ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2015

"Μπαλάκι" η ενιαία ενίσχυση του 2015 - Το ΥπΑΑΤ μιλά για προκαταβολή και ο ΟΠΕΚΕΠΕ για μερική πληρωμή

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:41:00 π.μ. |
  Μεγάλο επικοινωνιακό παιχνίδι παίζει η κυβέρνηση τις τελευταίες ημέρες με το ποσοστό της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης (πρώην ενιαίας - τσεκ) που θα δώσει στους δικαιούχους παραγωγούς. Άλλοι μιλάνε για πληρωμή μέχρι τέλος Νοεμβρίου ποσοστό 70% (Αποστόλου) και άλλοι μιλάνε για πληρωμή τον Δεκέμβριο ποσοστό 90% (ΟΠΕΚΕΠΕ και δημοσιογράφοι). Κανείς όμως δεν αναφέρει τι χρήματα θα εισπράξουν οι παραγωγοί. 

Θα πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι με βάση τους Κανονισμούς της ΕΕ, προκαταβολή 90% δεν μπορεί να καταβληθεί στους παραγωγούς. Προκαταβολή μπορεί να καταβληθεί από κάποιο κράτος μέλος της ΕΕ μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2015 και πρέπει να είναι μέχρι 70%. Από εκεί και μετά το κράτος μπορεί να κάνει μερική πληρωμή. Για να γίνει όμως μερική πληρωμή θα πρέπει να έχει γίνει η κατανομή των νέων δικαιωμάτων και να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία των ενστάσεων (περίπου 1 μήνα μετά την αρχική κατανομή).

Στην μερική πληρωμή δεν θα περιλαμβάνεται η «πράσινη» ενίσχυση, η οποία σύμφωνα με τον κ. Αποστόλου αναμένεται να πληρωθεί το Φεβρουάριο. Θυμίζουμε ότι η «πράσινη» ενίσχυση αφορά το 30% του Εθνικού Φακέλου (κονδύλια του πρώτου Πυλώνα της νέας ΚΑΠ). Τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να καταβληθούν νωρίτερα, αφού στην πλειοψηφία των περιπτώσεων (85 – 90%) στην χώρα μας είναι απλή διαδικασία. Για πάνω από 110 στρέμματα αλλά λιγότερο από 150 δεν χρειάζεται να έχουν περιοχές οικολογικής εστίασης παρά μόνο μια εναλλαγή καλλιεργειών. Επίσης οι κτηνοτρόφοι δεν έχουν καμιά διαδικασία για την είσπραξή της. Θα μπορούσε να καταβληθεί μαζί με την βασική και να εξαιρεθούν οι περιπτώσεις που χρειάζονται περαιτέρω επεξεργασία (περιοχές οικολογικής εστίασης, εναλλαγή καλλιεργειών κ.α.).

Όμως τα χρήματα της βασικής ενίσχυσης δεν είναι το υπόλοιπο 70% γιατί θα πρέπει να αφαιρεθούν από αυτά τα κονδύλια το 10 – 15%, με το οποίο θα πληρωθεί η συνδεδεμένη ενίσχυση. Για αυτό στις δηλώσεις του ο κ. Αποστόλου, θέλοντας να προετοιμάσει τους αγρότες και ενόψει των κινητοποιήσεων, ανέφερε ότι «οι αγρότες με τη νέα ΚΑΠ θα εισπράξουν 10-15% λιγότερα ποσά».

Η μείωση όμως της βασικής ενίσχυσης, σε σχέση με όσα εισέπραττε ο παραγωγός στο παρελθόν, δεν περιορίζεται μόνο εκεί. Γνωρίζουμε ότι υπάρχει το πλαφόν «προστασίας» του 30% στη μείωση των ενισχύσεων σε σχέση με τα ιστορικά δικαιώματα της προηγούμενης ΚΑΠ. Δηλαδή η Αρχική Μονάδα Αξία Δικαιώματος (ΑΜΑΔ) δεν μπορεί να είναι μειωμένη σε ποσοστό άνω του 30% σε σχέση με όσα εισέπραττε ο παραγωγός στο παρελθόν. Όμως υπάρχει και η «ρήτρα απροσδόκητου κέρδους» που στην αρχική πρόταση του ΥπΑΑΤ είχε συμπεριληφθεί. Ακόμη ο κ. Αποστόλου δεν έχει ξεκαθαρίσει τι πρόκειται να κάνει. Η ρήτρα απροσδόκητου κέρδους εφαρμόζεται στην περίπτωση που ο γεωργός δηλώνει το 2015 λιγότερο από το 90% των εκτάσεων που δήλωσε το 2014, και ενεργοποιούσαν δικαιώματα. Η αξία των δικαιωμάτων θα υπολογιστεί λαμβάνοντας υπόψη την επιλέξιμη έκταση που δηλώνουν το 2015, αφαιρώντας την επιπλέον έκταση του 2014. Η αφαιρούμενη αξία μεταφέρεται στο Εθνικό Απόθεμα. Όταν η μείωση της δηλούμενης έκτασης το 2015 σε σχέση με την δηλούμενη έκταση 2014, η οποία ενεργοποιούσε δικαιώματα, προκύπτει από έναρξη ή λύση του συνόλου ή μέρους μίσθωσης γεωργικών εκτάσεων, η ρήτρα απροσδόκητου κέρδους εφαρμόζεται στις περιπτώσεις που η μίσθωση λήξει μετά την 31/5/2015. Η ρήτρα αυτή δεν θα ισχύσει για τα βοσκοτόπια.

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ