Σάββατο, 9 Απριλίου 2016

Ερωτήματα από τον χειρούργο Π. Γκανά για την πρόληψη καρκίνου παχέος εντέρου στην Άργολιδα

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 6:38:00 μ.μ. | |
 Παρακολουθώ εδώ και αρκετό καιρό μία καμπάνια στο νομό με ομιλίες στα χωριά της Αργολίδας από διάφορους ιδιώτες ιατρούς για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου που προβάλλεται από τα διάφορα τοπικά σαιτς. Με όλο το σεβασμό στο έργο αυτών των εθελοντών να περάσουν την γνώση μέσα από τα καφενεία των χωριών στους λιγοστούς κατοίκους τους και για να μη δημιουργούνται απατηλές εντυπώσεις θα ήθελα να απευθυνθώ στους φορείς αυτής της καμπάνιας να πάρουν θέση στα παρακάτω απλά ερωτήματα:
-Πως εννοείται η πρόληψη στο Νομό όταν από ότι ξέρω μέχρι τώρα αν ανευρεθεί ένας πολύποδας ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟ ΝΑ ΑΦΑΙΡΕΘΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΣΤΑΛΕΙ ΓΙΑ ΒΙΟΨΙΑ γιατί η υποδομή των ιατρείων δεν το αντέχει και οι ασθενείς κατευθύνονται για δεύτερη εξέταση στην Αθήνα;

-Γνωρίζει ο Ιατρικός Σύλλογος ότι η μη αφαίρεση πολυπόδων σε μία ενδοσκόπηση συνιστά mal practice σε όλες τις Ευρωπαικές χώρες;

Στο Νοσοκομείο Ναυπλίου υπάρχει ενδοσκόπιο το οποίο σε 15 χρόνια συνεχούς λειτουργίας συμπλήρωνε αυτό το κενό, δηλ αφαιρούσε τους πολύποδες και πραγματοποιούσε σειρά από μινι επεμβατικές ενδοσκοπικές πράξεις. Αυτό το ενδοσκόπιο έχει εξαντλήσει το ωφέλιμο έργο της επεμβατικής ενδοσκόπησης, ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΠΛΕΟΝ και μέχρι τώρα ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΘΕΙ ΕΝΑΣ ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΝΑ ΤΟ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ.

Ευελπιστώ σύντομα να εξευρεθεί λύση για να μη βρισκόμαστε στη δυσάρεστη τριτοκοσμική θέση να χειρουργούμε παραμελημένους όγκους πεπτικού με πρώτο σύμπτωμα την απόφραξη. Οι Έλληνες ασθενείς αξίζουν καλύτερη τύχη!!

Παν. Γκανάς
Χειρουργός ΠεπτικούΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΜΕΡΑΚΛΙΔΙΚΟ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ