ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πασχαλινές ευχές

Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2024

Η Βουνοπαρέα Αργολίδας κόβει την Πρωτοχρονιάτικη πίτα της στη σκιά του Ταϋγέτου

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 11:00:00 π.μ. | |
Πεζοπόροι
Η Βουνοπαρέα Αργολίδας καλωσορίζει το νέο έτος και κόβει την Πρωτοχρονιάτικη πίτα της, στην πρώτη εξόρμηση για το 2024, την Κυριακή 21 Ιανουαρίου, με προορισμό την Ταϋγέτη Λακωνίας.

Στη σκιά του επιβλητικού Ταϋγέτου και σκαρφαλωμένη στις ανατολικές πλαγιές του, στα 700μ. υψόμετρο η Ταϋγέτη ή παλιότερα Μπαρσινίκος είναι ένα από τα καλά κρυμμένα «διαμάντια» της ενδοχώρας του Μυστρά.

Η κοιλάδα της Ταϋγέτης είναι ένα από τα πιο μαγικά μέρη του Λακωνικού Ταϋγέτου. Ορίζεται από το βράχο του Μυστρά, τον επιβλητικό όγκο του Λατζινίκου, την περιοχή Μυργιάλι και τα περάσματα Παξιμάδι και Σέλλα.

Η διαδρομή που επιλέξαμε να πεζοπορήσουμε αυτή τη φορά ενώνει το Μυστρά με την Ταϋγέτη μέσω ενός ιστορικού και καλοδιατηρημένου καλντεριμιού, το οποίο για πολλά χρόνια αποτελούσε μέρος του συνδετικού άξονα Λακωνίας και Μεσσηνίας.

Η περιήγησή μας στα μέρη αυτά είναι ένα ταξίδι ανά τους αιώνες, από τους Φράγκους και την υστεροβυζαντινή περίοδο και από τους Παλαιολόγους έως τους Οθωμανούς, ο Μυστράς αποτέλεσε έναν από τους σπουδαιότερους τόπους της Πελοποννήσου.

Ελάτε μαζί μας να ανακαλύψουμε την ιδιαίτερη αύρα του τόπου αυτού και να ταξιδέψουμε νοερά στο χρόνο και την ιστορία.Αναλυτικό πρόγραμμα:

Αναχώρηση από το Ναύπλιο στις 06:30 το πρωί και από το Άργος στις 07:00 με προορισμό την Ταϋγέτη απ’ όπου και αρχίζει η πεζοπορία μας.

Ξεκινώντας από το γεφύρι που συνδέει την Βυζαντινή πολιτεία με το νέο Μυστρά, ανηφορίζουμε νοτιοδυτικά και πεζοπορούμε σε καλοδιατηρημένο καλντερίμι που παλιότερα ήταν η κύρια οδός σύνδεσης των γύρω χωριών. Κινούμαστε αντίκρυ από το βράχο του Μυστρά και αφού περάσουμε το ερημοκλήσι του Αγίου Ιωάννη, συνεχίζουμε σε λιθόστρωτο και συναντάμε την παλιά πηγή του Κοντογιώργη. Περνάμε τα εκκλησάκια της Αγίας Σωτήρας και του Αγίου Νικολάου και βγαίνουμε στην Ταϋγέτη, ακριβώς μπροστά στη μεγάλη πηγή του χωριού. Ακολουθούμε το μονοπάτι για ακόμη 15 λεπτά και φτάνουμε στο ερημωμένο πλέον μοναστήρι Ζωοδόχου Πηγής του 17ου αιώνα.
Αφού ξεκουραστούμε και με κατεύθυνση πλέον το Μυστρά κατηφορίζουμε μέχρι την επιβλητική Καστροπολιτεία όπου και θα περιηγηθούμε στον αρχαιολογικό χώρο.

Στη συνέχεια, ανάκτηση δυνάμεων σε τοπική ταβέρνα και επιστροφή στη βάση μας αργά το απόγευμα.

Στοιχεία διαδρομής:

Απόσταση: 5 χλμ., Ώρες πορείας: 3:00, Υψομετρική διαφορά: 400μ.
Β.Δ.: 1 - Εύκολη, ακόμα και για αρχάριους.

Η δραστηριότητα έχει βαθμό δυσκολίας 1 που σημαίνει ότι η διαδρομή είναι εύκολη ακόμα και για αρχάριους που έχουν όμως καλή φυσική κατάσταση και τον ανάλογο εξοπλισμό.Παροχές δραστηριότητας:

- Μεταφορά από Άργος και Ναύπλιο με λεωφορείο
- Τρεις (3) έμπειροι συνοδοί βουνού
- Πιστοποιημένη νοσηλεύτρια
- Πλήρες ομαδικό φαρμακείο
- Ασύρματες επικοινωνίες
- Φωτογραφικό υλικό
- Φ.Π.Α. 24%
Δεν περιλαμβάνεται:
-Ότι ρητά δεν αναφέρεται στο πρόγραμμα.

Απαραίτητος εξοπλισμός:

Μποτάκια ορειβατικά ή trekking, μπατόν, σακίδιο πλάτης, σκούφος, γάντια, μπουφάν (αντιανεμικό – αδιάβροχο), ζακέτα fleece, ισοθερμικα, έξτρα ζευγάρι κάλτσες, γυαλιά ηλίου, αντηλιακό, καπέλο, υδροδοχείο (1,5 lit), τρόφιμα που δεν αλλοιώνονται (μπάρες δημητριακών - σοκολάτες - ξηρά τροφή - ηλεκτρολύτες), προσωπικά είδη (χαρτομάντιλα κτλ.), προσωπικό φαρμακείο.

Πληροφορίες:

Για να είναι δυνατή η πραγματοποίηση της δραστηριότητας απαιτείται ελάχιστος αριθμός συμμετοχών. Εφόσον οι συμμετοχές δεν συμπληρωθούν, η Βουνοπαρέα Αργολίδας διατηρεί το δικαίωμα να ακυρώσει τη συγκεκριμένη δραστηριότητα επιστρέφοντας τις προκαταβολές.

Ο αρχηγός της εξόρμησης έχει το δικαίωμα, να τροποποιήσει με άλλο εναλλακτικό ή να ματαιώσει το πρόγραμμα που είναι σε εξέλιξη ή πριν την έναρξη του, για λόγους ασφάλειας ή ανωτέρας βίας (φυσικές καταστροφές, ακατάλληλες καιρικές συνθήκες, κλπ).

Κάθε συμμετέχοντας, γνωρίζει τις απαιτήσεις της δραστηριότητας στην οποία συμμετέχει και αναλαμβάνει ατομικά την ευθύνη της συμμετοχής του, αποδεχόμενος τους κινδύνους που ενέχει καθώς και την ευθύνη για την ασφάλειά του, όπως άλλωστε προβλέπεται από την διακήρυξη του Τυρόλου (8η Σεπτεμβρίου 2003 Παράρτημα 1 – Άρθρο 1 - Περί Ατομικής Ευθύνης).

Επίσης οι συμμετέχοντες, αποδέχονται την λήψη και την ανάρτηση στο διαδίκτυο φωτογραφιών που ενδέχεται να τους απεικονίζουν.

Οι συμμετέχοντες πρέπει να έχουν άριστη σωματική & ψυχική υγεία και να ενημερώνουν τον αρχηγό για τυχόν αλλεργίες ή ασθένειες.

Σε κάθε περίπτωση η επικοινωνία των συμμετεχόντων με τον αρχηγό πριν την πραγματοποίηση της δραστηριότητας κρίνεται απαραίτητη.

Για να λάβει κάποιος μέρος στις οργανωμένες δραστηριότητες της Βουνοπαρέας Αργολίδας απαιτείται έγκαιρη δήλωση συμμετοχής.

Δηλώσεις συμμετοχής θα γίνονται δεκτές μόνο εφόσον προκαταβάλλεται το ήμισυ του εισιτηρίου το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου, στον λογαριασμό GR4301716110006611151494570 με αναγραφή αιτιολογίας “ΤΑΥΓΕΤΗ”.

Τράπεζα Πειραιώς – Δικαιούχος: Σοφία Τότσικα.

Τυχόν έξοδα εμβάσματος από άλλη τράπεζα, βαρύνουν αποκλειστικά τον καταθέτη.

Για πληροφορίες και διευκρινίσεις σχετικά με την δραστηριότητα μπορείτε να καλείτε στο τηλέφωνο 6972705070 - Σπύρος Τότσικας.

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ