ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τρίτη 16 Αυγούστου 2016

Το ξακουστό πανηγύρι της Τεγέας

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:02:00 π.μ. | |
Το ξακουστό πανηγύρι της Τεγέας
Κατά την περίοδο του Δεκαπενταυγούστου, είναι πανελληνίως γνωστή η μεγάλη πανήγυρη πού τελείται στον ανακαινισμένο Βυζαντινό Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Επισκοπή της Τεγέας. 
Όπως κάθε χρόνο τελέσθηκε την Παραμονή μέγας Εσπερινός στον οποίο παρευρέθηκαν πλήθος πιστών από ολόκληρη την Πελοπόννησο. Ο Εσπερινός της Παναγίας έγινε στην ανακαινισμένη εκκλησία της Επισκοπής .Μετά το πέρας του εσπερινού οι πιστοί ακλούθησαν την περιφορά της εικόνας, στο πάρκο του Τεγεατικού Συνδέσμου. 
Το παρόν έδωσαν εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας, της τοπικής αυτοδιοίκησης και των σωμάτων ασφαλείας. Το μικρό αυτό χωριό της Τεγέας είναι ιδιαίτερα γνωστό για τον εξαιρετικό αρχαιολογικό χώρο που διαθέτει (1χλμ. έξω από το χωριό) και για το μεγάλο πανηγύρι της Τεγέας που γίνεται τον Δεκαπενταύγουστο. 
Το χωριό επίσης διαθέτει Λαογραφικό μουσείο (ανοιχτό όλον το χρόνο) στο κτίριο της παλιάς Οικοκυρικής Σχολής, το οποίο έχει ιδρυθεί από τον Τεγεατικό Σύνδεσμο και διαθέτει ιδιαίτερα πλούσια συλλογή. Στο πάρκο του Συνδέσμου βρίσκεται και ο αρχαιολογικός χώρος. Ο αρχαιολογικός χώρος είναι επισκέψιμος όλον το χρόνο, με περιορισμένο όμως ωράριο τους χειμερινούς μήνες. 

Δεσμεύσεις για αναβάθμιση της εμποροπανήγυρης και της έκθεσης της Τεγέας

Οι στόχοι που έχουν τεθεί από τον Τεγεατικό Σύνδεσμο και οι δεσμεύσεις από πλευράς πολιτείας, περιφέρειας και δήμου για την αναβάθμιση της Παμπελοποννησιακής έκθεσης Τεγέας και της Εμποροπανήγυρης βρέθηκαν στο επίκεντρο των χθεσινών εγκαινίων στο Πάρκο της Παλαιάς Επισκοπής Τεγέας.

Στην εκδήλωση για τα 133 χρόνια λειτουργίας της εμποροπανήγυρης και τα46 της παμπελοποννησιακής έκθεσης έγιναν αναφορές στο παρελθόν, στο παρόν αλλά και στο μέλλον του θεσμού.

«Ο σκοπός του Συνδέσμου είναι να προσφέρουμε στον τόπο μας και στους ανθρώπους του» είπε ο πρόεδρος του Τεγεατικού Κωνσταντίνος Αθανασόπουλος, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης των εγκαινίων. «Πρόθεσή μας είναι να συνεχίσουμε την προσπάθεια με ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου, εκσυγχρονισμό της έκθεσης και ανάδειξη και τουριστική προβολή των αρχαιολογικών μνημείων».
Ο δήμαρχος Τρίπολης Δημήτρης Παυλής χαρακτήρισε κυρίαρχο γεγονός το θεσμό που αποτελεί σημείο αναφοράς για την περιοχή και δεσμεύτηκε να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις εκείνες που θα τον στηρίξουν και θα τον αναβαθμίσουν.
Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, ξεκίνησε το χαιρετισμό του με αναφορά στα σοβαρότατα προβλήματα που προκλήθηκαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα στην περιοχή της Τεγέας και στις δυσκολίες που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν οι κάτοικοι. Απευθυνόμενος στον πρόεδρο του Τεγεατικού Συνδέσμου είπε πως «θα πρέπει να αναδιαρθρώσουμε τις πολιτικές μας για την περαιτέρω εξέλιξη ενός ιστορικού θεσμού που οι πρώτοι Τεγεάτες εδώ και χρόνια δημιούργησαν». Δεσμεύτηκε πως η περιφέρεια Πελοποννήσου θα κάνει τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν προς την κατεύθυνση της πολύπλευρης ανάπτυξης του θεσμού.


Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, βουλευτής Αρκαδίας Γιώργος Παπαηλιού,αναφέρθηκε στην πλασματική ανάπτυξη των προηγούμενων χρόνων και στις προσπάθειες που γίνονται από την κυβέρνηση να δρομολογηθούν αναπτυξιακές δράσεις. Τόνισε πως πρέπει να αναδειχτούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής της Τεγέας και να επιταχυνθεί η επαναφορά της κανονικότητας μετά τις καταστροφές που υπέστησαν οι παραγωγοί στις καλλιέργειες τους.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ