ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024

Δυο λόγια για το πολιτικό προσωπικό της Αργολίδας

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 1:44:00 μ.μ. | | |
Κωνταντίνος Κουβαράς
Γράφει ο Κωνταντίνος Κουβαράς

Έχω παρατηρήσει ιδίως τον τελευταίο χρόνο, που ασχολούμαι περισσότερο με τα της Αργολίδας, τον τρόπο που επικοινωνούν οι πολιτικοί μας άρχοντες με τους ψηφοφόρους τους και τον Αργολιδαίικο (δεν ξέρω αν στέκει ως λέξη, το google δεν τη βγάζει πουθενά, δεν πειράζει μου άρεσε!, ποιος είσαι μεγάλε λεξιπλάστη· ήτοι πλάθω-δημιουργώ λέξεις) λαό εν γένει, μέσω των τοπικών μέσων ενημέρωσης.

Υπάρχουν δύο κατηγορίες. Οι αναρτήσεις σχετικά με επισκέψεις, συναντήσεις, επιθεωρήσεις κλπ. Και τα άρθρα παρεμβάσεις επί παντός επιστητού.

Σχετικά με την πρώτη κατηγορία, διαβάζουμε επί παραδείγματι:

- Επίσκεψη του Αντιπεριφερειάρχη Αργολίδας στο Αντλιοστάσιο Αναβάλου με πολύωρη σύσκεψη με τους υπευθύνους. Το άρθρο συνοδεύεται από 4-5 φωτογραφίες και 45 λέξεις.

- Συνάντηση του γαλάζιου βουλευτή Αργολίδας στον Υπουργό τάδε, για τα κρίσιμα ζητήματα που ταλανίζουν τον τόπο μας. Δύο φωτογραφίες και 23 λέξεις.

- Συνάντηση του φούξια βουλευτή Αργολίδας με τον τάδε Σύνδεσμο – Σύλλογο. Μία φωτογραφία και 32 λέξεις.

-Συνάντηση του πράσινου βουλευτή Αργολίδας με εκπροσώπους αγροτοσυνδικαλιστάς. Τρεις φωτογραφίες και 38 λέξεις.

- Αντιστοίχως, και οι Δήμαρχοι του νομού μας, ασχέτως χρώματος, και οι λοιποί παραγοντικοί συγγενείς.

- κλπ κλπ κλπ (συγχωρέστε με, αν δεν μέτρησα ακριβώς τις λέξεις, αλλά στο περίπου, εν είδει λογοτεχνικής αδείας·ελέυθερη απόδοση, με τη μορφή λογοτεχνικής δημιουργίας, τέλος πάντων ας πούμε).

Δεν πιστεύετε ότι πέραν των φωτογραφιών, θα ήταν σημαντικό, να αρχίσουμε να γράφουμε και δύο κουβέντες τι στο καλό συζητιέται σε αυτές τις συναντήσεις. Ξέρω ζούμε στην εποχή της εικόνας, αλλά ας γράψουμε κάτι. Δεν λέω να λεχθούν όλα, υπάρχουν και τα μυστικά του κράτους, το εθνικό συμφέρον πάνω απ’ όλα. Όμως τρία πράγματα:

- Είπαμε αυτά.

- Προτείναμε αυτά.

- Θα παλέψουμε γι’ αυτά.

- Κι ότι μπορέσουμε θα γίνει.

Δεν ξέρω, εμένα μου φαίνεται τόσο απλό, ή είναι τόσο δύσκολο. Μάλλον κάτι χάνω στη μετάφραση. Τέλος πάντων ας προσπαθήσουμε να αλλάξουμε ρότα για το καλό όλων. Ένα λιθαράκι τη φορά.

Ξέρω αυτό θα σήμαινε έλεγχος από την κοινωνία, και μετρήσιμη παραγωγή πολιτικού έργου. Αλλά αυτό κύριοι λέγεται δημοκρατία. Η εξουσία πρέπει να ελέγχεται και κυρίως να υπάρχει ανταλλαγή απόψεων γιατί αυτό βοηθάει και τους κρατούντας να λαμβάνουν τις καλύτερες δυνατές αποφάσεις. Μπορεί ν’ ακούγεται ουτοπικό, αλλά πιστέψτε με, μια μικρή προσπάθεια αλλαγής μπορεί να φέρει την άνοιξη.

Πολύς κόσμος πιστεύει ότι αυτοί δεν κάνουν, πρέπει να ’ρθουν οι τάδε για να λύσουν τα θέματα μας. Δυστυχώς η αλήθεια είναι πιο πικρή. Δεν υπάρχει κάποιος καλύτερος να ’ρθει. Και οι επόμενοι τα ίδια θα κάνουν, επαναλαμβάνω ασχέτως χρώματος. Άρα η αλλαγή πρέπει να ξεκινήσει από εμάς τους ίδιους, είτε απλοί πολίτες είτε εν ενεργεία παράγοντες.

Δεύτερον, ως προς τα άρθρα – παρεμβάσεις που αναρτώνται από τους πολιτικούς μας. Δεν ξεπερνούν συνήθως τις δύο παραγράφους. Ξέρω, τώρα θα μου πείτε κι εσύ όμως φίλε μου, το ’χεις ξεχειλώσει το θέμα, γράφεις βιβλίο κάθε φορά. Έχετε δίκιο. Ας πούμε όμως ότι το σωστό βρίσκεται κάπου στη μέση. Καθώς όπως έλεγαν και οι αρχαίοι ημών πρόγονοι, παν μέτρον άριστον. Δεν μπορεί να γράφεις δύο παραγράφους. Πες κάτι, δώσε μας τα φώτα σου. Ανέπτυξε ένα θέμα.

Επίσης παρατηρώ τις παρεμβάσεις των βουλευτών μας στο Εθνικό μας Κοινοβούλιο. Παράδειγμα ο βουλευτής τάδε καταγγέλλει τη μείωση των τάδε στο Νόμο, ή ο βουλευτής δείνα την αύξηση των τάδε στο Νομό.

Δεν είστε ταχυδρόμοι παραπόνων.

Οφείλεται να παράγετε έργο. Παίρνετε έναν σκασμό λεφτά, τη στιγμή που οι μισθοί δεν ακολουθούν τις αυξήσεις των ειδών πρώτης ανάγκης. Κι αν νομίζετε, οι περισσότεροι αναγνώστες, ότι διαφωνώ με αυτό, θα σας απογοητεύσω. Καλώς παίρνετε αρκετά χρήματα, καθώς αυτό έχει διπλό σκοπό:

α) Να εξασφαλίσει την αμεροληψία σας ως προς τη λήψη αποφάσεων.

β) Διότι είναι όντως μια πολλή σοβαρή δουλειά, ίσως η πιο σοβαρή, μετά τους δασκάλους και τους γιατρούς, καθώς από την απόδοσή σας κρίνεται η ρότα που θα παίρνει κάθε φορά το εθνικό μας καράβι, και αντιστοίχως οι τύχες της ζωής μας.

Συνεπώς, σοβαρευτείτε και δουλέψτε. Έχει μαλλιάσει η γλώσσα μου. Καλά και τα φιλέτα, καλές και οι παρμεζάνες, και οι αστακοί, αλλά παράγετε και έργο για τον τόπο. Μην υποτιμάτε τον εαυτό σας, και σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων.

Αυτά τα λέω για να τα ακούν και οι από κάτω τους, οι οποίοι ονειρεύονται τις θέσεις των ανωτέρων τους. Μη νομίζουν ότι είναι οι σωτήρες μας. Όμως μπορούν να κάνουν κάτι, και οι νυν και οι επόμενοι.

Κοινώς πιστεύω στη Δαρβινική θεωρία της εξέλιξης (Κάρολος Δαρβίνος, βιολόγος και θεμελιωτής της περιώνυμης θεωρίας της εξέλιξης). Δεν υπάρχουν σωτήρες. Αυτοί είμαστε, αυτούς έχουμε, έτσι θα πορευτούμε, και πρέπει εμείς να αλλάξουμε.

Έτσι θα ’ρθει η προκοπή αδέλφια.

Δικαιολογείστε λοιπόν τουλάχιστον το οχτάωρο, μη βολοδέρνετε μόνον σε βαπτίσεις, γάμους, κηδείες και τα τοιαύτα, καθώς όπως γνωρίζετε πολύ καλά ο χρόνος είναι πεπερασμένος στη Γη.

Μη νομίζετε λοιπόν, ότι ήρθα να σας καταδικάσω για να την σκαπουλάρετε, και ότι δήθεν με ενδιαφέρει να έρθουν οι χι, ψι επόμενοι. Όχι κύριοι. Εσείς με ενδιαφέρετε, που κυβερνάτε, να προσπαθήσετε ν’ αλλάξετε (παρότι δεν είστε πια σε φάση ανάπτυξης), καθώς οι αλλαγές δεν έρχονται μαγικά, αλλά με πολλή σκληρή δουλειά, με το υλικό που έχουμε.

Κοινώς μην ασχολείστε με το τι είστε, και τι πιστεύουν οι άλλοι για σας, αλλά πάρτε τη ζωή σας στα χέρια σας, και αλλάξτε τον τόπο μας.

Μη το κάνετε για μας και τα παιδιά μας, κάντε το για σας και τα δικά σας παιδιά. Είναι η περίπτωση που η ιδιοτέλεια, αν αντιστραφεί μπορεί να δώσει το παραπάνω και ν’ αφήσει ένα θετικό πρόσημο.

Πολύ φιλικά (χωρίς πλάκα!),

Με εκτίμηση,

Κωνσταντίνος Κουβαράς

Υ.Γ.1. Σήμερα δεν έχει υστερόγραφο. Πενία λέξεων… (σημασία· φτώχια αδέλφια, φτώχια!)

Υ.Γ.2. Κάτι μου ’ρθε τώρα! Γι’ αυτό ποτέ μη λες ποτέ. Λοιπόν, στα προσεχώς άρθρα, θα έλθει και το σχετικό «Αργολίδα: είμαστε στο εμείς και όχι στο εγώ» ή κάτι τέτοιο. Προσδεθείτε…

Υ.Γ.3. Είδατε τα κατάφερα, μειώθηκε ο όγκος γραφής του σημερινού άρθρου, yes, yes (ελληνιστί· ναι, ναι)! Καλά μην το δέσετε κιόλας..
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ