ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2024

Αργολίδα: Πολλά τα προβλήματα που ταλανίζουν τους αγρότες

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 7:55:00 μ.μ. | |
Τρακτέρ
Με σκοπό να προτείνουμε κάποιες λύσεις αλλά και να ενημερώσουμε για συσσωρευμένα προβλήματα που απασχολούν όχι μόνο τον αγροτικό αλλά γενικότερα όλον τον κόσμο της Αργολίδας θέλουμε μέσα από το βήμα σας να τοποθετηθούμε για τα εξής.

Πρώτον για την καραμέλα του πανάκριβου ελαιολάδου και τις δήθεν ευθύνες παραγωγών και διαφόρων μεσαζόντων ότι τάχα αυτοί φταίνε για την εκτόξευση της τιμής του τη στιγμή που ούτε οι περισσότεροι απ αυτούς δεν έχουν για να φάνε λάδι οι ίδιοι ή την μόνιμη πιπίλα της κλιματικής αλλαγής θα σας υποδείξουμε τον πραγματικό υπεύθυνο.ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ που εδώ και τριάντα χρόνια η τιμή ήταν απαράδεκτη εξευτελιστική αλλά και σε οποιαδήποτε καταστροφή ο ΕΛΓΑ δεν στάθηκε δίπλα μας και δεν έχουν δώσει παρά μόνο ψίχουλα στους παραγωγούς.

ΕΡΩΤΩ κύριοι φέτος τι θα κάνετε; Στηρίξτε αμεσα τους παραγωγούς και αφηστε τις βολτες στα καναλια για επικοινωνιακούς λογους.Κάποτε όλοι κάναμε μια υποτυπώδης καλλιεργεια στην ελιά τώρα έχουμε να λιπάρουμε χρόνια οι περισσότεροι και περιμένουμε από τον Θεό να μας δώσει ό,τι μπορεί.

Δεύτερον η ΔΕΗ μάλλον είναι σε άλλο πλανήτη και σε αλλη χώρα και νομίζει ότι οι ΤΟΕΒ είναι υπερχρεωμένοι γιατί δεν θελουμε να τους πληρώσουμε και μπορεί και ο κάθε πολίτης που στενάζει να πληρώσει τους φόρους του να βάλλει εναντίον μας αφου εμεις δεν καταβάλλουμε εγκαίρως η καθολου τα χρέη μας.

Ακούστε κύριοι τι συμβαίνει λοιπόν.Πάλι φταίνε οι αρμόδιοι φορείς που έχει μαλλιάσει η γλώσσα μας έχουμε απηυδήσει να τους λέμε ότι το θέμα της άρδευσης που έχει ο νόμος μας ο οποίος είναι με διαφορά ο πρώτος στην εξαγωγή εσπεριδοειδών σε όλη την Ελλάδα είναι τεράστιο.

Καθίστε λοιπόν κάτω εκσυγχρονίστε τον Ανάβαλο κάντε τις απαραίτητες ενέργειες επισκευής του και μην σφίγγετε την θηλειά στο λαιμό μας με τις εκτός λογικής χρεώσεις γιατί το νερό είναι απαράδεκτο να είναι στο 50 τοις εκατό των συνολικών εξόδων!!!!!!!Δηλαδή με αλλά λόγια μαζί με τα αλλά έξοδα καλλιέργειας τα χωράφια ή αυτοσυντηρούνται ή με τις άλλες δουλειές η αλλά εισοδήματα ο καθένας τα συντηρεί για συναισθηματικούς λόγους.

Επίσης σε αυτά που λέμε ας αφήσουμε τις γενικόλογες υποσχέσεις και κινηθείτε γρήγορα καθώς δεν υπάρχει χρόνος πια για χάσιμο.

Έχουμε την μισή παραγωγή εσπεριδοειδων στην Ελλαδα και εσείς μας αγνοείτε και μας έχετε παραπεταμένους.

Τρίτον και πιο επίκαιρο είναι το θέμα της συγκομιδής των εσπεριδοειδών που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Νομό μας. Εδώ θέλω να υπογραμμίσω το εξής παράδοξο και πρωτόγνωρο για το πιο δημοφιλές φρούτο στην Ελλάδα που δεν είναι άλλο από το πορτοκάλι που ειδικότερα η περιοχή μας φημίζεται γι’αυτό. 

Το πρωτόγνωρο λοιπόν είναι ότι εδώ και 25 χρόνια φεύγει από το χωράφι στις ίδιες τιμές ενώ στον καταναλωτή αυξάνεται συνεχώς τη στιγμή που τα έξοδα καλλιέργειάς του έχουν εκτοξευτεί (λιπάσματα, ΔΕΗ κ.α.) 500% πάνω όλα αυτά τα χρόνια. 

Παρόλα αυτά τα συσκευαστήρια έχουν την απαίτηση να παίρνουν αρίστης ποιότητας προϊόντα από το χωράφι μετακυλώντας όμως όλα τα έξοδα εσκεμμένα στον παραγωγό, για παράδειγμα τα εργατικά έχουν αυξηθεί από 0,06€ και πάνω ανάλογα με το προϊόν ενώ εδώ και χρόνια είμαστε εμείς οι παραγωγοί υπεύθυνοι για τη σίτιση των εργατών. 

Επίσης τα επιστρεφόμενα του χυμού οποιασδήποτε ποιότητας πορτοκάλι και να έχουμε έχει πάει στο 20% ενώ είχαμε ξεκινήσει με 5%. Και ενώ επί χρόνια λέγαμε ότι για να μην καταστραφούν πολλοί αγρότες που για διάφορους λόγους (φυσικές καταστροφές, μη απορρόφηση των προϊόντων κ.α.) έπρεπε να ανέβει η τιμή του χυμού που ήταν στα εξευτελιστικά 0,03€ !!! καθαρά το κιλό φέτος που ανέβηκε και πάλι όχι βέβαια λόγω κάποιας βούλησης από το υπουργείο γεωργίας αλλά λόγω της ζήτησης που έχει από το εξωτερικό σε κάποιους μάλλον δεν αρέσει και μουρμουράνε συνέχεια μάλλον γιατί έχουν μάθει να τα παίρνουν τα προϊόντα κάτω του κόστους παραγωγής.

Δεν έχετε καταλάβει κύριοι ότι δεν γίνεται μόνο να απαιτείτε αλλά και ότι δεν περισσεύουν πια χρήματα από το εισόδημα της κάθε οικογένειας να σπαταλά λεφτά για να μην ξεραθούν τελείως; Πόσα χρόνια νομίζετε ότι θα παίρνετε τα προϊόντα στην ίδια τιμή; 

Οι πρώτοι που θα αλλάξετε επάγγελμα θα ειστε εσείς, εμείς ως παραγωγοί το έχουμε καταλάβει χρόνια τώρα και για να επιβιώσουμε όλο και κατι άλλο κάνουμε.

Τέλος θέλουμε να πούμε και κατι πολύ σοβαρό. Είναι σε εξέλιξη η διαδικασία επανεξέτασης των ενστάσεων από τον ΕΛΓΑ και τα μηνύματα δεν είναι καλά.

Αυτό που λέμε από την αρχή που ξεκίνησε η διαδικασία είναι ότι τα χωράφια που έχουν παει αποκλειστικά προς χυμοποίηση έχουν πάθει μεγάλες καταστροφές και δεν είναι δίκαιο να πάρουν ότι και τα υπόλοιπα που πουλήθηκαν τα προϊόντα τους.

Εάν μας βάζουν να κάνουμε ενστάσεις για να περνά η ώρα η αν δεν έχουν χρήματα να μας δώσουν να μας το πουν και να μας δώσουν το δικαίωμα ο καθένας μας να επιλέγει αν θέλει να ασφαλισθεί και οχι να προ εισπράττει τα λεφτά του από τις επιδοτήσεις μας και εμείς να περιμένουμε δυο χρόνια εάν θα μας δώσουν κάνα ξεροκόμματο να ταΐσουμε την οικογένεια μας.

Είναι θεωρώ πια ντροπιαστικό αυτό που γίνεται και η κατάντια δεν είναι δικιά μας
και μας κάνουν όλοι αυτοί που ζούνε στη πλάτη μας να φαινόμαστε ζητιάνοι στα χωράφια μας.

Με εκτίμηση Ανεξάρτητη Ομάδα Παραγωγών Αργολίδας

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ