ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τετάρτη 13 Μαρτίου 2024

Μαύρος Ακανθώδης Αλευρώδης: Eπιβλαβής οργανισμός καραντίνας για τα εσπεριδοειδή της Αργολίδας

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 4:28:00 μ.μ. |
Μαύρος Ακανθώδης Αλευρώδης
Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Αργολίδας ενημερώνει για τον πολύ σοβαρό εχθρό των εσπεριδοειδών που αποτελεί επιβλαβή οργανισμό καραντίνας Aleurocanthus spiniferus (Μαύρος Ακανθώδης Αλευρώδης). 

Το έντομο αυτό έχει πολλούς ακόμα ξενιστές όπως το αμπέλι, οι τριανταφυλλιές, η συκιά, η ροδιά, η μηλιά, η αχλαδιά, η μουριά, η δάφνη, ο κισσός, η ιτιά κλπ, ενώ εγκαθίσταται σε καλλιέργειες, σε φυσική βλάστηση και σε αστικό πράσινο όπως πάρκα και ιδιωτικοί κήποι. 

Η πρώτη παρουσία αυτού του επιβλαβούς οργανισμού στην ΠΕ Αργολίδας όπως επισημάνθηκε με Δελτίο τύπου στις 7/2/2023 εντοπίστηκε σε ιδιωτικό κήπο στο Άργος. Σε συνέχεια των επισκοπήσεων, την ίδια χρονιά, βρέθηκε σε περιορισμένο αριθμό εσπεριδοειδών, στον αστικό ιστό του Άργους, σε μικρή απόσταση από την αρχική πρώτη παρουσία. 

Σήμερα η ζώνη εξάπλωσης συνεχίζει να παραμένει στον αστικό ιστό του Άργους, όμως έχει επεκταθεί αρκετά, αναφορικά με την πρώτη παρουσία του, χωρίς να έχει εντοπιστεί στους εμπορικούς οπωρώνες. 

Στα μελιτώματα του Αλευρώδη αναπτύσσεται ο μύκητας της καπνιάς, οι κλάδοι και καρποί μαυρίζουν, με συνέπεια την σημαντική ποιοτική υποβάθμιση των καρπών, της εμπορικής τους αξίας, και την εξασθένιση των δένδρων. 

Όπως είχαμε αναφέρει στο προηγούμενο Δελτίο Τύπου οι «λερωμένοι» κλάδοι δίνουν την εικόνα ότι τους έχει «περάσει» κανείς μέσα από καμινάδα !!! 

Επειδή χρειάζεται η συμβολή όλων για τον έγκαιρο εντοπισμό και την αποφυγή περαιτέρω εξάπλωσης της νέας αυτής απειλής για τις καλλιέργειες του Νομού μας συστήνεται: 

• οι κάτοικοι του Άργους που διατηρούν στον κήπο τους φυτά ξενιστές

• ο Δήμος Άργους-Μυκηνών, στο αστικό πράσινο του Άργους (πάρκα, δενδροστοιχίες κτλ)

• οι παραγωγοί εσπεριδοειδών, τα κτήματα των οποίων βρίσκονται κοντά στον αστικό ιστό του Άργους, να εφαρμόσουν τα προαναφερόμενα μέτρα. 

Για οποιεσδήποτε πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με το Τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της ΔΑΟΚ Αργολίδας στα εξής τηλέφωνα: Μαρία Μαραθιανού 2752360303 Μαρία Γκούμα 2752360263 

Η Προϊσταμένη της Δ/νσης Δρ. Αγγελική Θεοδώρ
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ