ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Δευτέρα 1 Ιουνίου 2020

Το πιάτο του ελληνικού καλοκαιριού: H αργείτικη συνταγή για γεμιστά

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 7:25:00 μ.μ. | |
Τα πιάτο του ελληνικού καλοκαιριού: H αργείτικη συνταγή για γεμιστά
 Επειδή το καλοκαίρι είναι συνδυασμένο για εμάς τους Έλληνες με γεύσεις και αρώματα από την κουζίνα της...γιαγιάς μας, σήμερα θυμηθήκαμε τα γεμιστά που έφτιαχνε η γιαγιά Τασία στο Άργος.


Έχουμε και λέμε λοιπόν:

μερίδες 8-9
Χρόνος Προετοιμασίας 30 λεπτά
Χρόνος ψησίματος 75 λεπτά

Υλικά
6 ώριμες και σφιχτές ντομάτες μεγάλες
3 μελιτζάνες φλάσκες μέτριες
3 πιπεριές πράσινες
4 κολοκύθια πράσινα
5 πατάτες κομμένες καρέ
500 γραμμ. μοσχαρίσιος κιμάς
1 κολοκύθι τριμμένο
1 ½ φλ.τσαγ ντομάτα τριμμένη
1 κ.γλκ ντομάτα πελτέ
1 ½ φλ.τσαγ ρύζι Καρολίνα
2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
50 ml. νερό ή κρασί λευκό
1 μικρό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 κ.σ φρέσκο βασιλικό ψιλοκομμένο
1 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
4 κ.σ φρυγανιά
2 κ.σ. ζάχαρη
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Ετοιμάζετε την γέμιση: βάλτε τα λαχανικά στο ταψί για να δείτε ότι χωράνε και επιλέξτε πόσα θα χρησιμοποιήσετε. Κόψτε το καπάκι από τις πιπεριές, αφαιρέστε την εσωτερική σάρκα. Χρησιμοποιήστε το ειδικό εργαλείο που είναι για το άδειασμα λαχανικών και συνεχίστε με το ίδιο τρόπο με τα κολοκύθια, τις ντομάτες και τις μελιτζάνες. Ρίξτε την εσωτερική σάρκα από τα λαχανικά σε ένα μπλέντερ. Χτυπήστε για 2΄μέχρι να πολτοποιηθούν.

Ετοιμάζετε τη γέμιση: Σε μεγάλο βαθύ τηγάνι ρίξτε ½ φλ.τσαγ ελαιόλαδο και σοτάρετε τον κιμά σε μέτρια φωτιά για 6΄. Προσθέστε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, τον πελτέ, το μείγμα από της πολτοποιημένες σάρκες λαχανικών. Ρίξτε το 1 φλ.τσαγ ψιλοκομμένες ντομάτες, την ζάχαρη. Ανακατέψτε και αφήστε για 7-9 λεπτά. Προσθέστε το ρύζι. Ανακατέψτε και αφήστε για 5 λεπτά. Σβήσε τη φωτιά και αδειάστε την γέμιση σε ένα μεγάλο μπολ. Ρίξτε τον βασιλικό, τον δυόσμο, τον μαϊντανό, το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατέψτε με ένα κουτάλι.

Για το μοντάρισμα: Η γέμιση πρέπει να είναι ζουμερή για να γεμίσετε τα λαχανικά. Γεμίστε με ένα κουτάλι σούπας κάθε λαχανικό μέχρι τα ¾ γιατί θα φουσκώσει το ρύζι με το ψήσιμο. Βάζετε τα καπάκια και τοποθετείτε τα γεμιστά λαχανικά σε ένα βαθύ ταψί, το ένα κοντά στο άλλο. Ενδιάμεσα ρίξτε και της πατάτες κομμένες. Σε ένα μπολ ρίξτε την υπόλοιπη ½ φλ.τσαγ αλεσμένη ντομάτα, τα 50ml νερό, το υπόλοιπο 1 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και χτυπήστε με πιρούνι για 2΄. Περιχύστε τα γεμιστά. Πασπαλίστε με φρυγανιά. Σκεπάστε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο το ταψί. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις για τα 40΄. Αφαιρέστε την λαδόκολλα και ψήνετε για 35΄. Σερβίρετε τα γεμιστά ζεστά ή κρύα με φέτα.

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ