ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πασχαλινές ευχές

Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2023

Έκλειψη γιγαντιαίου άστρου: Σπάνιο φαινόμενο ορατό και από την Ελλάδα

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 12:56:00 μ.μ. | |
Αστέρι Betelgeuse
Ένα από τα μεγαλύτερα και φωτεινότερα αστέρια αναμένεται να “εξαφανιστεί” στιγμιαία, καθώς ένας αστεροειδής θα περάσει από μπροστά του, δημιουργώντας μια μοναδική έκλειψη.

Το σπάνιο θέαμα αναμένεται αργά το βράδυ της Δευτέρας και θα είναι ορατό σε εκατομμύρια ανθρώπους, από το Τατζικιστάν και την Αρμενία, την Τουρκία, την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία, μέχρι το Μαϊάμι και περιοχές του Μεξικού.

Πρόκειται για το αστέρι Betelgeuse, ενώ από μπροστά του θα περάσει ο αστεροειδής Leona.

Οι αστρονόμοι ελπίζουν να μάθουν περισσότερα για τον Betelgeuse και τη Leona μέσω της έκλειψης, η οποία αναμένεται να διαρκέσει το πολύ μέχρι 15 δευτερόλεπτα.

Η αβεβαιότητα που επικρατεί


Δεν είναι σαφές εάν ο αστεροειδής θα κρύψει ολόκληρο το αστέρι, προκαλώντας ολική έκλειψη. Αντίθετα, το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι μια έκλειψη “δακτυλίου φωτιάς” με ένα μικροσκοπικό φλεγόμενο περίγραμμα γύρω από το αστέρι.

«Ποιο σενάριο θα δούμε είναι αβέβαιο, κάνοντας το γεγονός ακόμη πιο ενδιαφέρον» δηλώνει ο αστρονόμος Τζιανλούκα Μάσα (Gianluca Masa), ιδρυτής του Virtual Telescope Project, το οποίο θα κάνει ζωντανή διαδικτυακή μετάδοση από την Ιταλία.

Το Betelgeuse είναι χιλιάδες φορές φωτεινότερο και περίπου 700 φορές μεγαλύτερο από τον ήλιο και μάλιστα, όπως αναφέρει ο Guardian, σε τέτοιο βαθμό που αν τον αντικαθιστούσε, θα εκτείνονταν πέρα ​​από τον Δία.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ