ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2012

Απαντήσεις στον Γ. Μανιάτη για τις ζημίες σε καλλιέργειες της Αργολίδας από χαλαζοπτώσεις

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:44:00 π.μ. |
 Απαντήσεις έλαβε ο Γραμματέας της Κ.Ο. ΠΑ.ΣΟ.Κ. και Βουλευτής Αργολίδας, καθ. Γιάννης Μανιάτης, από τον Αν. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο, μετά από σχετική άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου, αναφορικά με εκτιμήσεις ζημιών στην Αργολίδα από χαλαζοπτώσεις.

Αναλυτικότερα το κείμενο της απάντησης του αρμόδιου Αν. Υπουργού, κ. Μ. Χαρακόπουλου, έχει ως εξής:
«Για τις ζημιές που προξενήθηκαν σε διάφορες καλλιέργειες (ροδακινιές, βερικοκιές, αμπελοειδή, καλλιέργειες κηπευτικών) στην ευρύτερη περιοχή της ΠΕ Αργολίδας από τις χαλαζοπτώσεις Μαΐου (30/5), Αυγούστου (10,11/8), Σεπτεμβρίου (15/9) και Οκτωβρίου (29/10) του 2012, ο ΕΛΓΑ ολοκλήρωσε το έργο των εξατομικευμένων εκτιμήσεων και ήδη άρχισε η κοινοποίηση των πορισμάτων. Στη συνέχεια, θα καταβληθούν οι σχετικές αποζημιώσεις στους δικαιούχους παραγωγούς, εφόσον είναι ασφαλιστικά ενήμεροι.

Από τα προαναφερόμενα αίτια σημειώθηκαν ζημιές και σε ελαιοκαλλιέργειες και καλλιέργειες εσπεριδοειδών. Για τις εν λόγω ζημιές το έργο των εκτιμήσεων βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ειδικότερα, για τις ελαιοκαλλιέργειες έχει εκτιμηθεί το μεγαλύτερο μέρος των ζημιών και η ολοκλήρωση των εκτιμήσεων αναμένεται σύντομα, ενώ για τα εσπεριδοειδή το έργο των εκτιμήσεων θα ολοκληρωθεί εντός του Ιανουαρίου και, στη συνέχεια, θα καταβληθούν οι σχετικές αποζημιώσεις.

Όσον αφορά στα χαλαζόπληκτα πορτοκάλια, τα οποία οδεύουν προς τη χυμοποίηση, ο ΕΛΓΑ θα υπολογίσει την υπολειμματική τους αξία, σύμφωνα με τον Κανονισμό Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής, για τη διαμόρφωση του τελικού πορίσματος.

Συγκεκριμένα, στον Κανονισμό αναφέρεται ότι: «Στο ποσοστό της ζημιάς, περιλαμβάνεται εκτός από την απώλεια της παραγωγής (ποσοτική ζημιά) και η ζημιά που προέρχεται από την ποιοτική υποβάθμισή της, που προκαλείται «από την επίδραση των καλυπτόμενων ασφαλιστικά ζημιογόνων αιτίων, εξαιτίας των οποίων προκαλείται μείωση του αντικειμενικώς προσδοκώμενου εισοδήματος του παραγωγού, καθώς και η υπολειμματική αξία η οποία προέρχεται από τυχόν αξιοποίηση του ποιοτικά υποβαθμισμένου προϊόντος και στην προκειμένη περίπτωση της παραγωγής που οδηγήθηκε στη χυμοποίηση».

Αναφορικά με την ενίσχυση στα πορτοκάλια που οδηγούνταν στη χυμοποίηση, σημειώνεται ότι η εν λόγω ενίσχυση έχει ενταχθεί στο Καθεστώς της Ενιαίας Ενίσχυσης και γα τα εσπεριδοειδή, στο πλαίσιο εφαρμογής του Καν. (ΕΚ) 73/2009 (άρθρα 51 και 66) και της αναθεωρημένης ΚΑΠ. Με την πλήρη αποδέσμευση της ενίσχυσης, ο γεωργός εισπράττει το σύνολο της κοινοτικής ενίσχυσης, χωρίς να είναι υποχρεωμένος να παραδώσει εσπεριδοειδή για χυμοποίηση, ενδυναμώνοντας, κατ΄αυτό τον τρόπο, τη διαπραγματευτική του ικανότητα και αποφασίζοντας ελεύθερα για την ορθολογική διαχείριση της παραγωγής του».
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ