ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2024

Μετά τον χιονιά έρχονται οι Αλκυονίδες μέρες

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 8:06:00 μ.μ. |
Ανθισμένη αμυγδαλιά
Μπορεί σε κάποιες περιοχές να χιονίζει και τα φαινόμενα από Δευτέρα - Τρίτη να ενταθούν, ωστόσο έχει φτάσει ο καιρός που θα έχουμε τις Αλκυονίδες μέρες.


Ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης είπε ότι από Σάββατο έως Τρίτη αναμένεται να σημειωθούν χιονοπτώσεις στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές αλλά και στα χαμηλότερα υψόμετρα.

Στη συνέχεια όμως, και από Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου θα κάνουν την εμφάνισή τους οι Αλκυονίδες που θα φέρουν ηλιοφάνεια και υψηλότερες θερμοκρασίες με τον καιρό να θυμίζει άνοιξη.

Τι είναι οι Αλκυονίδες μέρες

Ο όρος «Αλκυονίδες μέρες» αναφέρεται στις ημέρες του χειμώνα κατά τις οποίες παρουσιάζεται εξαιρετικά καλός καιρός, χαρακτηριζόμενος από έντονη ηλιοφάνεια, απουσία σύννεφων και ανέμων, ενώ περιλαμβάνει καμία φορά υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή.

Οι Αλκυονίδες μέρες εμφανίζονται ανά διαστήματα από τις 15 Δεκεμβρίου έως τις 15 Φεβρουαρίου, συμπεριλαμβάνοντας τη μυθολογική σχέση των 14 ημερών γύρω από το ηλιοστάσιο το Δεκέμβριο, και το μύθο των Πλειάδων και την περίοδο επώασης των αβγών των αλκυόνων τον Ιανουάριο.

Σε μετεωρολογικό επίπεδο, οι Αλκυονίδες μέρες στατιστικά παρατηρούνται κυρίως κατά το δεύτερο μισό του Ιανουαρίου. Αυτές χαρακτηρίζονται από σχετική ηρεμία, έντονη ηλιοφάνεια με θερμοκρασίες που φτάνουν έως και 15 ή 20 βαθμούς Κελσίου, καθώς και ελάχιστη νεφοκάλυψη.

Το φαινόμενο αυτό ερμηνεύεται από τη συνεχή βαρομετρική πίεση που προκαλείται από την ισορροπία μεταξύ της Βόρειας Ευρώπης και της περιοχής της Ελλάδας και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που έχει ως αποτέλεσμα μια αντί-κυκλωνική κατάσταση με άπνοια και καλοκαιρία.

Πρόσφατες έρευνες κατέδειξαν ότι οι Αλκυονίδες μέρες αποτελούσαν σταθερό μετεωρολογικό φαινόμενο κατά τον 5ο και 4ο αιώνα π.Χ., κυρίως μεταξύ 15 Ιανουαρίου και 15 Φεβρουαρίου.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ