ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τρίτη 12 Ιουνίου 2018

Αργολίδα: Γιορτάζουν τον Κλήδονα στο Πόρτο Χέλι

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 8:49:00 π.μ. | |
Αργολίδα: Γιορτάζουν τον Κλήδονας στο Πόρτο Χέλι
Στις 24 Ιουνίου στις 8:30μ.μ. στο Πορτοχέλι του Δημου Ερμιονίδας στην Αργολίδα αναβιώνει το πανάρχαιο έθιμο του Κλήδονα με πολύ κέφι και μεράκι και με τη νέα γενιά να έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στις εκδηλώσεις.


Ο «Κλήδονας» είναι μια λαϊκή μαντική διαδικασία, από τις πιο τελετουργικές όλων των παραδόσεων του τόπου μας, σύμφωνα με την οποία αποκαλύπτεται στις άγαμες κοπέλες η ταυτότητα του μελλοντικού τους συζύγου.

Την παραμονή του Αϊ-Γιαννιού, οι ανύπαντρες κοπέλες μαζεύονται σε ένα από τα σπίτια του χωριού, όπου ανατίθεται σε κάποια ή κάποιες από αυτές να φέρουν από το πηγάδι ή την πηγή το «αμίλητο νερό». Η ονομασία οφείλεται στο γεγονός ότι η κοπέλα και η συνοδεία της πρέπει να ολοκληρώσουν την αποστολή αυτή, τηρώντας απόλυτη σιωπή.

Ένα πανέμορφο σκηνικό στήνεται στο λιμάνι του Πορτοχελίου, όπου πλήθος κόσμου, παρακολουθεί φαντασμαγορικές εκδηλώσεις που ξεκινούν με την είσοδο των κοριτσιών πάνω στα άλογα και με τους μικρούς λαμπαδηδρόμους να ακολουθούν. 

Η εκδήλωση συνεχίζεται με την αναπαράσταση του εθίμου του Κλήδονα από τις νέες κοπέλες και στη συνέχεια παρουσιάζονται οι καθιερωμένοι παραδοσιακοί χοροί και το «πήδημα της φωτιάς».
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ