ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2015

Το τελευταίο «αντίο» στον Χέλμουτ Σμιτ - Υπήρξε λάτρης του Ναυπλίου

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 6:54:00 μ.μ. | |
  Το τελευταίο «αντίο» στον πρώην καγκελάριο Χέλμουτ Σμιτ είπε τη Δευτέρα η Γερμανία, δύο εβδομάδες μετά τον θάνατό του στις 10 Νοεμβρίου, σε μια μεγαλειώδη τελετή στην γενέτειρά του, το Αμβούργο.

Στην τελετή που πραγματοποιήθηκε υπό αυστηρά μέτρα ασφάλειας στον Καθεδρικό του Αγίου Μιχαήλ, παρίστανται περισσότεροι από 1.800 προσκεκλημένοι, μεταξύ των οποίων ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος Γιοάχιμ Γκάουκ, η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, αλλά και ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλίας Βαλερί Ζισκάρ Ντ´Εστέν και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χένρι Κίσινγκερ.

«Οι πιο σημαντικές αρετές ενός ηγέτη είναι το όραμα και η τόλμη. Για τον Σμιτ ίσχυαν οι αρχές: λογική, δίκαιο, ειρήνη και πίστη», δήλωσε, μιλώντας στα γερμανικά, ο κ. Κίσινγκερ και σημείωσε ότι συμπορεύτηκε με τον Χέλμουτ Σμιτ επί έξι δεκαετίες, τονίζοντας ότι «η φιλία του ισοδυναμούσε με σχέση ζωής». Περιέγραψε τον πρώην καγκελάριο ως έναν πολιτικό πολύ πιο καλλιεργημένο από τους περισσότερους της εποχής του, και αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων στο ταλέντο του στο πιάνο. «Γύριζε τον κόσμο και έγραφε σχεδόν ένα βιβλίο κάθε χρόνο, εξηγώντας μας τις εξελίξεις. Μας υπενθύμιζε τις ευθύνες μας. Ήταν κατά κάποιον τρόπο μια παγκόσμια συνείδηση», είπε ο Αμερικανός βετεράνος πολιτικός.

«Θα λείψει σε όλους μας. Ήταν ένας θεσμός, ένας οξυδερκής παρατηρητής και σχολιαστής. Ο υψηλός σεβασμός που ενέπνεε ήταν δικαιολογημένος», δήλωσε η Άγγελα Μέρκελ και έκανε λόγο για τη μεγάλη υπευθυνότητα που ο Χέλμουτ Σμιτ «ήταν ικανός και πρόθυμος να επιδείξει». Η στρατηγική διορατικότητά του τον ανέδειξε ως τον «ιδρυτή της διπλωματίας μας», συνέχισε η κ. Μέρκελ και, αναφερόμενη στον αγώνα του ενάντια στην τρομοκρατία, προσέθεσε: «Η κυβέρνηση υπό τον Χέλμουτ Σμιτ αποφάσισε να μην ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των τρομοκρατών. Τώρα βιώνουμε πάλι τις επιπτώσεις τρομακτικών επιθέσεων. Τα κίνητρα σήμερα είναι διαφορετικά, οι συνθήκες είναι διαφορετικές, αλλά η τρομοκρατία παραμένει τρομοκρατία», τόνισε η καγκελάριος και έκλεισε λέγοντας: «Υποκλίνομαι με βαθύ σεβασμό σε αυτόν τον μεγάλο ηγέτη. Υποκλίνομαι ενώπιον μιας εξέχουσας προσωπικότητας. Αγαπητέ Χέλμουτ Σμιτ, θα μας λείψετε».
*Μια ιστορική φωτογραφία της οικογένειας Ματράγκου από τις Μυκήνες. Ο Καγκελάριος Helmut Schmidt το 1970 στην Αργολίδα. Ο αρχαιολόγος Χρήστος Κριτσιδήμας του προσφέρει πορτοκάλια από το κτήμα Ματράγκου.

Ο Helmut Schmidt υπήρξε λάτρης πόλης  του Ναυπλίου την δεκαετία του 70 καθώς το επισκεπτοταν συχνά ενώ έκανε και πολλούς φίλους.  
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ