ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2017

Να αποζημιωθούν οι αγρότες της Πελοποννήσου για τις ζημιές από το χαλάζι ζητά το ΚΚΕ

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:45:00 π.μ. | | |
Να αποζημιωθούν οι αγρότες της Πελοποννήσου για τις ζημιές από το χαλάζι ζητά το ΚΚΕ
Να αποζημιωθούν οι αγρότες των νομών Αργολίδας, Κορινθίας, Μεσσηνίας και Λακωνίας για τις ζημιές που υπέστησαν οι καλλιέργειες τους λόγω της χαλαζόπτωσης ζητάει το ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης οι βουλευτές του Κόμματος Νίκος Καραθανασόπουλος, Νίκος Μωραΐτης και Διαμάντω Μανωλάκου. 

Αναλυτικά η Ερώτηση:

«Μεγάλες ζημιές και καταστροφή της αγροτικής παραγωγής προκάλεσε η έντονη χαλαζόπτωση την Τετάρτη 8/11/2017 στις περιοχές Φίχτια, Κουτσοπόδι, Σχινοχώρι, Χούνι, Αεροδρόμιο, Παναρήτι, Νέο Ηραίο, Μοναστηράκι στην Αργολίδα, στις περιοχές Κλένια, Αθικία, Χιλιομιδίου και Σχοίνου στην Κορινθία, στις περιοχές Φιλιατρά, Ανδρούσα, τα χωριά γύρω από τη Μεσσήνη, την Τραγάνα και την Ελαία στη Μεσσηνία. Επίσης στις 16/11/2017 επλήγησαν οι περιοχές Ήρια στην Αργολίδα και Γεράκι, Βλαχιώτη, Βρονταμάς, Κροκεές, Έλος, Μακρινάρα, Βασιλάκιο του Δ. Ευρώτα στην Λακωνία.

Οι καλλιέργειες που επλήγησαν είναι ελαιόδεντρα, εσπεριδοειδή (πορτοκάλια και μανταρί­νια) και κηπευτικά. Σε ορισμένες περιπτώσεις η καταστροφή είναι ολική και αγγίζει το 100%.

Από τις ζημιές που προκλήθηκαν αναδεικνύονται για άλλη μια φορά οι ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, των προηγούμενων κυβερνήσεων και του ΕΛΓΑ που δεν έχουν πάρει κανένα μέτρο αντιχαλαζικής προστασίας, ενώ γνωρίζουν πολύ καλά ότι η περιοχή πλήττεται από χαλαζοπτώσεις κάθε χρόνο και προκαλούνται τεράστιες ζημιές στην αγροτική παραγωγή.

Πρόκειται για μεγάλη απώλεια στο εισόδημα αρκετών μικρομεσαίων αγροτών της περιοχής, την στιγμή που βρισκόταν στη συγκομιδή της σοδιάς τους. Την ίδια ώρα, ο ΕΛΓΑ έχει μετατραπεί σε ένα φοροεισπρακτικό μηχανισμό που χαρατσώνει τους παραγωγούς και δεν καλύπτει το σύνολο της ζημιάς. Με βάση τον ισχύοντα κανονισμό του ΕΛΓΑ, οι μικρομεσαίοι αγρότες που επλήγησαν αν αποζημιωθούν θα πληρωθούν ετεροχρονισμένα και θα πάρουν ψίχουλα. Την ίδια στιγμή, η διαδικασία της καταγραφής δυσχεραίνεται από το γεγονός πως οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ για να ανταποκριθούν στο έργο τους είναι αναγκασμένοι να καλύπτουν με δικά τους έξοδα ακόμα και τις μετακινήσεις που χρειάζονται.

Οι μικρομεσαίοι αγρότες είναι σε απόγνωση καθώς γι’ ακόμα μια φορά βρίσκονται αντιμέτωποι με τα στοιχεία της φύσης, αλλά και με την αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων, αδυνατώντας ακόμα και να καλύψουν τις καθημερινές ανάγκες της οικογένειας και άλλες υποχρεώσεις (καλλιεργητικά έξοδα, χρέη προς τρίτους, Τράπεζες, ΕΛΓΑ, Εφορία, ΟΓΑ, ΕΝΦΙΑ κ.ά.)

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός, τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για:

- Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να γίνουν από τον ΕΛΓΑ άμεσα οι εκτιμήσεις για το σύνολο των ζημιών.

- Να αποζημιωθούν δίκαια και έγκαιρα οι αγρότες για το 100% των ζημιών που υπέστησαν.

- Να ληφθούν μέτρα και να λειτουργήσει το αντιχαλαζικό σύστημα προστασίας που θα προστατεύει τους παραγωγούς από τέτοια καιρικά φαινόμενα.

- Να γίνει άτοκη αναστολή των τρεχουσών χρεών των πληγέντων».
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ