ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πασχαλινές ευχές

Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024

58 χρόνια Ελληνική Τηλεόραση (βίντεο)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 6:22:00 μ.μ. |
Ελένη Κυπραίου
Συμπληρώνονται φέτος 58 χρόνια από την επίσημη έναρξη της ελληνικής τηλεόρασης, η οποία άρχισε να εκπέμπει πρόγραμμα σαν σήμερα, στις 23 Φεβρουαρίου του 1966. 

Η έναρξη της τηλεόρασης πραγματοποιήθηκε από τον πειραματικό σταθμό τηλεόρασης του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας (ΕΙΡ) μετά από πολλές δυσκολίες και με ελάχιστα τεχνικά μέσα. Συντονιστής του προγράμματος ήταν ο Γιώργος Κάρτερ και διευθυντής ο Μιχάλης Γιαννακάκος. 

Στις 18:30 το απόγευμα της 23ης Φεβρουαρίου 1966 η δημοσιογράφος Ελένη Κυπραίου καλησπέρισε τους λιγοστούς τηλεθεατές ανακοινώνοντας το πρόγραμμα της ημέρας. 

Το αρχικό πρόγραμμα είχε πολύ μικρή διάρκεια και περιλάμβανε τις εκπομπές “Διεθνή Επίκαιρα”, “Για σας κυρία μου”, το ταξιδιωτικό ντοκιμαντέρ ''Αυστραλία'', ένα αφιερωματικό ντοκιμαντέρ για τον Άγγλο γλύπτη Χένρι Μουρ. Για αρκετούς μήνες η τηλεόραση εξέπεμπε μονάχα για 2-3 ώρες ημερησίως.
 
Το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει την εκπομπή ''Έτσι ξεκινήσαμε πριν 14 χρόνια'' παραγωγής 1980, η οποία είναι αφιερωμένη στην έναρξη της ελληνικής τηλεόρασης. 

Στο παρακάτω απόσπασμα, η Ελένη Κυπραίου εκφωνεί το ίδιο κείμενο με το οποίο ξεκίνησε η ελληνική τηλεόραση, 14 χρόνια μετά την επίσημη έναρξή της. 

Ο Αλέξης Κωστάλας μιλά για το πως δημιουργήθηκε το πρώτο σήμα της ΕΡΤ και ο Γιάννης Διακογιάννης θυμάται πως άρχισε τη λαμπρή πορεία του στην τηλεόραση.

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ