ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ

ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

NEKTAR

Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2026

Λαϊκή Συσπείρωση Πελοποννήσου: Να σταματήσει ο «συγκοινωνιακός αποκλεισμός» ολόκληρων περιοχών του Δήμου Ναυπλιέων

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 7:45:00 μ.μ. | | |
Λαϊκή Συσπείρωση Πελοποννήσου
Σοβαρό πρόβλημα έχει δημιουργηθεί στην Π.Ε. Αργολίδας και ιδιαίτερα στον Δήμο Ναυπλιέων, όπου ολόκληρες περιοχές παραμένουν ουσιαστικά χωρίς συγκοινωνιακή σύνδεση, καθώς δεν πραγματοποιούνται τα αναγκαία δρομολόγια του ΚΤΕΛ.

Το πρόβλημα δεν αφορά μεμονωμένες περιπτώσεις. Αφορά ολόκληρες Δημοτικές Ενότητες και χωριά, με αποτέλεσμα χιλιάδες κάτοικοι να στερούνται ουσιαστικά τη δυνατότητα ασφαλούς και οικονομικά προσιτής μετακίνησης με δημόσια συγκοινωνία.

Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλουν οι κάτοικοι και αναφέρονται σε ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Ναυπλιέων, σοβαρές ελλείψεις υπάρχουν στη συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση της Δ.Ε. Μιδέας, της Δ.Ε. Ασίνης και της Δ.Ε. Νέας Τίρυνθας. Ειδικότερα, δεν πραγματοποιούνται δρομολόγια σε μια περιοχές, μεταξύ των οποίων το Βιβάρι, η Κάντια, τα Ίρια και τα Καρνεζέικα.

Ακόμη πιο χαρακτηριστική είναι η κατάσταση με τις πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις στην Άρια, όπου η έλλειψη δημόσιας συγκοινωνίας δημιουργεί σοβαρές δυσκολίες ακόμα και ζητήματα ασφάλειας, στους φοιτητές και στις φοιτήτριες που καθημερινά πρέπει να μετακινούνται προς και από τις σχολές τους.

Το πρόβλημα αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία αν αναλογιστούμε ότι αφορά περιοχές στις οποίες κατοικούν εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, νέοι, μαθητές και φοιτητές, άνθρωποι που δεν διαθέτουν ΙΧ ή αδυνατούν να επωμίζονται καθημερινά το κόστος της ιδιωτικής μετακίνησης.

Δεν μπορεί η πρόσβαση στη δημόσια συγκοινωνία να αντιμετωπίζεται με τη λογική του «κόστους» και της «εμπορικότητας» κάθε δρομολογίου.

Οι δημόσιες συγκοινωνίες αποτελούν βασική κοινωνική ανάγκη και πρέπει να εξασφαλίζουν τη σύνδεση των χωριών και των οικισμών με τα αστικά κέντρα και με φθηνό εισιτήριο, ανεξάρτητα από το αν κάθε δρομολόγιο παρουσιάζει επιχειρηματικό ενδιαφέρον.

Η κατάσταση αυτή αναδεικνύει τις συνέπειες μιας πολιτικής, που ασκείται διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις, η οποία αντιμετωπίζει τις συγκοινωνίες με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Οι γραμμές που δεν θεωρούνται «κερδοφόρες» υποβαθμίζονται ή καταργούνται, ενώ το αυξημένο κόστος μετακίνησης μεταφέρεται στις πλάτες των λαϊκών οικογενειών.

Την ίδια ώρα, Κυβέρνηση, Περιφέρεια και Δήμοι μεταφέρουν ο ένας στον άλλον τις ευθύνες, χωρίς κανένας τους όμως να αμφισβητεί την επιχειρηματική λειτουργία των δημόσιων συγκοινωνιών και την λογική του «κόστους - οφέλους», που σήμερα ευθύνεται γι αυτή την απαράδεκτη κατάσταση, ολόκληρες περιοχές και χωριά να μένουν χωρίς στοιχειώδη συγκοινωνία.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου δεν μπορεί να περιορίζεται στον ρόλο του παρατηρητή. Έχει ευθύνη να διεκδικήσει και να συμβάλει στην εξασφάλιση ενός ολοκληρωμένου δικτύου δημόσιων συγκοινωνιών που θα καλύπτει τις πραγματικές κοινωνικές ανάγκες του λαού της Αργολίδας και όλης της Πελοποννήσου και όχι μόνο εκεί που υπάρχει επιχειρηματικό ενδιαφέρον.

Ερωτάται η Περιφερειακή Αρχή:

Ποια συγκεκριμένα μέτρα προτίθεται να πάρει άμεσα για την αποκατάσταση των δρομολογίων προς τις περιοχές του Δήμου Ναυπλιέων που σήμερα δεν εξυπηρετούνται;

Έχει πραγματοποιηθεί συνάντηση ή επίσημη παρέμβαση της Περιφέρειας προς το ΚΤΕΛ Αργολίδας και το αρμόδιο Υπουργείο για την αντιμετώπιση του προβλήματος; Ποια ήταν η απάντηση που δόθηκε;

Ποια συγκεκριμένα μέτρα θα ληφθούν για την ασφαλή μετακίνηση των φοιτητών προς και από τις πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις στην Άρια;

Προτίθεται η Περιφέρεια να προχωρήσει, σε συνεργασία με τον Δήμο Ναυπλιέων, σε συνολική καταγραφή των συγκοινωνιακών αναγκών όλων των Δημοτικών Ενοτήτων και των χωριών, ώστε να υπάρξει μόνιμη και όχι αποσπασματική λύση;

Θα διεκδικήσει από την Κυβέρνηση επαρκή κρατική χρηματοδότηση για την κάλυψη των αναγκαίων δρομολογίων, ώστε να διασφαλιστεί ότι κανένα χωριό και κανένας οικισμός της Αργολίδας και όλης της Πελοποννήσου δεν θα μένει συγκοινωνιακά αποκλεισμένος και το δικαίωμα της μετακίνησης δεν θα εξαρτάται από το εάν ένα δρομολόγιο είναι οικονομικά συμφέρον για τον πάροχο;

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι
της Λαϊκής Συσπείρωσης

Νίκος Κουτουμάνος
Γιάννης Κελλάρης

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ