ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2019

Ιερόθεος Μπαζιώτης: Ο Ναυπλιώτης πρώτος νεκρός ιερέας του ελληνοϊταλικού πολέμου

 Ιερόθεος Μπαζιώτης: Ο Ναυπλιώτης πρώτος νεκρός ιερέας του ελληνοϊταλικού πολέμου
Ο Αρχιμανδρίτης Ιερόθεος Μπαζιώτης του Βασιλείου γεννήθηκε το 1901 στο Ναύπλιο. Σπούδασε στην Μαράσλειο Ακαδημία και στην Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Χειροτονήθηκε Διάκονος στις 19 Ιουλίου 1925 και Πρεσβύτερος στις 8 Σεπτεμβρίου 1928 και τοποθετήθηκε ως εφημέριος του Αγίου Νικολάου Ναυπλίου. Επιστρατεύθηκε στις 12 Ιουνίου του 1940 και τοποθετήθηκε ως έφεδρος υπολοχαγός στο 67ο Σύνταγμα Πεζικού της ΧVΙΙ Μεραρχίας. Έπεσε υπέρ Πατρίδος στις 3 Δεκεμβρίου 1940 στην Μάχη του Πόγραδετς . Προήχθη μετά θάνατον σε λοχαγό.
Η προτομή του Αρχιμανδρίτη βρίσκεται στην πλατεία έξω από τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στο Ναύπλιο... Το καλούπι της φιλοτεχνήθηκε αφιλοκερδώς από τον Πέτρο Καπούτση και χυτεύθηκε από τον αείμνηστο κ. Δημήτριο Γαβαλά. Το συνολικό κόστος για το άγαλμα ήταν δωρεά των μαθητών του Ναυπλίου.

Η ιστορία της χαμένης αλυσίδας: 

Ο Πέτρος Καπούτσης ήταν τελειομανής... Ήθελε, λοιπόν, να φτιάξει μία προτομή όσο το δυνατόν πιο "ζωντανή". Αποφάσισε, λοιπόν, η αλυσίδα του σταυρού να είναι ξεχωριστή από την προτομή... Αυτό αποδείχτηκε τελικά - προς μεγάλη λύπη του - λάθος, καθώς, πολύ σύντομα μετά τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος, κλάπηκε... Έτσι, από τότε ο σταυρός στο άγαλμα έχει μείνει να "αιωρείται" χωρίς αλυσίδα...
"ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥ ΥΨΙΣΤΟΥ, ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΜΥΣΤΗΣ, ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΟΣ ΚΑΛΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ, ΕΠΕΣΕΝ ΥΠΕΡ ΑΥΤΗΣ ΕΙΣ ΠΟΓΡΑΔΕΤΣ Β. ΗΠΕΙΡΟΥ, ΣΥΝΕΠΗΣ ΠΡΟΣ ΟΣΑ ΕΠΙΣΤΕΥΕ ΚΑΙ ΕΔΙΔΑΞΕ"
Τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος έγιναν το 1972. [Αγνώστου φωτογράφου]

Ο παλαιός Ναός του Αγίου Νικολάου κτίστηκε το 1713 με διαταγή του Βενετσιάνου Γενικού Προβλεπτή του Βενετσιάνικου Στόλου, Αυγουστίνου Σαγρέδο, την εποχή της δεύτερης ενετοκρατίας της πόλης. Τα θυρανοίξια του σημερινού ναού έγιναν το 1836. Ανήκει στον τύπο της Βασιλικής με επίπεδη οροφή, κάτι που υποδηλώνει Ιταλική επιρροή.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ