ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πασχαλινές ευχές

Σάββατο 13 Απριλίου 2024

Τα αιγυπτιακά πορτοκάλια έχουν κατακλύσει τις αγορές - 1.150 τόνοι έχουν εισαχθεί στην Ελλάδα

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 12:18:00 μ.μ. | |
Αιγύπτιος αγρότης
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Γεωργίας και Αναδασμού της Αιγύπτου, οι αγροτικές εξαγωγές της χώρας στην ΕΕ σημειώνουν φέτος εντυπωσιακή αύξηση.

Συγκεκριμένα οι εξαγωγές αυξήθηκαν στα 1,5 δις δολάρια κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024, σημειώνοντας μια αύξηση κατά 300 εκ. δολάρια σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023.

Όπως δήλωσε ο Υπουργός Γεωργίας της Αιγύπτου, Sayed Qusier, η συγκεκριμένη αύξηση οφείλεται στο πλεόνασμα της φετινής αιγυπτιακής παραγωγής και στον μεγάλο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που έχουν τα βασικά προϊόντα της χώρας στην ΕΕ, όπως τα πορτοκάλια.

Το ερώτημα είναι πως κατάφεραν οι Αιγύπτιοι να κάνουν τέτοια αύξηση των εξαγωγών τους στην ΕΕ.

Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas, «οι Αιγύπτιοι κατάφεραν να στείλουν τα φρούτα τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε τιμές συγκρίσιμες με αυτές της τοπικής αγοράς. Μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις χωρίς να έχουν καθοριστεί προηγουμένως τιμές, μια ασυνήθιστη πρακτική στην Ευρώπη. Αυτή η κατάσταση έχει κάνει την τοποθέτηση αιγυπτιακών πορτοκαλιών στα ευρωπαϊκά σούπερ μάρκετ φθηνότερη από ποτέ».

Όσον αφορά τις ελληνικές εξαγωγές, ο κ. Πολυχρονάκης αναφέρει ότι «έχουμε μειωμένη ροή εξαγωγής πορτοκαλιών, οι οποίες μέχρι τις 12 Απριλίου 2024 ανέρχονται σε 250.047 τόνους, έναντι 296.437 τόνων το αντίστοιχο περσινό διάστημα (μείωση -15,69%). Τα αιγυπτιακά πορτοκάλια έχουν κατακλύσει τις καταναλωτικές αγορές ακόμη και τις βαλκανικές χώρες. Στην Ελλάδα από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα έχουν εισαχθεί 1.250 τόνοι πορτοκαλιών, εκ των οποίων οι 1.150 τόνοι είναι από Αίγυπτο. Και βέβαια κάθε μέρα που περνά έρχονται και άλλες ποσότητες».

Πάντως ενδιαφέρον θα είχε να μας έλεγε ο Υπουργός ΑΑΤ αν το θέμα με τις αιγυπτιακές εξαγωγές πορτοκαλιών συζητήθηκε στην πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Γεωργίας Αλιείας και Τροφίμων της Ισπανίας κ. Luis Planas Puchades.

Παϊσιάδης Σταύρος
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ