ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Σάββατο 2 Ιουνίου 2018

Πεζοπορία στα αντάρτικα μονοπάτια του Χελμού

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:07:00 π.μ. | | |
Πεζοπορία στα αντάρτικα μονοπάτια του Χελμού
 Στα χνάρια αυτών που αγωνίστηκαν για την πραγματική λευτεριά, στα βήματα των δυνάμεων του ΕΛΑΣ και των μαχητών του ΔΣΕ πάνω στα μονοπάτια του Χελμού, περπατούν την Κυριακή 3 Ιούνη όσοι συμμετέχουν στην πεζοπορία που διοργανώνουν το ΚΣ της ΚΝΕ και το Τμήμα Αθλητισμού και Φυσικής Αγωγής της ΚΕ του ΚΚΕ,σε μια περιοχή που έχει σημαδευτεί από τη μάχη του επαναστατικού κινήματος στην Ελλάδα, ενάντια σε ντόπιους και ξένους ιμπεριαλιστές.


Η διαδρομή διαρκεί περίπου τεσσεράμισι ώρες. Η ανάβαση θα ξεκινήσει από τη λίμνη Δόξα, όπου και δίνεται το ραντεβού στις 10 το πρωί, και θα καταλήξει στο χωριό Πλανητέρο, ακολουθώντας μια πανέμορφη διαδρομή στα μέρη που έδρασαν ο ΕΛΑΣ και ο ΔΣΕ, δίνοντας σημαντικές μάχες. Η πρωτοβουλία αυτή μπορεί να συνδυάσει την αναψυχή, τη φυσική άσκηση, να καλλιεργήσει το ενδιαφέρον για τα αθλήματα βουνού και τη φύση, αλλά κυρίως να συμβάλει στη γνωριμία ιστορικών τόπων και πλευρών της Ιστορίας που δεν είναι γραμμένες στα σχολικά βιβλία.

Η ευρύτερη περιοχή, όπου θα γίνει η πεζοπορία, αποτέλεσε πεδίο δράσης των ανταρτών του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ την περίοδο από το 1941 μέχρι το 1949. Την περίοδο 1941 - 1945 έδρασε στην περιοχή το 6ο Σύνταγμα του ΕΛΑΣ, με αποκορύφωμα τη μάχη της Στυμφαλίας στις 1-3/7/1944. 

Την περίοδο 1946 - 1949 έδρασε στην περιοχή το Αρχηγείο Αργολίδας - Κορινθίας του ΔΣΕ. Στις 11-12/4/1948 δίνεται η μεγάλη νικηφόρα μάχη της 3ης Μεραρχίας του ΔΣΕ στα Καλάβρυτα, με το 21ο τάγμα του αστικού στρατού, με έκβαση τη συντριβή του δεύτερου. 

Το Αρχηγείο της 3ης Μεραρχίας του ΔΣΕ ήταν στο χωριό Πλανητέρο. Στις 10/4/1949 δίνεται στην περιοχή μια από τις τελευταίες μάχες του ΔΣΕ Πελοποννήσου από τον λόχο Κατσικόπουλου.

Οι συμμετέχοντες πρέπει να φοράνε ελαφρύ αρβυλάκι ή αθλητικά παπούτσια, μακρύ ελαφρύ παντελόνι ή φόρμα, μακρυμάνικο πουκάμισο ή ελαφριά μπλούζα και καπέλο. Ακόμα, πρέπει να έχουν μαζί τους νερό (1,5 λίτρο), γυαλιά ηλίου, ένα δεύτερο φανελάκι, δεύτερο ζευγάρι κάλτσες και λίγα τρόφιμα (ξηρά τροφή, σταφίδες ή τοστ) σε ένα μικρό σακίδιο πλάτης.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ