ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ

Παρασκευή 10 Ιουλίου 2015

Το CNN προτρέπει ξένους να αγοράσουν βίλες κοψοχρονιά στο Πόρτοχελι

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:13:00 π.μ. | |
 «Η ελληνική κρίση δημιουργεί ευκαιρίες στην αγορά βιλών στην Ελλάδα» είναι ο τίτλος του ρεπορτάζ του CNN Money για την αγορά ακινήτων στην Ελλάδα, η τιμή των οποίων έχει πέσει κατακόρυφα.
«Η Ελλάδα έχει μια συμφωνία για σένα» υποστηρίζει το CNN και προσθέτει πως «γενναίοι επενδυτές έχουν επιδοθεί στο κυνήγι για φτηνές βίλες στα νησιά της Ελλάδας με την ελπίδα ότι ταραγμένη οικονομία θα ενισχύσει τη διαπραγματευτική ισχύ τους».

«Η κλιμάκωση των οικονομικών προβλημάτων της χώρας εδώ και μερικές εβδομάδες έχει προκαλέσει ένα κύμα ενδιαφέροντος από ξένους επενδυτές» γράφει το αμερικανικό δίκτυο το οποίο φιλοξενεί δηλώσεις του Γιώργου Ηλιάδη, διευθύνοντα συμβούλου του μεσιτικού Algean Property.

Ο Ελληνας μεσίτης αναφέρει πως η ζήτηση από ξένους αγοραστές για δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, όπως η Μύκονος, έχει αυξηθεί κατακόρυφα τις τελευταίες τρεις εβδομάδες. «Εχουμε κόσμο που βιάζεται να αγοράσει» λέει ο κ. Ηλιάδης ο οποίος τονίζει πως οι τιμές των ακινήτων στα νησιά παρουσιάζουν από το 2011 πτώση της τάξης του 30%, την ώρα που η αγορά στην ενδοχώρα της Ελλάδας είναι ακόμα πιο πεσμένη.

Ο Ελληνας συνεργάτης της πολυεθνικής εταιρείας real estate Αλέξανδρος Μουλάς δήλωσε στο CNN πως το ενδιαφέρον των ξένων αγοραστών έχει αυξηθεί δυσθεώρητα την τελευταία εβδομάδα. Επενδυτές κυρίως από την Ευρώπη, αλλά και από τη Μέση Ανατολή και την Ασία ζητούν να αγοράσουν γη και ακίνητα σε ελληνικούς προορισμούς. «Σε αυτή την αγορά, θα βρεις καλά deals» λέει ο κ. Μουλάς.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Ηλιάδη, οι τελευταίες δύο εβδομάδες οι οποίες ήταν δραματικές για την ελληνική οικονομία με το κλείσιμο των τραπεζών, ρίχνοντας την Ελλάδα εκ νέου στην αστάθεια, αντί να αποθαρρύνουν το αγοραστικό ενδιαφέρον, το τόνωσαν.

Αντί μετά τα capital controls το αγοραστικό ενδιαφέρον να πέσει, τονώθηκε

Ωστόσο, στο ρεπορτάζ σημειώνεται ότι αυτό το ενδιαφέρον δεν έχει ακόμη ματατραπεί σε πωλήσεις.

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε νησιά όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, όπως επίσης και το Πόρτο Χέλι, το οποίο χαρακτηρίζει τα Χάμπτονς της Ελλάδας.


Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής προσφορές, οι επενδυτές δηλώνουν πρόθυμοι να καταβάλουν από μισό έως 1 εκατομμύριο ευρώ για μια βίλα τριών δωματίων με πισίνα και θέα στη θάλασσα της Μεσογείου, κάτι το οποίο το αμερικανικό δίκτυο χαρακτηρίζει ως «τεράστια μείωση τιμών».

Σε αυτό το σημείο το CΝΝ συμβουλεύει τους αμερικανούς αναγνώστες να αναζητήσουν για ακόμα καλύτερες ευκαιρίες σε άλλα νησιά, όπως η Πάτμος, όπου οι τιμές έχουν πέσει ακόμη περισσότερο.

Τα μειονεκτήματα αγοράς ακινήτου στην Ελλάδα

Ωστόσο, επισημαίνει ταυτόχρονα ότι η επένδυση σε ένα ακίνητο στην Ελλάδα ενέχει ακόμα μεγάλο ρίσκο. Ο λόγος είναι πως αν τελικά επέλθει το Grexit, η αξία του ακινήτου θα πέσει κατακόρυφα, ενώ η φορολογία θα είναι μεγάλη.

Επίσης αναφέρει ότι οι αγοραστές πρέπει να λάβουν υπόψη τους και το θέμα της χρονικής συγκυρίας. Αν τελικά σε λίγο καιρό, η Ελλάδα εγκαταλείψει το ευρώ, τότε οι τιμές των ακινήτων θα πέσουν κι άλλο και τότε θα είναι ακόμα μεγαλύτερη ευκαιρία η αγορά ενός πολυτελούς ακινήτου στη χώρα.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) Στράτος Παραδιάς δήλωσε στο CNN Money ότι αυτή τη στιγμή η Ελλάδα είναι «ο παράδεισος των αγοραστών» και προειδοποίησε για το ρίσκο οι αγοραστές να ροκανίζουν τον χρόνο περιμένοντας να πέσουν κι άλλο οι τιμές.

«Ποτέ δεν ξέρεις πού είναι ο πάτος και το ανακαλύπτεις όταν πια είναι αργά» δήλωσε.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ