ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πασχαλινές ευχές

Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2024

Μονοήμερη εξόρμηση από τη Βουνοπαρέα Αργολίδας στη «Κορινθιακή Ελβετία»

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 8:31:00 μ.μ. | |
Λίμνη Δόξα
Η Βουνοπαρέα Αργολίδας διοργανώνει μονοήμερη εξόρμηση την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου με προορισμό τη μαγευτική λίμνη Δόξα και σας προσκαλεί να πεζοπορήσουμε μαζί στην «Κορινθιακή Ελβετία».

Για την δραστηριότητα του Φεβρουαρίου η Βουνοπαρέα Αργολίδας διάλεξε για εσάς, έναν προορισμό που συμπυκνώνει σε σχετικά μικρή έκταση όλα αυτά που μας παρακινούν να σχεδιάζουμε κάθε φορά όλο και πιο ενδιαφέρουσες εξορμήσεις.

Μαγευτική φύση, πλούσια αρχαία αλλά και νεότερη ιστορία, ιδιαίτερη μυθολογία και σημαντικό θρησκευτικό ενδιαφέρον.

Αυτή τη φορά ο προορισμός μας ανήκει στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών Natura 2000, έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ως «Κορινθιακή Ελβετία» και όχι αδίκως αφού το απαράμιλλο φυσικό τοπίο, η πλούσια χλωρίδα και πανίδα καθώς και το ευρύ δίκτυο πεζοπορικών μονοπατιών δεν έχουν και πολλά να ζηλέψουν από τις Άλπεις.

Σε ένα ονειρεμένο τοπίο, στην καρδιά του αρχαίου Φενεού στα 900μ. υψόμετρο και στη σκιά του όρους Πεντέλεια ή Ντουρντουβάνα (σλάβικο τοπωνύμιο που σημαίνει τριανταφυλλιά), βρίσκεται μια από τις ομορφότερες ορεινές τεχνητές λίμνες της Ελλάδας. Δημιουργήθηκε το 1998 με την κατασκευή ενός φράγματος που συγκρατεί τα νερά του ορεινού ποταμού Δόξα. 

Στα γαλαζοπράσινα νερά της καθρεφτίζονται οι επιβλητικές γύρω κορυφές και περιτριγυρίζεται από μια περιοχή κατάφυτη από κεφαλληνιακή ελάτη, μαυρόπευκα και δρυς. Σημείο αναφοράς στο κέντρο της λίμνης, το πολυφωτογραφημένο εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου.

Εκτός των άλλων όμως, ο πανέμορφος αυτός τόπος περιβάλλεται και από μεγάλο μέρος της ελληνικής μυθολογίας καθώς κατά το μύθο στο Φενεό γεννήθηκε ο Ερμής, ο οποίος λατρευόταν ως τοπικός θεός και προς τιμήν του οργανώνονταν τα Έρμαια. 

Επίσης, σύμφωνα με τη μυθολογία τις καταβόθρες στον Σαϊτά είχε κατασκευάσει ο ημίθεος Ηρακλής, ενώ ο θρύλος λέει ότι από αυτές τις καταβόθρες κατέβηκε η θεά Δήμητρα στον Κάτω Κόσμο για να αναζητήσει την Περσεφόνη.

Ελάτε λοιπόν μαζί μας να ανακαλύψουμε το πιο όμορφο κομμάτι της ορεινής Κορινθίας και να αγναντέψουμε μερικές από τις ψηλότερες κορυφές της Πελοποννήσου!Αναλυτικό πρόγραμμα:
Αναχώρηση από το Ναύπλιο στις 06:30 το πρωί και από το Άργος στις 07:00 με προορισμό την ιστορική Μονή Αγίου Γεωργίου στα βόρεια της λίμνης. 

Κατά την Τουρκοκρατία εκεί λειτούργησε κρυφό σχολειό αλλά και ένα από τα Αρχηγεία της Φιλικής Εταιρείας, όπου με επικεφαλής τον Θ. Κολοκοτρώνη έγιναν πολλές συνεδριάσεις οπλαρχηγών από την Κορινθία και την Αρκαδία.

Ξεκινώντας την πεζοπορία μας λίγα μέτρα χαμηλότερα από το μοναστήρι, μπαίνουμε απευθείας στο πυκνό ελατόδασος και κινούμαστε βορειοδυτικά με κατεύθυνση προς τη θέση «Κερασιά» ή «καλύβα του Γκογκάκη» όπου και θα πραγματοποιήσουμε στάση για ξεκούραση και φωτογραφίες αφού το σημείο έχει πανοραμική θέα προς τη λίμνη και τις ψηλές κορφές. 

Συνεχίζουμε ομαλά πλέον προς τη θέση «Τουρκόβρυση» και από εκεί ξεκινάμε να κατηφορίζουμε ήπια προς τη λίμνη. Φθάνοντας τέλος στη λίμνη, δεν μπορούμε να παραλείψουμε την απαραίτητη επίσκεψη στο εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου που επικοινωνεί με τη στεριά με μια στενή λωρίδα γης και αναλόγως των καιρικών συνθηκών πολλές φορές μοιάζει σαν σκηνικό βγαλμένο από παραμύθι.

Στη συνέχεια, ανάκτηση δυνάμεων σε τοπική ταβέρνα και επιστροφή στη βάση μας αργά το απόγευμα.

Στοιχεία διαδρομής:

Απόσταση: 8,5 χλμ., Ώρες πορείας: 4:30, Υψομετρική διαφορά: 300μ.
Β.Δ.: 1 - Εύκολη, ακόμα και για αρχάριους.

Η δραστηριότητα έχει βαθμό δυσκολίας 1 που σημαίνει ότι η διαδρομή είναι εύκολη ακόμα και για αρχάριους που έχουν όμως καλή φυσική κατάσταση και τον ανάλογο εξοπλισμό.Παροχές δραστηριότητας:

- Μεταφορά από Άργος και Ναύπλιο με λεωφορείο
- Τρεις (3) έμπειροι συνοδοί βουνού
- Πιστοποιημένη νοσηλεύτρια
- Πλήρες ομαδικό φαρμακείο
- Ασύρματες επικοινωνίες
- Φωτογραφικό υλικό
- Φ.Π.Α. 24%

Δεν περιλαμβάνεται:

-Ότι ρητά δεν αναφέρεται στο πρόγραμμα.Απαραίτητος εξοπλισμός:
Μποτάκια ορειβατικά ή trekking, μπατόν, σακίδιο πλάτης, σκούφος, γάντια, μπουφάν (αντιανεμικό – αδιάβροχο), ζακέτα fleece, ισοθερμικα, έξτρα ζευγάρι κάλτσες, γυαλιά ηλίου, αντηλιακό, καπέλο, υδροδοχείο (1,5 lit), τρόφιμα που δεν αλλοιώνονται (μπάρες δημητριακών - σοκολάτες - ξηρά τροφή - ηλεκτρολύτες), προσωπικά είδη (χαρτομάντιλα κτλ.), προσωπικό φαρμακείο.

Να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στον ρουχισμό καθώς οι συνθήκες θα είναι χειμερινές!

Επίσης πλέον αποκλείονται χαμηλά αθλητικά ή παρεμφερή παπούτσια λόγω πιθανού χιονισμένου πεδίου!

Πληροφορίες:

Για να είναι δυνατή η πραγματοποίηση της δραστηριότητας απαιτείται ελάχιστος αριθμός συμμετοχών. Εφόσον οι συμμετοχές δεν συμπληρωθούν, η Βουνοπαρέα Αργολίδας διατηρεί το δικαίωμα να ακυρώσει τη συγκεκριμένη δραστηριότητα επιστρέφοντας τις προκαταβολές.

Ο αρχηγός της εξόρμησης έχει το δικαίωμα, να τροποποιήσει με άλλο εναλλακτικό ή να ματαιώσει το πρόγραμμα που είναι σε εξέλιξη ή πριν την έναρξη του, για λόγους ασφάλειας ή ανωτέρας βίας (φυσικές καταστροφές, ακατάλληλες καιρικές συνθήκες, κλπ).

Κάθε συμμετέχοντας, γνωρίζει τις απαιτήσεις της δραστηριότητας στην οποία συμμετέχει και αναλαμβάνει ατομικά την ευθύνη της συμμετοχής του, αποδεχόμενος τους κινδύνους που ενέχει καθώς και την ευθύνη για την ασφάλειά του, όπως άλλωστε προβλέπεται από την διακήρυξη του Τυρόλου (8η Σεπτεμβρίου 2003 Παράρτημα 1 – Άρθρο 1 - Περί Ατομικής Ευθύνης).

Επίσης οι συμμετέχοντες, αποδέχονται την λήψη και την ανάρτηση στο διαδίκτυο φωτογραφιών που ενδέχεται να τους απεικονίζουν.

Οι συμμετέχοντες πρέπει να έχουν άριστη σωματική & ψυχική υγεία και να ενημερώνουν τον αρχηγό για τυχόν αλλεργίες ή ασθένειες.

Σε κάθε περίπτωση η επικοινωνία των συμμετεχόντων με τον αρχηγό πριν την πραγματοποίηση της δραστηριότητας κρίνεται απαραίτητη.

Για να λάβει κάποιος μέρος στις οργανωμένες δραστηριότητες της Βουνοπαρέας Αργολίδας απαιτείται έγκαιρη δήλωση συμμετοχής.

Δηλώσεις συμμετοχής θα γίνονται δεκτές μόνο εφόσον προκαταβάλλεται το ήμισυ του εισιτηρίου το αργότερο μέχρι τη Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου, στον λογαριασμό GR4301716110006611151494570 με αναγραφή αιτιολογίας “ΔΟΞΑ”.

Τράπεζα Πειραιώς – Δικαιούχος: Σοφία Τότσικα.

Τυχόν έξοδα εμβάσματος από άλλη τράπεζα, βαρύνουν αποκλειστικά τον καταθέτη.

Για πληροφορίες και διευκρινίσεις σχετικά με την δραστηριότητα μπορείτε να καλείτε στο τηλέφωνο 6972705070 - Σπύρος Τότσικας.

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ