ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016

Μανιάτης: Τι κάνει ο κ. Τσίπρας με τα μεγάλα αρδευτικά έργα; Το πρόγραμμα Γιουνγκέρ περιμένει, ο Ανάβαλος περιμένει

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:54:00 π.μ. | |
  Μετά από 13 μήνες πρωθυπουργίας ΤΣΙΠΡΑ και την απουσία κάθε αναπτυξιακής πρωτοβουλίας και πράξης στον τομέα των μεγάλων αρδευτικών έργων, που τόσο έχει ανάγκη η ελληνική ύπαιθρος και η γεωργική παραγωγή, ο Γιάννης Μανιάτης μαζί με άλλους Βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ζήτησε με Ερώτησή τους προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να ξεκαθαρίσει τι γίνεται με 10 μεγάλα αρδευτικά έργα της χώρας πρώτο μεταξύ των οποίων είναι ο Ανάβαλος.
Συγκεκριμένα, σήμερα,

1) με δυσμενή πρόβλεψη για το υδάτινο δυναμικό από την ανομβρία λόγω της κλιματικής αλλαγής,

2) με ανυπαρξία προώθησης των έργων που ήδη εξελίσσονταν και

3) με μη εγκεκριμένη, ακόμη, την ΑΕΠΟ του τεχνητού εμπλουτισμού των υπόγειων υδροφορέων του Αργολικού πεδίου,

τίθεται σοβαρό θέμα βιωσιμότητας της αγροτιάς στην Αργολίδα.

Κάνω έκκληση στον κ. Τσίπρα, να αναλάβει προσωπικά την προώθηση και ένταξη των σχετικών έργων σε κοινοτικά προγράμματα και να ενδιαφερθεί ουσιαστικά για την επιβίωση των αγροτών του τόπου μας.

Ο κ. Τσίπρας, αφού δεν μπορεί να προετοιμάσει κάτι καινούργιο, τουλάχιστον ας προωθήσει ότι είναι έτοιμο στα μεγάλα αρδευτικά έργα.

Θυμίζω, ακόμα, ότι τον Νοέμβριο του 2014, η χώρα μας στην πρότασή της για το πακέτο Γιουνγκέρ είχε περιλάβει 10 αρδευτικά έργα προϋπολογισμού 678 εκ €, 100 εκ € των οποίων αφορούσαν την ολοκλήρωση των έργων του Ανάβαλου. Τα έργο του Ανάβαλου είχε προταχτεί μετά από παρέμβαση μου, μιας και πληρούσε τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις (ωριμότητα μελετών, σχέδια εφαρμογής, ανταποδοτικότητα κλπ).

Κάθε ημέρα που περνάει γίνεται όλο και πιο φανερό ότι τα έργα παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας και ειδικά της Περιφέρειας δεν αποτελούν προτεραιότητα για την Κυβέρνηση. Το πρόγραμμα Γιουνγκέρ περιμένει, ο Ανάβαλος περιμένει.

Το κείμενο της προαναφερθείσας σχετικής ερώτησης έχει ως εξής:

«Το Δεκέμβριο του 2014 η Ελληνική Κυβέρνηση και συγκεκριμένα το Υπουργείο Οικονομικών πρότεινε στην Ε.Ε. 174 έργα προς αξιολόγηση και χρηματοδότηση στο λεγόμενο «πακέτο Γιούνκερ».
Όπως ανακοίνωσε στις 27/2/15 ο κ. Μάρδας ως αρμόδιος, τότε, αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών η πιο πάνω λίστα έργων αντικαταστάθηκε από νέα λίστα η οποία ποτέ δεν δόθηκε στη δημοσιότητα παρά το γεγονός ότι ζητήθηκε επανειλημμένα  στα πλαίσια του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου.
Στις 21/4/15 σε γραπτή απάντησή του για το ίδιο θέμα ο τ. Υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Βαρουφάκης επιβεβαίωσε ότι απεσύρθη η προηγούμενη πρόταση και ανέφερε ότι η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προετοιμάζει  την πρότασή της συνδέοντας την έναρξη των έργων με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων που θα λειτουργούσε στα μέσα του 2015.
Τίποτα από όλα αυτά δεν έχει γίνει.
Είναι γνωστό ότι το «πακέτο Γιούνκερ» έχει ξεκινήσει ήδη στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε. από την άνοιξη του 2015 όχι όμως και στην Ελλάδα και είναι άγνωστο ακόμα και σήμερα αν και πότε σκοπεύει η Κυβέρνηση να αξιοποιήσει το συγκεκριμένο χρηματοδοτικό εργαλείο.
Στα πλαίσια της ελληνικής πρότασης το 2014 το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) είχε προωθήσει για αξιολόγηση και χρηματοδότηση 10 έργα προϋπολογισμού 687.000.000 € και είχε ξεκινήσει η διαδικασία ωρίμανσής τους (επισυνάπτονται).
Τα συγκεκριμένα έργα  στοχεύουν στην άρδευση εκατοντάδων χιλιάδων στρεμμάτων και αναφέρονται σε περιοχές όπου υπάρχουν δυναμικές καλλιέργειες και παράδοση αλλά και σε περιοχές που υστερούν κατά πολύ του εθνικού μέσου όρου αρδευόμενης γης.
Σε κάθε περίπτωση είναι γνωστό ότι η παραγωγικότητα της αρδευόμενης γης είναι 3.1 φορές μεγαλύτερη έναντι της μη αρδευόμενης και τα εν λόγω έργα όπως και άλλα με συναφές αντικείμενο είναι διαρθρωτικού χαρακτήρα.
Επειδή όπως αναφέρθηκε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ουσιαστικά σταμάτησε κάθε διαδικασία σχετική με το «πακέτο Γιούνκερ».
Επειδή τα έργα αρμοδιότητας ΥΠΑΑΤ πράγματι είναι νευραλγικής σημασίας και πρέπει άμεσα να προωθηθούν γιατί προσθέτουν εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα αρδευόμενης γης ενισχύοντας αποφασιστικά το αγροτικό εισόδημα.
Επειδή τα εν λόγω έργα,  όπως είναι γνωστό, δεν μπορούν να υλοποιηθούν με πόρους των ΠΕΠ των αντίστοιχων περιφερειών.
Επειδή το ΥΠΑΑΤ έχει στην πλήρη αρμοδιότητά του δικό του χρηματοδοτικό εργαλείο το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) ύψους 4,5 δις.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός

1) Έχει υπάρξει οποιαδήποτε ενέργεια για ένταξη και χρηματοδότηση των πιο πάνω έργων στο ΠΑΑ;
2) Έχει υπάρξει πρόοδος στην ωρίμανση των εν λόγω έργων από το Υπουργείο ή/και από τις Περιφέρειες όπου αναφέρονται τα συγκεκριμένα έργα;
3) Έχουν κινηθεί οι διαδικασίες από το Υπουργείο για την αξιολόγηση των έργων που ο προϋπολογισμός της ξεπερνά τα 50εκ.€ προς την Ε. Επιτροπή;
Αν ναι, πότε και για ποια έργα;»                          

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Ιωάννης Μανιάτης
Μιχάλης Τζελέπης
Βασίλειος Κεγκέρογλου
Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ