ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2014

Το νέο αστυνομικό μυθιστόρημα του Γιώργη Μασσαβέτα παρουσιάστηκε στο Άργος

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 5:56:00 μ.μ. | |

Παρουσιάστηκε, το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014 στο Επιμελητήριο Αργολίδας το νέο αστυνομικό μυθιστόρημα του παλαίμαχου δημοσιογράφου Γιώργη Μασσαβέτα με τίτλο «Έγκλημα στα Μανιάτικα». To νέο αστυνομικό μυθιστόρημα έχει διπλή έννοια και ως προς τον συγγραφέα και ως προς το είδος.


Για τον Γιώργη Μασσαβέτα είναι το δεύτερο αστυνομικό μυθιστόρημα που κυκλοφορεί μετά την «Κόκκινη Δράκαινα» που γνώρισε επίσης εκδοτική επιτυχία, συμβάλλοντας έτσι στην ανανέωση και τον εμπλουτισμό του νέου αστυνομικού μυθιστορήματος που γνωρίζει μεγάλη άνθηση σε ολόκληρη την Ευρώπη και ιδιαίτερα στις Σκανδιναβικές χώρες. 

Με το «Έγκλημα στα Μανιάτικα» ο Γιώργης Μασσαβέτας επιχειρεί και πετυχαίνει να διαμορφώσει μια νέα πλοκή, όπου το κοινωνικό γεγονός (έγκλημα) αποκαλύπτει τα στοιχεία του με φόντο τις καταστάσεις (πολιτικές και κοινωνικές) που κυριαρχούν και τον κίτρινο τύπο (ΜΜΕ) που αναζητά και κατορθώνει να τις εκφράσει και κυρίως να τις δημιουργήσει. Ο Βασίλης Τσιλιμίγκρας και ο Γιώργος Κόνδης που είχαν αναλάβει την παρουσίαση του μυθιστορήματος, αλλά και ο ίδιος ο συγγραφέας που μίλησε στο τέλος της παρουσίασης, τόνισαν τη σημασία αυτής της πολυεπίπεδης σχέσης και της δυνατότητας που δίνει για να αναπτυχθεί ένα σενάριο αστυνομικής πλοκής και ταυτόχρονα να γίνεται αναφορά στα σημεία της κοινωνικής και πολιτικής καθημερινότητας. 

Δεν είναι τυχαίο, για παράδειγμα, πως ο συγγραφέας δίνει πρωταγωνιστικό ρόλο σε έναν χειρομάντη και ταυτόχρονα υπενθυμίζει «το νερό του Καματερού» που, για όσους δεν θυμούνται, ήταν το «θαυματουργό νερό» ενός τσαρλατάνου που έκανε καλά όλους τους ασθενείς. Επίσης σημαντική θα πρέπει να θεωρηθεί η ιδέα του συγγραφέα να φέρει σε αντίθεση (ποιότητα και επιπέδου) έναν αρχιφύλακα και έναν αστυνόμο (επιθεωρητή), παρουσιάζοντας ένα κλασικό αλλά απαρχαιωμένο τρόπο ανάκρισης και έναν πιο σύγχρονο που έφτανε μέχρι και στην ψυχολογική στήριξη του μάρτυρα. Τέλος, ολόκληρο το έργο είναι και μια μεγάλη ανάλυση για το ρόλο και τις δυνατότητες του «κίτρινου τύπου» στην κατασκευή σκανδάλων και στην χειραγώγηση του κόσμου. Εδώ, ο δημοσιογράφος Γιώργης Μασσαβέτας και η εμπειρία του παίζουν κυρίαρχο ρόλο στη διαμόρφωση της πλοκής και της συγγραφής του κειμένου. Πρώτον διότι γνωρίζει πολύ καλά πως λειτουργεί ο κίτρινος μηχανισμός και δεύτερον, διότι διαπλέκεται ένα μέρος των διωκτικών αρχών με τον κίτρινο τύπο.

Ο Γιώργης Μασσαβέτας από το 1958 αρθρογραφεί σε εφημερίδες και περιοδικά της Αθήνας και της Περιφέρειας. Πάνω από δέκα πέντε χρόνια αρθρογραφεί στην «Αργολίδα» και είναι πλέον γνωστός σε όλους για τη στήλη «Καλημέρα κ. Πρόεδρε» με την οποία καταγράφει τα τρελά και κακόγουστα της ελληνικής πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής σκηνής, όλα εκείνα δηλαδή που αγγίζουν στη χώρα αυτή… το παράλογο. Όσο παράλογο μπορεί να είναι και ένα έγκλημα! Παραλογισμό που ο Γιώργης Μασσαβέτας προσπαθεί να εξιχνιάσει με τα χρονογραφήματά του και με την συγγραφική του παρουσία αστυνομική και μη. Το «Έγκλημα στα Μανιάτικα» είναι ένα ευχάριστο μυθιστόρημα, που σε κρατάει σε αγωνία με τις έξυπνες εναλλαγές, χωρίς ακρότητες στη ροή της ιστορίας. Θα σας κρατήσει σίγουρα μια ευχάριστη παρέα και θα το βρείτε σε όλα τα μεγάλα βιβλιοπωλεία της Αργολίδας.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ