ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013

Γιώργος Αναγνώστου : Άλλος ένας προυπολογισμός χαμηλών προσδοκιών

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 6:34:00 μ.μ. |
 Δελτίο τύπου

 Παρά την αποχώρηση σύσσωμης της αντιπολίτευσης από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο προυπολογισμός για το 2013 ψηφίστηκε μόνο από τους Δημοτικούς Συμβούλους της συμπολίτευσης.


Ο προϋπολογισμός του δήμου Άργους – Μυκηνών για το 2013 πρέπει να έχει ως στόχο την αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων για το δήμο εν μέσω της βαθιάς οικονομικής κρίσης, που επηρεάζει καθοριστικά τη λειτουργία όλων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και φυσικά τον δικό μας δήμο.

Στον προϋπολογισμό του 2013 πρέπει να αποτυπώνονται οι βασικές πολιτικές επιλογές και η βούληση για αναπτυξιακή επανεκκίνηση της πόλης.

Για μας πρώτη πολιτική επιλογή είναι η πλήρης διαφάνεια στην διαχείριση των οικονομικών πότων του δήμου και η εξασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητά του σε βάθος χρόνου.
Σε αυτό τον προυπολογισμό εξακολουθούν και παρουσιάζονται πολλές δεκάδες κωδικοί για αναθέσεις μικρών έργων και παροχής υπηρεσιών με απευθείας αναθέσεις. Ακόμα και στις περιπτώσεις της άμεσης ανάγκης για έργα η υπηρεσίες θα έπρεπε η διαδικασία που ακολουθείτε να ήταν περισσότερο διαφανής.

Επίσης στον νέο προυπολογισμό θεωρούμε ότι οι λειτουργικές δαπάνες έπρεπε να είναι μειωμένες κατά 40 % σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Παρουσιάζονται υπερβολικές δαπάνες για καύσιμα και συντήρηση αυτοκινήτων , καθώς και για συντήρηση Η/Υ και δικτύων.

Δεύτερη πολιτική επιλογή για μας ,η οποία πρέπει να αποτυπώνεται στον προϋπολογισμό είναι η διαμόρφωση συνθηκών και προϋποθέσεων ενίσχυσης των εμπορικών δραστηριοτήτων και της επιχειρηματικότητας στην πόλη.

Στον προυπολογισμό δεν προβλέπονται πιστώσεις για κατασκευή μικρών και μεσαίων χώρων στάθμευσης, αξιοποιώντας, μετά από παραχώρηση για χρήση, εγκαταλελλημένα από την αρχαιολογική υπηρεσία, οικόπεδα στην πόλη του Άργους.

Δεν προβλέπονται πιστώσεις για διανοίξεις δρόμων στο πολεοδομικό συγκρότημα του Άργους.
Οι Δημοτικές Ενότητες για άλλη μια φορά υποχρηματοδοτούνται με βάση της ανάγκες τους. Τρία χρόνια τώρα κανένα σημαντικό έργο δεν υλοποιείται στην περιφέρεια του δήμου, ούτε καν στην πόλη του Άργους…για αυτό και έχουμε "τεχνικά" υπόλοιπα στα ταμειακά διαθέσιμα του δήμου.
Η τρίτη πολιτική επιλογή οφείλει να αναδεικνύει το κοινωνικό πρόσωπο του Δήμου εν μέσω της οικονομικής κρίσης και να ενισχύει οικονομικά αφενός μεν θεσμούς κοινωνικής αλληλεγγύης, αφετέρου δε ασκεί πολιτική ελάφρυνσης και στήριξης των δημοτών. Οφείλουμε να ελαφρύνουμε τους προϋπολογισμούς είτε των οικογενειών, είτε των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο δήμο.

Το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας όπως σήμερα είναι διαρθρωμένο δεν μπορεί να δώσει ουσιαστικές λύσεις σε οικογένειες με οικονομικά προβλήματα.

Χρειάζεται η δημιουργία μιας κοινωνικής υπηρεσίας, ευέλικτης με σύγχρονη δομή που θα μπορεί να επικαιροποιεί μια βάση δεδομένων με αυτούς που έχουν κάθε φορά ανάγκη. Στην πόλη επιχειρούν τουλάχιστον τρεις διαφορετικοί φορείς με σχεδόν καμία συνεννόηση μεταξύ τους.

Χρειάζεται να στηρίξουμε ιδιαίτερα τα παιδιά, τους νέους ανθρώπους σε αυτή τη δύσκολη φάση. Η δημιουργία παραρτημάτων της βιβλιοθήκης και σε χώρους εκτός του Άργους, η δημιουργία χώρων παροχής ελεύθερης πρόσβασης στο internet, ώστε να καλύψουμε όλους τους συνενωμένους δήμους, η ενίσχυση παιδιών από οικονομικά ευάλωτες οικογένειες, στην πρώτη εγκατάστασή τους σε πανεπιστήμια η ΤΕΙ ( και αυτό μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους για να ξεπεράσουμε γραφειοκρατικά προβλήματα), είναι σήμερα επιλέξιμες πολιτικές που θα πρέπει να υλοποιήσουμε. Ο δήμος θα πρέπει να είναι παρόν μέχρι την τελευταία ορεινή κοινότητα γιατί εκεί οι ανάγκες μπορεί να είναι κρυμμένες, αλλά μπορεί να είναι μεγαλύτερες.

Οι Δημοτικές Ενότητες για άλλη μια φορά υποχρηματοδοτούνται με βάση της ανάγκες τους. Τρία χρόνια τώρα κανένα σημαντικό έργο δεν υλοποιείται στην περιφέρεια του δήμου, ούτε καν στην πόλη του Άργους…για αυτό και έχουμε "τεχνικά" υπόλοιπα στα ταμειακά διαθέσιμα του δήμου. Οι πολίτες δεν έχουν να περίμενουν τίποτα το ουσιαστικό απο αυτόν τον προυπολογισμό για την ανάπτυξη του δήμου
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ