ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πασχαλινές ευχές

Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2024

Βουλευτής Αργολίδας Γ. Γαβρήλος από το συνεταιρισμό Κουτσοποδίου: Οι αγρότες μας θα εγκαταλείψουν τη γη τους

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 1:57:00 μ.μ. | | |
Βουλευτής Αργολίδας Γ. Γαβρήλος
Εν μέσω της κορύφωσης των αγροτικών κινητοποιήσεων εξαιτίας του αδιεξόδου που βρίσκεται ο αγροτικός κόσμος όλης της χώρας, ο βουλευτής Αργολίδας ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ είχε σήμερα την ευκαιρία να επισκεφθεί τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Κουτσοποδίου και να συνομιλήσει εκτενώς με τον Πρόεδρο, κ. Πίπα και με μέλη.

Όπως σημείωσαν οι παραγωγοί, το υπέρογκο καλλιεργητικό κόστος, οι αυξημένες τιμές ενέργειας καθώς και οι απανωτές ζημιές στις καλλιέργειες λόγω της κλιματικής κρίσης, έχουν δημιουργήσει μια ασφυκτική κατάσταση για όλους τους αγρότες, με αποτέλεσμα να θίγεται πια η επιβίωσή τους αλλά και το ίδιο το μέλλον του πρωτογενούς τομέα.

Όπως παρατήρησε ο Γιώργος Γαβρήλος, αν εξακολουθήσουν οι πολιτικές αυτής της Κυβέρνησης να βάλλουν τον αγροτικό κόσμο, χωρίς να δίνουν λύσεις και διεξόδους, σύντομα θα γίνει κοινός τόπος η εικόνα με εγκαταλελειμμένα χωράφια και με άδεια χωριά, αφού δεν θα έχει καμία αξία ο κόπος και τα έξοδα της καλλιέργειας και οι αγρότες θα αναγκαστούν να παρατήσουν τη γη τους και να φύγουν. Η ασφυξία που η Κυβέρνηση οδηγεί τον αγροτικό κόσμο, σημείωσε, σύντομα θα αποτελεί μείζον κοινωνικό ζήτημα, με σοβαρές συνέπειες για την διατροφική επάρκεια της χώρας μας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ έχει ήδη καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για την ανάκαμψη της αγροτικής παραγωγής και ζητά από την Κυβέρνηση να ανοίξει ένας ουσιαστικός διάλογος ώστε να προχωρήσουν:

1. Ειδικός φόρος στα καύσιμα για το αγροτικό πετρέλαιο. Πρέπει να καταργηθεί. Και ο ΦΠΑ πρέπει να κατέβει στον υπερμειωμένο συντελεστή από το 24% στο 6%.

2. Για το αγροτικό ρεύμα, πρέπει να μπει πλαφόν στα 7 σεντς η κιλοβατώρα.

3. Επιδότηση ζωοτροφών και λιπασμάτων ώστε να μπορούν να καλυφθούν οι αυξήσεις που έχουν παρουσιαστεί.

4. Πλαφόν στην κερδοφορία των εταιρειών εισαγωγής και εμπορίας εφοδίων.

5. ΕΛΓΑ, αποζημιώσεις στο 100% σε καλλιέργειες και ζωικό κεφάλαιο. Αποζημιώσεις για εξοπλισμούς, εγκαταστάσεις, και έγγειο κεφάλαιο το οποίο έχει επηρεαστεί από πυρκαγιές και πλημμύρες. Ο ΕΛΓΑ θα παραμείνει δημόσιος.

6. Επανασχεδίαση της ΚΑΠ. Δεν είναι δυνατόν η Ν.Δ. να έχει αφαιρέσει 240 εκατ. ευρώ από τη βασική ενίσχυση. Δημιουργώντας διακρίσεις μεταξύ μεγάλων και μικρών παραγωγών.

7. Ρύθμιση των οφειλών των αγροτών ώστε η αγροτική γη να μην απειλείται από αναγκαστική ρευστοποίηση.

Τέλος, στη διάρκεια της συζήτησης τέθηκε και το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν ειδικά οι αγρότες της Αργολίδας, αυτό της διακοπής του ρεύματος στο κεντρικό Αντλιοστάσιο για την άρδευση από το νερό του Αναβάλου αλλά και για την ανάγκη κατασκευής αγωγού για την περιοχή του Κουτσοποδίου. Πρόκειται για μια απαράδεκτη και εγκληματική, στην ουσία, πράξη, τόνισε ο βουλευτής Αργολίδας ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, που οδηγεί στην ανυδρία όλο τον Αργολικό κάμπο και σπρώχνει μια ώρα αρχύτερα στην απόγνωση τους αγρότες μας.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ