ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Δευτέρα 23 Μαΐου 2016

Η φωτογραφία της ημέρας: Βουτιές στο απέραντο γαλάζιο - Από τον έλληνα Σύλλα στους scuba divers

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 11:49:00 π.μ. |
Από τον έλληνα Σύλλα το 500 π.Χ. και τους Καλύμνιους σφουγγαράδες, μέχρι τους σύγχρονους δύτες και scuba divers, ο άνθρωπος εξασκεί την κατάδυση εδώ και χιλιάδες χρόνια. Είναι αυτή η απρόσιτη και απόμακρη μαγεία του βυθού που σε κάνει να θες να τον ανακαλύψεις, ακόμα και αν μερικές φορές σε τρομάζει.

Οι πρώτες καταδύσεις ήταν αναγκαστικά μικρής διάρκειας και αρκετά επικίνδυνες. Τον 16ο αιώνα οι άνθρωποι αρχίζουν να χρησιμοποιούνται καταδυτικά σκάφη, ενώ τον 19ο αιώνα η ραγδαία τεχνολογική ανάπτυξη έδωσε την δυνατότητα στον άνθρωπο να μένει κάτω από το νερό για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Χρονιά ορόσημο για τις καταδύσεις ήταν το 1943, όταν όταν ο Γάλλος ωκεανογράφος Ζακ Υβ Κουστώ και ένα Παριζιάνος μηχανικός, ο Εμιλ Γκανιάν, έγραψαν ιστορία με το “Aqua Lung”, έναν ρυθμιστή με απλό σχεδιασμό και συμπαγή κατασκευή που αποτέλεσε μια αξιόπιστη μονάδα για την αθλητική κατάδυση.

Υπάρχουν τέσσερις μέθοδοι κατάδυσης: η κατάδυση με κράτημα της αναπνοής (ελεύθερη κατάδυση), η κατάδυση με βαθυσκάφος, η κατάδυση με συμπιεσμένο αέρα που παρέχεται από την επιφάνεια, και η αυτοκατάδυση. Οι πιο διαδεδομένες είναι η ελεύθερη και η αυτοκατάδυση.

Η ελεύθερη κατάδυση είναι η μορφή κατά την οποία ο δύτης καταδύεται κρατώντας την αναπνοή του και αμέσως μετά επιστρέφει στην επιφάνεια για να αναπνεύσει και να πάρει καθαρό Οξυγόνο. Ο τρόπος αυτός είναι και ο πιο δύσκολος και δεν θεωρείται περισσότερο άθλημα παρά σπορ. Αν θέλετε αν ασχοληθείτε με την ελεύθερη κατάδυση δεν χρειάζεται να περάσετε από κάποια ειδική εκπαίδευση. 

Τα τελευταία χρόνια όμως με την ραγδαία ανάπτυξη του αθλήματος, εμφανίζονται ολοένα και περισσότερες διοργανώσεις, τουρνουά, αλλά τεχνικές γύρω από το άθλημα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την εμφάνιση ολοένα και περισσότερων σχολών και εκπαιδευτών που στόχο τους έχουν να βοηθήσουν τον ελεύθερη δύτη και να τελειοποιήσουν τις τεχνικές του. Οι βαθμίδες στην ελεύθερη κατάδυση ειναι τρεις: Free Diver, Advanced Free Diver και Master Free Diver.

Η αυτόνομη κατάδυση, περισσότερο γνωστή ως scuba diving, γίνεται με αυτόνομη συσκευή υποβρύχιας αναπνοής. Η λέξη Scuba είναι τα ακρώνυμα Self Contained Underwater Breathing Apparatus (Αυτόνομη Υποβρύχια Αναπνευστική Συσκευή). Πρόκειται για μια απλή και όχι ιδιαίτερα κοπιαστική δραστηριότητα. Μπορεί να γίνει από άτομα όλων των ηλικιών και αποτελεί ένα από τα πιο ασφαλή αθλήματα. Η αρχή γίνεται συνήθως με την «κατάδυση γνωριμίας», κατά την οποία εκπαιδεύεστε για μία ή δύο ώρες και έρχεστε σε επαφή με τον εξοπλισμό και τα μέτρα ασφαλείας. Επίσης, κάνετε και μία κατάδυση σε μικρό βάθος. Το επόμενο στάδιο, είναι το δίπλωμα ”Open Water Diver” που παρέχεται από το διεθνή καταδυτικό οργανισμό PADI, με τον οποίο συνεργάζονται τα περισσότερα ελληνικά εκπαιδευτικά κέντρα. Η διάρκεια των μαθημάτων ποικίλλει ανάλογα με την σχολή στην οποία θα τα κάνετε.

Αν η ιδέα της υποθαλάσσιας εξερεύνησης σας αφύπνησε το ενδιαφέρον και ζηλέψατε όσο να'ναι τους δύο δύτες της φωτογραφίας τότε οι επιλογές που έχετε είναι αρκετές. Εκπαιδευτικά κέντρα και σχολές λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα, προσφέροντας ολοκληρωμένα πακέτα για όποιο είδος κατάδυσης σας ενδιαφέρει. 
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ