ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τρίτη 12 Απριλίου 2016

Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ: Με εντολή του Αντώνη Σαμαρά "πάγωσαν" οι έλεγχοι για τις offshore στο Κρανίδι

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 7:14:00 μ.μ. |
Του Γιώργου Λεβέντη
Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

 Οι εκτεταμένες έρευνες που είχε ξεκινήσει το ΣΔΟΕ στους ελληνικούς «Παναμάδες» και κυρίως στο Κρανίδι, την Κύμη Ευβοίας, την Αθήνα και τη Χαλκιδική, όπου δραστηριοποιούνται εκατοντάδες offshore εταιρείες, σταμάτησαν ξαφνικά το 2012 με κυβερνητική απόφαση. Με διαδοχικές δημοσιεύσεις στο ΦΕΚ, την περίοδο 2012-2013, το υπουργείο Οικονομικών αφαίρεσε σκανδαλωδώς από το έμπειρο δυναμικό του ΣΔΟΕ την έρευνα, που βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη και είχε αρχίσει να φέρνει στο δημόσιο ταμείο δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, ξεκινώντας ουσιαστικά τη διάλυση του φοροελεγκτικού μηχανισμού διά του κατακερματισμού των αρμοδιοτήτων του.


Τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» φέρνουν στο φως απόφαση του τότε υφυπουργού Οικονομικών, Γιώργου Μαυραγάνη, με ημερομηνία 20/11/12, βάσει της οποίας μπήκε ταφόπλακα στην έρευνα για τις 24 offshore που δραστηριοποιούνται στην Κύμη της Εύβοιας και οι περισσότερες από τις οποίες έχουν έδρα στην Κύπρο. Συγκεκριμένα, η αρμοδιότητα του ελέγχου αφαιρέθηκε από το ΣΔΟΕ και πέρασε στο ΔΕΚ (Διαπεριφερειακό Ελεγκτικό Κέντρο), το οποίο έναν χρόνο αργότερα καταργήθηκε (!), ενώ οι υποθέσεις μεταφέρθηκαν στο ΚΕΦΟΜΕΠ (Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου). Το αποτέλεσμα ήταν οι πιο σοβαρές υποθέσεις φοροδιαφυγής να περιφέρονται για χρόνια σε υπηρεσίες και συρτάρια και οι ιδιοκτήτες των offshore να αλωνίζουν ανενόχλητοι με τη βούλα του κράτους. 

Οπως ανέφερε τότε η υπουργική απόφαση, «αναθέτουμε στον προϊστάμενο του Διαπεριφερειακού Ελεγκτικού Κέντρου (ΔΕΚ) Αθηνών τη διενέργεια τακτικού φορολογικού ελέγχου εισοδήματος και λοιπών φορολογιών, καθώς και του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ), του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων (ΕΤΑΚ), του φόρου ακίνητης περιουσίας και του ειδικού φόρου επί των ακινήτων, όλων των ανέλεγκτων χρήσεων των παρακάτω υποθέσεων ελεγκτικής αρμοδιότητας της ΔΟΥ Κύμης». 

Στη συνέχεια, στο έγγραφο παρατίθενται οι 24 offshore που είχαν βρεθεί στην Κύμη από την Περιφερειακή Διεύθυνση του ΣΔΟΕ Στερεάς Ελλάδας, η οποία είχε ξεκινήσει τον έλεγχο και είχε εντοπίσει κυρίως Ελληνες και Ρώσους επιχειρηματίες πίσω από τα ακίνητα των εταιρειών. Πρόκειται για τις offshore: A.P. Ηalios Εstates ltd, Αspesia Limited, Atermon, Cotton Trading ltd, Detco SA, El Sty Estates limited, GTH Electrical k Electronics limited, Gepa Loizou Company ltd, Green Cedar Property ltd, Handel Maatschappij, NLP, New Line Property Investments ltd, Roedouck Rack sarl, Skironodes Immovable Property limited, Sunny Wise Investments limited, Townsend Assets ltd, Van Run Trading bv, Vun Dienstverlening bv, Van Ri JN International bv, Zoevvia limited, Αφοί Παναγιώτης και Γεώργιος Σάββα, Δωράντρη Κτηματική ltd, Ιδανική Κτηματική ltd, ΚΜ Αρμευτής ltd και Φλοθέα LTD.

ΧΑΜΕΝΑ ΕΣΟΔΑ


Την ίδια περίοδο, με αντίστοιχες αποφάσεις του υπουργείου Οικονομικών, αφαιρέθηκε η έρευνα από το ΣΔΟΕ για τις offshore εταιρείες σε όλη τη χώρα, μεταξύ των οποίων οι 187 που είχαν εντοπιστεί στο Κρανίδι Αργολίδας. Από αυτές, όπως είχε προκύψει από την έρευνα, οι 103 παρέμεναν ενεργές και οι υπόλοιπες είχαν αδρανοποιηθεί. Ο τότε προϊστάμενος της Περιφερειακής Διεύθυνσης του ΣΔΟΕ Πελοποννήσου, Νίκος Κολετζάκης, είχε προλάβει να ολοκληρώσει τον προσωρινό έλεγχο σε 15 από αυτές και να εισπράξει από φόρους και πρόστιμα ποσό 11,5 εκατ. ευρώ. Αλλες 90 offshore είχαν βρεθεί στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης από το τοπικό ΣΔΟΕ, που έβαλε στο δημόσιο ταμείο έσοδα ύψους 30 εκατ. ευρώ. «Πάρτι» είχε ανακαλυφθεί και στην Αθήνα, με περισσότερες από 150 offshore εταιρείες, που δραστηριοποιούνται στην Αττική, να βρίσκονται στο στόχαστρο του ελέγχου. Ωστόσο, οι υπηρεσίες των ΔΕΚ, που παρέλαβαν τους καυτούς φακέλους, δεν πρόλαβαν όχι να αγγίξουν τις εταιρείες, αλλά ούτε καν να ενημερωθούν, μέχρι που καταργήθηκαν. Ετσι, η φορολογική διοίκηση έπαψε να ακολουθεί τα ίχνη του χρήματος Ελλήνων και ξένων επιχειρηματιών που χρησιμοποιούν τις εξωχώριες εταιρείες ως οχήματα φοροδιαφυγής, αλλά και οργιώδους διαφθοράς σε πολλές περιπτώσεις. απυρόβλητο. Οπως είχαν διαπιστώσει τα στελέχη του ΣΔΟΕ σε όσες εταιρείες πρόλαβαν να ερευνήσουν, ο εκπρόσωπος μιας offshore σπάνια είναι και ιδιοκτήτης του ακινήτου ή των ακινήτων που κρύβονται πίσω από αυτή.

Οι περισσότεροι εκπρόσωποι είναι αχυράνθρωποι των ισχυρών, που κρύβουν έτσι επιμελώς τον πλουτισμό τους, ακολουθώντας τη διεθνή πρακτική. Με το πάγωμα των ελέγχων, οι πραγματικοί ιδιοκτήτες των ακινήτων όχι μόνο δεν πλήρωσαν τους φόρους που όφειλαν στο ελληνικό κράτος, αλλά έμειναν στο σκοτάδι, διασφαλίζοντας την ανωνυμία τους. Οι φάκελοι πέρασαν τελικά στην αρμοδιότητα του ΚΕΦΟΜΕΠ και έκτοτε αγνοείται η τύχη τους. Τέσσερα χρόνια μετά, με το σκάνδαλο των Panama Papers να προκαλεί παγκόσμιες αναταράξεις και τον άλλοτε σύμβουλο του Αντώνη Σαμαρά Σταύρο Παπασταύρου να φιγουράρει στη λίστα με τους ισχυρούς της Γης, τα ερωτήματα επανέρχονται για τα κίνητρα που έβαλαν φρένο στον έλεγχο των ελληνικών φορολογικών παραδείσων. Το ΣΔΟΕ, απαξιωμένο και αποψιλωμένο, περιμένει ακόμα την αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων του, με τους υπαλλήλους του που τόλμησαν στο παρελθόν να αγγίξουν τον μεγάλο πλούτο να βρίσκονται εδώ και πέντε μήνες σε αναγκαστικές διακοπές, μέχρι να αναλάβουν νέα πόστα στη Γενική Γραμματεία Εσόδων.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ