πόρος να παραμένει σε λανθάνουσα κατάσταση. Οι δυνατότητες που υπάρχουν είναι πολλές και ξέρουμε πώς να τις ενεργοποιήσουμε. Ταυτόχρονα, έχουμε ως προτεραιότητα την τουριστική αξιοποίηση της ορεινής Αργολίδας, με ήπιες παρεμβάσεις ανάπτυξης, ώστε να δώσουμε επιχειρηματικές διεξόδους και ευκαιρίες και σε αυτές τις περιοχές.

Τρίτος πυλώνας είναι η ανάπτυξη, η οποία όμως δεν συνδέεται μόνο με τον τουρισμό και τον πολιτισμό. Χρειάζεται να αξιοποιήσουμε, σε συνεργασία με τοπικούς φορείς και το κεντρικό κράτος, τις παραγωγικές δυνατότητες που έχει ο τόπος μας. Πέρα από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στις οποίες μπορούμε να αποκτήσουμε συγκριτικό πλεονέκτημα λόγω αναγλύφου και ηλιοφάνειας, επιβάλλεται να προσέξουμε τη διαχείριση των υδάτων, η ποσότητα και η ποιότητα των οποίων συνδέεται άμεσα με τη γεωργική παραγωγή. Οι πηγές του Αναβάλου τα επόμενα χρόνια, με τις εξελίξεις στην παγκόσμια κλιματική κατάρρευση, θα διαδραματίσουν στρατηγικό ρόλο σε πανελλήνιο επίπεδο και ο Δήμος μας θα πρέπει να είναι έτοιμος να διαχειριστεί την κατάσταση και να επωφεληθεί από αυτήν. Αντίστοιχα ισχύουν για τις πηγές του Κεφαλαρίου και της Λέρνας, όπως και για τα ύδατα στον ορεινό όγκο της Δυτικής Αργολίδας. Επίσης, βασικό ζήτημα είναι η διευκόλυνση των επενδύσεων στα όρια του Δήμου μας, με μια σειρά από υποστηρικτικά έργα: οδικά, τηλεπικοινωνιακά και μεταφορικά. Και όλα αυτά υλοποιώντας αφενός την επέκταση του σχεδίου στο νότιο τμήμα του Άργους και παράλληλα τη δημιουργία χώρων εγκατάστασης επιχειρήσεων και βιομηχανιών, ώστε να ενισχυθεί ο παραδοσιακός βιοτεχνικός και εμπορικός χαρακτήρας του Δήμου.
Για να είναι θελκτικός ο Δήμος μας χρειάζεται να προσέξουμε πολύ περισσότερο τον πολιτισμό και την εκπαίδευση, τον τέταρτο μεγάλο πυλώνα. Πολλά έχουν λεχθεί για τη δημογραφική επιδείνωση του Δήμου μας, η οποία είναι εντονότερη από τη γενικότερη τάση στην Ελλάδα. Για να γίνει θελκτικός ο Δήμος Άργους-Μυκηνών, ώστε σε πρώτη φάση να κρατήσει ανθρώπους σε δυναμικές ηλικίες και ύστερα να επιστρέψουν και κάποιοι που έφυγαν, χρειάζεται να προσφέρει, πέρα από ευκαιρίες εργασίας και επιχειρηματικότητας, ποιότητα ζωής. Χρειάζεται να προσέξουμε τα σχολεία μας, να πολλαπλασιάσουμε και να εξωραΐσουμε τους χώρους παιχνιδιού, να δώσουμε περισσότερες δυνατότητες για ήπιες μορφές άθλησης σε δημόσιους χώρους, να δημιουργήσουμε χώρους πρασίνου, να ενισχύσουμε τον πολιτισμό.

Και όταν αναφέρομαι σε ενίσχυση του πολιτισμού, εννοώ την αναβάθμιση της τοπικής καλλιτεχνικής δημιουργίας. Το Άργος διαθέτει ισχυρή πνευματική παράδοση και ικανό ανθρώπινο δυναμικό για να καταστεί πόλος καλλιτεχνικής παραγωγής και όχι μόνο κατανάλωσης φτηνών εισαγόμενων θεαμάτων. Με λίγα λόγια, και ξέχωρα από τις παρεμβάσεις μας στον πολεοδομικό σχεδιασμό, η ανάπτυξη του Άργους περνά από το να το καταστήσουμε μια ομορφότερη, λειτουργικότερη και πιο ζωντανή πόλη. Μια πόλη που κάποιος θα επιλέγει να μείνει και να φτιάξει την οικογένειά του. Στον τομέα του πολιτισμού έχει πολλά να μας διδάξει η Νέα Κίος, η οποία είναι το πιο ζωντανό πολιτισμικό κύτταρο της περιοχής μας. Και έχουμε σκοπό και σχέδιο να δώσουμε τη δυνατότητα στους Κιώτες και τις Κιώτισσες να επανέλθουν δυναμικά στο προσκήνιο των γραμμάτων και των τεχνών. Παράλληλα, έχουμε ολοκληρωμένο σχέδιο για τη δημιουργία θεματικών φεστιβάλ υψηλού καλλιτεχνικού επιπέδου, εκμεταλλευόμενοι χώρους με υψηλό συμβολισμό και αισθητική, ώστε να αποκαταστήσουμε την αίγλη του Δήμου μας και να ενισχύσουμε την διεθνή απήχησή του και την επισκεψιμότητά του. Με την ποιότητα θα κερδίσουμε το μερίδιο που μας αναλογεί. Οι δημότες μας αξίζουν το καλύτερο και θα το έχουν.

Ο πέμπτος πυλώνας είναι το ύφος και το ήθος της εξουσίας. Θα στεκόμαστε απέναντι σε καθετί που να παραπέμπει σε εχθροπάθεια, συνωμοσιολογία, κλειστές διαδικασίες, καταδίωξη της ελεύθερης γνώμης, ασφυκτικό έλεγχο, την ευνοιοκρατία των δικών μας και την περιθωριοποίηση των άλλων. Η πόλη και οι άνθρωποί της αξίζουν καλύτερα και περισσότερα. Δεσμεύομαι για μια απόλυτα διαφανή διοίκηση, που δεν θα κάνει διακρίσεις και θα σέβεται και θα τιμά όλους τους Δημότες. Μια διοίκηση που θα είναι εξίσου ανοικτή σε όλους και θα φέρεται ευγενικά στον δημότη. Μια διοίκηση χρηστή, χωρίς αποκλεισμούς. Μια διοίκηση που θα τρέφεται από το διάλογο, τον αντίλογο και τη δημιουργική κριτική. Μια διοίκηση που θα σέβεται τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα και δεν θα εκθέτει το Δήμο μας στο πανελλήνιο με άστοχες, επικίνδυνες και φανφαρόνικες μεγαλοστομίες. Μια διοίκηση που θα δίνει απολογισμό και για το τελευταίο ευρώ και θα είναι αμείλικτη σε όποιον έχει άλλα στο νου του. Μια διοίκηση που θα κάνει το Δήμο μας μια ανοικτή πόλη, μια σύγχρονη πόλη, μια πόλη που θα ακούγεται και θα διαφημίζεται από το έργο και τα επιτεύγματα των πολιτών της και όχι από τα καμώματα και τα τερτίπια ολίγων.
Στην προσπάθεια που ξεκινάμε ποντάρουμε πολλά και στην αργειακή διασπορά. Πολλοί άνθρωποι από το Δήμο μας, είτε είναι ακόμα δημότες ή όχι, διακρίνονται στην Ελλάδα και το εξωτερικό, σε πολλούς και διάφορους κλάδους. Την πολύτιμη εμπειρία τους και τη συνεργασία τους θα την επιδιώξουμε, με θεσμικό μάλιστα τρόπο. Δεσμεύομαι για τη δημιουργία ενός thinktank, μίας δεξαμενής σκέψης δηλαδή, με το στόχο της αποτελεσματικότερης προβολής του Δήμου μας, ώστε να μην μείνει κανείς αναξιοποίητος. Θα πάμε μπροστά ενώνοντας δυνάμεις, αθροίζοντας και όχι αφαιρώντας. Και αυτό θα είναι από τα πρώτα πράγματα που θα κάνουμε.

Χωρίς αντιπαλότητες και εκρήξεις, αλλά με σεβασμό και γνώση θα συνεργαστούμε με τους γειτονικούς Δήμους, την Περιφέρεια, τους θεσμικούς φορείς του τόπου μας, με την κεντρική Κυβέρνηση, ώστε να χτίσουμε γέφυρες εκεί που ατυχώς σήμερα δεν υπάρχουν. Για να ξαναμπεί ο Δήμος Άργους-Μυκηνών στο χάρτη, με αξιοπρέπεια και κύρος.

Σήμερα, παρουσίασα συνοπτικά τις προτεραιότητές μας. Θέλουμε να είμαστε μια δημοτική αρχή που θα λέει λίγα και θα κάνει πολλά περισσότερα. Μια δημοτική αρχή που θα στέκεται δίπλα στον δημότη και δεν θα τον τραβάει από το χέρι με τη βία. Μια δημοτική αρχή που θα λέει όχι σε αποσπασματικά εργάκια απευθείας αναθέσεων, αλλά θα προχωρά με σύγχρονο σχεδιασμό και συνάφεια.

Το κόλπο για να ξεκινήσεις κάτι σπουδαίο είναι να σταματήσεις να μιλάς και να αρχίσεις να κάνεις. Και αυτό σκοπεύω να κάνω από τούτη τη στιγμή κιόλας.

Τέλος, να ευχαριστήσω την οικογένεια μου, τους ανθρώπους που ανέχονται όλη αυτή την προσπάθεια και είναι πάντα εδώ, δίπλα μου. Αλλά και να μνημονεύσω κάποιους άλλους που ήταν πάντα δίπλα μου και στους οποίους οφείλω μεγάλο μέρος της επιτυχίας αλλά δυστυχώς δεν είναι εδώ για να χαρούν αυτή τη στιγμή, την τόσο σημαντική για εμένα.»

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ