ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τρίτη 11 Ιουνίου 2024

Μέτρα προστασίας από τον καύσωνα ζητάει το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αργολίδας

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 12:44:00 μ.μ. | |
Αφόρητη ζέστη
Αυτές τις ημέρες η θερμοκρασία ήδη χτυπάει κόκκινο στο νομό μας και χιλιάδες εργαζόμενοι θα βρίσκονται αντιμέτωποι με εργασιακούς χώρους - καμίνια, πραγματικά κολαστήρια. Μπροστά στον παρατεταμένο καύσωνα που περιμένουμε και τις επόμενες ημέρες, βάζουμε άμεση προτεραιότητα την προστασία της ζωής και της υγείας των εργαζομένων.

Τα επαγγέλματα που είναι εκτεθειμένα σε ανοιχτούς χώρους, εργαζόμενοι στον ήλιο, στα εργοτάξια, στις οικοδομές και σε κλειστούς χώρους, ειδικά σε μεταλλικές κατασκευές, εκεί που δεν υπάρχει επαρκής αερισμός και σε συνδυασμό με τη λειτουργία μηχανών οι συνθήκες γίνονται ιδιαίτερα επικίνδυνες και εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των εργαζομένων ακόμη και για τη ζωή τους. Διανομείς, εργαζόμενοι στα παράλια σε beach bar και όχι μόνο, εργαζόμενοι στις κουζίνες, σε καφέ που δεν υπάρχει κλιματισμός δημιουργούν ένα κατάλογο που δεν έχει τελειωμό…

Οι κίνδυνοι μεγαλώνουν, αφού δίπλα στην εντατικοποίηση και τα εξαντλητικά ωράρια έρχεται να προστεθεί η θερμική καταπόνηση που μπορεί να αποβεί μοιραία, ειδικά για συναδέλφους μας που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες με χρόνια προβλήματα.

Και βέβαια δεν αρκεί η κυβέρνηση και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί να δίνουν γενικές οδηγίες και συστάσεις αλλά χρειάζονται αποφάσεις που θα δεσμεύουν τους εργοδότες και αυστηροί έλεγχοι. Αλλά ποιος θα τους κάνει αυτούς όταν διαδοχικά, όλες οι κυβερνήσεις, φρόντισαν να διαλύσουν τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, την Επιθεώρηση Εργασίας, την οποία μετέτρεψε σε ανεξάρτητη αρχή η κυβέρνηση της ΝΔ για να πετάξει από πάνω της το μπαλάκι της ευθύνης.

Συνάδελφοι, στην πραγματικότητα δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα από τους εργοδότες και τις κυβερνήσεις τους! Μόνο με τη δική μας παρέμβαση, με κινητοποίηση σε κάθε χώρο μπορούμε να απαιτήσουμε και να επιβάλουμε τη λήψη των αναγκαίων μέτρων όσο διαρκεί ο καύσωνας.

Εργαζόμενοι στις μεταφορές και αλλού, όταν ο καύσωνας φτάσει σε υψηλά επίπεδα σταματάμε τη διανομή (courier, ντιλιβερι, πεζοί) και σε χώρους όπου ο κλιματισμός- εξαερισμός είναι ανεπαρκής έως και ανύπαρκτος (καταστήματα, μονάδες διανομής, καταστήματα συναλλαγής, μονάδες διαλογής, κ.α.), να μην δουλέψει κανείς βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή του! Δεν υποκύπτουμε στην γνωστή τακτική πίεσης και τρομοκρατίας της εργοδοσίας. Ερχόμαστε άμεσα σε επαφή με το σωματείο στα τηλέφωνα: 6932134064, 6932363083 και καταγγέλλουμε περιστατικά εργοδοτικής αυθαιρεσίας σε βάρος της υγείας μας.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

§ Να εκδοθεί άμεσα Υπουργική Απόφαση που θα δεσμεύει τους εργοδότες για τα μέτρα προστασίας της Υγείας και της Ασφάλειας των εργαζομένων με απαγόρευση εργασιών από τους 38 βαθμούς Κελσίου και πάνω, παίρνοντας υπόψη και τις ιδιαίτερες συνθήκες ανά κλάδο όπως και τις συλλογικές συμβάσεις που προβλέπουν αντίστοιχα μέτρα.

§ Τα μέτρα προστασίας να είναι μόνιμα και δεσμευτικά, παίρνοντας υπόψη ότι οι καύσωνες θα συνεχιστούν και τα επόμενα καλοκαίρια, όπως αντίστοιχα και οι συνθήκες παγετού το χειμώνα.

§ Να ληφθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα για την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων με ουσιαστικό έλεγχο της εργοδοτικής ευθύνης από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους όπως:

1. -Άμεση διακοπή όλων των υπαίθριων εργασιών όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 38ο C ή και σε χαμηλότερες θερμοκρασίες ανάλογα με τη σχετική υγρασία,

2. -Αντίστοιχα, άμεση διακοπή εργασιών σε ιδιαίτερα επιβαρυμένους θερμικά χώρους (γιαπιά, μηχανοστάσια, χυτήρια, υαλουργίες, μηχανουργεία, θερμοκήπια, κονσερβοποιία, συσκευαστήρια κτλ).

3. -Πλήρης καταβολή του μεροκάματου χωρίς καμία περικοπή.

4. -Αποχή από την εργασία, όταν επικρατούν συνθήκες καύσωνα, των εργαζομένων που εντάσσονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου (καρδιοπαθείς, πνευμονοπαθείς, διαβητικοί, νεφροπαθείς, εγκυμονούσες, κτλ), με πλήρη καταβολή του μεροκάματου.

5. -Περιορισμός άλλων βαριών εργασιών όταν οι συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες.

6. -Ύπαρξη διαλειμμάτων κατάλληλης διάρκειας για τη μείωση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.

7. -Δημιουργία κατάλληλων κλιματιζόμενων χώρων διαλείμματος για την ανάπαυση των εργαζομένων.

8. -Διάθεση σε συνεχή βάση στους εργαζόμενους πόσιμου δροσερού νερού κοντά στο χώρο εργασίας τους.

9. -Ύπαρξη και λειτουργία κλιματισμού στους χώρους εργασίας όπου αυτό είναι εφικτό.

ΕΚ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ
e-mail: idypal.argolidas@gmail.com
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ