ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2015

Καλή η παραγωγή, απογοήτευση για την χαμηλή ζήτηση των πορτοκαλιών

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:06:00 π.μ. | |
  Ικανοποίηση επικρατεί σε γενικές γραμμές στις τάξεις των πορτοκαλοπαραγωγών, καθώς ο καιρός υπήρξε σύμμαχος, ενώ το μεγαλύτερο τμήμα της παραγωγής απορροφήθηκε από τις βαλκανικές χώρες κατά κύριο λόγο και από λοιπές ευρωπαϊκές χώρες.

Ωστόσο, η κατάσταση δεν είναι ρόδινη, αφού η τιμή δεν διατηρήθηκε πάνω από 0,20 ευρώ, καθώς εδώ και μερικές εβδομάδες δείχνει να σταθεροποιείται στα 0,17 με 0,18 ευρώ. Κοινός τόπος στις αναφορές αρκετών παραγωγών η μειωμένη ζήτηση της αγοράς και η χαμηλή απορρόφηση των προϊόντων των παραγωγών σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Πλήγμα στην Ηλεία καθώς ο περσινός παγετός και άλλοι παράγοντες οδήγησαν σε μειωμένη παραγωγή κατά 70%.

Στις κατ’ εξοχήν περιοχές με μεγάλη παραγωγή, Λακωνία και Αργολίδα, το μεγαλύτερο τμήμα της πρώιμης ποικιλίας (Ναβελίνα) έχει ήδη εξαχθεί, ενώ στις περισσότερες περιοχές η παραγωγή αναμένεται να ξεπεράσει τα επίπεδα του 2014, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει αυτόματα και υψηλά έσοδα για τους παραγωγούς.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εσπεριδοειδών, Sparta Orange, Πέτρος Μπλέτας δήλωσε στον ΑγροΤύπο: «Η φετινή χρονιά είναι καλή ως τώρα, παρότι έχουμε ορισμένα κρούσματα ξηροκαρπίας, με αποτέλεσμα η διάθεση του προϊόντος να είναι προβληματική. Η τιμή του κυμαίνεται από 0,10 έως 0,20 ευρώ στην περιοχή του Άργους για τις ναβελίνες. Το 80%-90% των προϊόντων είναι εξαγώγιμο, κυρίως στις βαλκανικές χώρες. Η εσωτερική αγορά είναι βυθισμένη. Πιστεύω ότι θα πιάσουμε τον περσινό στόχο, τις 300.000 τόνους αφού οι καιρικές συνθήκες ήταν εξαιρετικές. δη το 30 με 40 της παραγωγής έχει εξαχθεί, συνεπώς προσδοκάμε αύξηση 20 με 30%». Ο κ. Μπλέτας αποκάλυψε ότι ήδη γίνονται επαφές με την αγορά της Γερμανίας για να εξαχθούν και εκεί πορτοκάλια.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Άρτας, κ. Νίκος Γκίζας τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι ο ευνοϊκός καιρός σε Ελλάδα και Ευρώπη είχε δύο όψεις, διότι δεν ευνόησε την απορρόφηση των εξαγωγών, παρόλα αυτά η παραγωγή έχει ήδη… φορτωθεί για άλλες πολιτείες!

«Η Ευρώπη δεν είχε ως τώρα πολύ κρύο και δεν χρειάστηκαν οι πολίτες εκεί να καταναλώσουν πολύ για να λάβουν τη βιταμίνη C. Η παραγωγή πάντως έχει ξεκινήσει εδώ και έναν μήνα περίπου και είναι στους 50 με 60.000 τόνους. Η τιμή είναι στα 0,20 ευρώ για τη Ναβελίνα και στα 0,16-0,18 ευρώ για τα Μέριλιν» ανέφερε ο κ.Γκίζας και επισήμανε ότι η εσωτερική αγορά πλέον εξαντλείται στη λαχαναγορά της Αθήνας και στη Θεσσαλονίκη, «αφού γενική υπάρχει χαλάρωση. Το μεγαλύτερο ποσοστό των πορτοκαλιών εξάγεται σε 15 ευρωπαϊκές χώρες».

Ο Πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Φρούτων της ΕΑΣ Αργολίδας, κ. Σπύρος Αντωνόπουλος δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι η φετινή παραγωγή στην πρώιμη ποικιλία πορτοκαλιών (ναβελίνες) κυμαίνεται μέχρι στιγμής κοντά στα περυσινά επίπεδα, ενώ η τιμή αυτήν την περίοδο είναι στα 0,17 με 0,18 ευρώ.

«Είμαστε στη φάση της στην ολοκλήρωση της πρώιμης ποικιλίας, η οποία σημείωσε αύξηση περίπου 20%. Για την όψιμη ποικιλία δεν μπορούμε ακόμα να κάνουμε ασφαλή πρόβλεψη, αλλά εκτιμούμε ότι κι εκεί θα πάμε καλά. Οι τιμές ξεκίνησαν με 0,24 ευρώ, στη συνέχεια έπεσαν στα 0,20, για να καταλήξουν στο 0,17 με 0,18 ευρώ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αντωνόπουλος. Σχετικά με τις εξαγωγές πρόσθεσε ότι «κινούνται στα περσινά επίπεδα, αφού το Σαββατοκύριακο φτάσαμε ήδη στις 50.000 τόνους, ενώ πέρυσι κλείσαμε στις 58.000. Θεωρώ ότι σίγουρα θα φτάσουμε σε αυτόν τον αριθμό, ενώ είναι πολύ πιθανό να τον υπερβούμε. Ο κύριος όγκος κατευθύνεται σε Βαλκάνια και Ανατολική Ευρώπη, αλλά γενικώς εξάγουμε σε όλο τον κόσμο. Με 0,17 ευρώ όμως ίσα που βγαίνουν τα έξοδα και ένα μικρό μεροκάματο. Αν πάει στα 0,15 ευρώ, τότε δε θα καλύπτουμε ούτε το κόστος».

Καλή ποσοτικά αλλά με χαμηλές τιμές κρίνεται η παραγωγή των πορτοκαλιών new hall από τον πρόεδρο του συνδέσμου γεωπόνων Χανίων κ. Λευτέρη Ντουντουνάκη. Όπως μας είπε, «γενικά για τα εσπεριδοειδή η φετινή χρονιά είναι καλή ποσοτικά, έχουμε μπόλικο προϊόν. Αυτό όμως που χαρακτηρίζει επίσης τη χρονιά είναι ότι η παραγωγή χαρακτηρίζεται από μια οψιμότητα γύρω στις δύο εβδομάδες. Είναι δηλαδή δεκαπέντε μέρες πιο όψιμα σε σχέση με το συνηθισμένο.

Τόσο τα πρώιμα πορτοκάλια της ποικιλίας new hall όσο και οι κλημεντίνες είναι λίγο μικρόκαρπα σε σχέση με άλλες χρονιές. Κάτι σημαντικό που πρέπει να πω είναι ότι τα προϊόντα δεν φεύγουν, φέτος είναι η χειρότερη χρονιά από αυτή την άποψη. Δεν υπάρχει η ζήτηση που πρέπει ο κόσμος δεν έχει λεφτά να αγοράσει».

Ως προς τον καιρό προβλήματα δεν έχουμε. Ο καιρός είναι καλός, βοηθάει τις αγροτικές εργασίες και η μόνη ανησυχία έγκειται στο ότι αν συνεχίσει έτσι μπορεί να αντιμετωπίσουμε πρόβλημα νερού το καλοκαίρι. Όσον αφορά στα new hall, αυτά κινούνται σε χαμηλές τιμές Τον Νοέμβριο οι τιμές κυμαίνονταν στα 25 λεπτά , αυτή την στιγμή έχουν πέσει στα 16-17 λεπτά με την παραγωγή να βρίσκεται στο τελικό στάδιο.

Τα new hall είναι τα μόνα εσπεριδοειδή που εξάγονται από την Κρήτη με τις ποσότητες να ανέρχονται σε περίπου 400-500 τόνους που έχουν πάει κυρίως σε βαλκανικές χώρες. Όσον αφορά στην εσωτερική αγορά η ποσότητα των πορτοκαλιών μπορεί να εκτιμηθεί σε περίπου 3.000 τόνους. Ο κ. Ντουντουνάκης δεν παρέλειψε να μας δώσει και μια μελανή διάσταση της αγοράς αναφερόμενος στην πίεση των παραγωγών. Πάντως η αγορά είναι αδύναμη για να απορροφήσει την παραγωγή. Θα καταλήξουμε σαν την Ολλανδία όπου τα προϊόντα πωλούνται ένα - ένα, 50 λεπτά τα lime, 60 λεπτά τα λεμόνια, βέβαια για τέτοιες τιμές εδώ ούτε στο όνειρό μας».

Σημαντικά προβλήματα όσον αφορά στην παραγωγή των πορτοκαλιών Ναβελίνα ανέφερε ο πρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισμού εσπεριδοπαραγωγών Ιάρδανου Ηλείας, κ. Παναγιώτης Συρογιάννης. Όπως ανέφερε ο κ. Συρογιάννης η φετινή παραγωγή είναι μειωμένη πάνω από 70% εξαιτίας του περσινού παγετού αλλά και μιας ασθένειας που ονομάζεται «Διαλευρώδης», η οποία αντιμετωπίζεται πολύ δύσκολα και έχει επηρεάσει την παραγωγή. Οι τιμές είναι μειωμένες σε σχέση με πέρσι και διαμορφώνονται γύρω στα 18 λεπτά.

Αντώνης Ανδρονικάκης
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ