ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2019

Αργολίδα: Ένα σπάνιο ντοκιμαντέρ της ΕΤ-3 για την πυραμίδα του Ελληνικού (βίντεο)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 8:02:00 μ.μ. | |
Ένα σπάνιο ντοκιμαντέρ της ΕΤ-3 για την πυραμίδα του Ελληνικού (βίντεο)
 Φωτογράφησα την πυραμίδα του Ελληνικού όπως είναι σήμερα γνωστή, από το ομώνυμο χωριό που βρίσκεται πάνω από το Κεφαλάρι του Άργους, πολύ πριν διαβάσω τον Παυσανία και το μόνο που δεν μου είχε περάσει από το μυαλό είναι ότι, η όλη κατασκευή, ήταν τίποτε περισσότερο από ένα κενοτάφιο ή έστω ένα οστεοφυλάκιο.
Αυτό το γράφω γιατί δεν είναι και λίγοι οι "ερευνητές" που θέλουν να πιστεύουν ότι τα ερείπια στο χωριό Ελληνικό, έξω από Κεφαλάρι του Άργους, δεν είναι από πυραμίδα αλλά από ένα κτίσμα που λειτουργούσε ως φρυκτωρία ή κάτι ανάλογο. Οι φρυκτωρίες ήταν ένα οπτικό σύστημα συνεννόησης με σήματα που μεταβιβάζονταν από περιοχή σε περιοχή με τη χρήση πυρσών, κατά τη διάρκεια της νύκτας χρησιμοποιώντας φυσικά κάποιον κώδικα όπως γινόταν και με τα σήματα δια βραχιόνων με τις σημαίες στο ναυτικό. Φρυκτός= πυρσός και ώρα = φροντίδα.

Το πιο γνωστό παράδειγμα μετάδοσης μηνύματος με σήματα από φρυκτωρίες είναι η είδηση της πτώσης της Τροίας. Ο Αγαμέμνων προτού ξεκινήσει για την εκστρατεία υπόσχεται στη γυναίκα του πως όταν θα κυριευόταν το Ίλιον, θα μάθαινε το νέο στο Άργος σε μία μέρα. Το γεγονός περιγράφει ο Αισχύλος στο έργο του "Αγαμέμνων".

Επίσης στην ίδια τραγωδία, όταν έγινε η άλωση της Τροίας, μέσω Φρυκτωριών έφθασε στο Άργος το μήνυμα της Αλώσεως, και ο φύλακας των ανακτόρων που ήταν εντεταλμένος για τη λήψη του αναφώνησε: ευοδώθηκε ο Βασιλέας μου, αφού τρεις φορές έξι μου έφεξε ή φρυκτωρία... Εδώ παρατηρούμε επίσης πως το 666 δηλώνει επιτυχία, την νικηφόρο δηλαδή (στην περίπτωσή μας) επάνοδο,των Ελλήνων, στην εστία τους.
Προσωπικά πάντως δεν έχω καταλήξει στο τι ακριβώς ήταν οι πυραμίδες. Το πρώτο συνθετικό της λέξης είναι το Πυρ. Κάτι μου λέει πως ήταν κτίσμα μιας αρχέγονης λατρείας αλλά και με κάποιον λειτουργικό ρόλο στην φύλαξη των σπόρων για την επόμενη χρονιά από το τότε Ιερατείο. Ο έλεγχος αυτός είναι ευνόητο πως προσέδιδε τεράστια εξουσία στο Ιερατείο . Στη σημερινή εποχή, παρεμπιπτόντως, υπάρχει σταδιακή εξαφάνιση των παλιών σπόρων και η όλο και μεγαλύτερη εξάρτηση από μεταλλαγμένους και συνοδευόμενους με διεθνές Copyright σπόρους των πολυεθνικών.

Η κατάσταση του μνημείου το 1991 πριν ξεκινήσει η μελέτη τους (του Ελληνικού και του Λιγουριού) φαίνεται στο απόσπασμα από το βιβλίο του Δρ Ι. Λυριτζή; Το μυστήριο των Ελληνικών Πυραμοειδών «...το 1991 με την επίσκεψή μας στις δύο πυραμίδες διαπιστώσαμε την εγκατάλειψή τους στην δίνη των παραγόντων καταστροφής: βάτα, αιγοπρόβατα, θάμνοι, χρησιμοποίηση μεγαλίθων σε κτίρια και εκκλησίες της περιοχής, πεσμένοι μεγάλιθοι;

Παλαιότερα, οι δομικοί ογκόλιθοι των πυραμίδων χρησιμοποιούνταν σε ασβεστοκάμινα! Έτσι θα πρέπει να εξαφανίσθηκαν δύο άλλες πυραμίδες στη περιοχή του Άστρους Κυνουρίας και στη Σικυώνα Κορινθίας, που αναφέρονται από ξένους περιηγητές στις αρχές του περασμένου αιώνα και μία τρίτη στα Βιγλάφια της Νότιας Λακωνίας...»
Στις 9-2-1995 η Ακαδημία Αθηνών ανακοίνωσε τα αποτελέσματα των μετρήσεων που αφορούσαν την χρονολόγηση της πυραμίδας του Ελληνικού, βασισμένη στην μέθοδο της οπτικής θερμοφωταύγειας.

Οι μετρήσεις πραγματοποιήθηκαν στο εργαστήριο Πυρηνικής χρονολόγησης του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου και στο Εργαστήριο Αρχαιομετρίας του "ΕΚΕΦΕ-Δημόκριτος". Η χρονολόγηση κατασκευής της πυραμίδας του Ελληνικού εντοπίσθηκε στο 2720 π.χ.


Τα αποτελέσματα αυτά αποδεικνύουν ότι η πυραμίδα του Ελληνικού προηγείται κατά 100 (τουλάχιστον) έτη της πρώτης Αιγυπτιακής πυραμίδας του Ζοζέρ (2620 π.χ.) και είναι κατά 170 (τουλάχιστον) έτη αρχαιότερη της πυραμίδας του Χέοπος (2550 π.χ.).

Οι διαστάσεις της είναι 14,7 x 12,58 x 8,62 x 8,61 μέτρα.

Τελικά, ότι και να είναι και για όποιο λόγο και να κατασκευάστηκε υπάρχει και είναι ακόμα εκεί και αξίζει να την επισκεφτούμε σαν Έλληνες, με σεβασμό . Ίσως ποιος ξέρει, όταν θα βρεθούμε εκεί,
να μας δοθεί η χάρη και να ακούσουμε τις ψυχές των προγόνων, αν πρόκειται τελικά για οστεοφυλάκιο, (ή έγινε αργότερα) να φτερουγίζουν ολόγυρα. Πάν Καρτσωνάκης

Τα μνημεία, του πολιτισμού μας, που σβήνουν!
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ