ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Κυριακή 28 Απριλίου 2024

Εταιρεία Μελετών Ερμιονίδας: Οι γιορτές αρέσουν στα παιδιά

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 12:01:00 μ.μ. | |
Έθιμο Λαζαράκια
Οι γιορτές χαρακτηρίζονται από κοινωνικότητα και απευθύνονται σε πολλούς ανθρώπους.

Η ύπαρξη ηθών και εθίμων ή τοπικών συνηθειών και γεγονότων καθορίζει το εορταστικό πλαίσιο και προσφέρει την ευκαιρία στα μέλη της κοινότητας να βιώσουν συναισθήματα και να αναπτύξουν δεσμούς.

Κατά την προετοιμασία τους λαμβάνουν χώρα κάποιες «τελετουργικές» και εθιμικές πράξεις.

«Αν το παρελθόν διατηρηθεί ζωντανό, όχι ως εξιδανικευμένη συνθήκη, αλλά ως κατάσταση που πραγματικά υπήρξε και μαζί με αυτή η κριτική σκέψη και κουλτούρα, ίσως οι νέοι άνθρωποι να κατανοήσουν καλύτερα το παρόν τους και να οργανώσουν με καλύτερη αυτονομία το μέλλον τους», γράφει η Καθηγήτρια Μπετίνα Ντάβου.

Έτσι κι εμείς τα μέλη του Δ.Σ της «ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΕΛΕΤΩΝ ΕΡΜΙΟΝΙΔΟΣ», θελήσαμε να εμπλέξουμε τα παιδιά ενεργά σε μια διαδικασία μάθησης, έρευνας, δημιουργίας, χαράς, δίνοντάς τους την ευκαιρία να αλληλεπιδράσουν με ποικίλα υλικά από το φυσικό αλλά και κοινωνικό περιβάλλον, φτιάχνοντας σήμερα στο Μουσείο παιχνιδιών της πόλης μας τα Λαζαράκια και τα Βάγια.
Να σημειώσω εδώ, ότι την Τετάρτη που πέρασε κατασκευάσαμε το ομοίωμα του Λάζαρου με τα παιδιά του 2ου Νηπιαγωγείου Ερμιόνης και τη δασκάλα τους Φένια Παππά.

Μετά την κατασκευή λοιπόν βγήκαμε στους δρόμους με τις Λαζαρίνες και τους Λαζαριστές και τραγουδήσαμε τα «Κάλαντα του Λάζαρου».

Η συμμετοχή και η χαρά ήταν έκδηλη τόσο των παιδιών όλων των ηλικιών, όσο και των συνοδών τους.

Σύμφωνα πάντα με τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα που σχεδιάζουμε και υλοποιούμε, λαμβάνουμε υπόψη τα ενδιαφέροντα των παιδιών, αλλά και τις προηγούμενες μαθησιακές και κοινωνικές εμπειρίες, τις ιδιαίτερες κλίσεις και ικανότητες.

Κάνοντας αναγωγή στις γιορτές και στα έθιμα δίνουμε έμφαση στην εκπαιδευτική πράξη, στην απόλαυση, στην ψυχαγωγία δίνοντας ευκαιρίες επαφής με τα έθιμα του τόπου μας.

Μετά το Λιμάνι και τα Μαντράκια ολοκληρώθηκε η «πομπή» μας στην Πλατεία πεύκου, όπου μας γλύκανε η κ. Λίτσα Κουτρουμπή με καραμέλες και σοκολατάκια, αλλά μας έβαλε στο καλάθι μας και αυγά, έτσι όπως έδιναν παλιά στις Λαζαρίνες οι Ερμιονίτισσες νοικοκυρές.

Αυτό θα πει ερμιονίτικη κουλτούρα!

Σύσσωμο το Δ.Σ. στη διαδικασία, η κ. Μαρία Τράκη υπεύθυνη του Μουσείου και τα μέλη του Δ.Σ. του Ερμιονικού Συνδέσμου κ.Θέλξη Ζερβού, κ. Μαρίκα Κανέλλη-Τουτουντζή, κ. Μαρία Βόντα.

Για το Δ.Σ. η Πρόεδρος της Ε.Μ.Ε.
Βιβή Σκούρτη
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ