Σάββατο, 7 Ιουλίου 2018

Mare Nostrum: Νοσταλγικό ταξίδι στα λιμάνια της Μεσογείου στο 27ο Μουσικό Φεστιβάλ Ναυπλίου

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:52:00 π.μ. |
Mare Nostrum: Νοσταλγικό ταξίδι στα λιμάνια της Μεσογείου στο 27ο Μουσικό Φεστιβάλ Ναυπλίου
 Η Αμαξοστοιχία-Θέατρο το Τρένο στο Ρουφ και η Τατιάνα Λύγαρη παρουσίασαν μία σπουδαία μουσική παράσταση – περίπλου σε όλα τα λιμάνια της Μεσογείου με την εξαιρετική τραγουδίστρια Αθηνά Ρούτση και ταλαντούχους Έλληνες μουσικούς το βράδυ της Παρασκευής 6 Ιουλίου 2018 στην πλατεία Αγίου Γεωργίου στα πλαίσια του 27ου Φεστιβάλ Ναυπλίου.
Mare Nostrum είναι η Μεσόγειός μας, η θάλασσα που γέννησε αρχαίους πολιτισμούς, έζησε συγκρούσεις, πολέμους αλλά και λαμπρές μέρες πνευματικής και πολιτιστικής δόξας. Με τη στρατηγική της θέση και το ήπιο κλίμα της έγινε το εφαλτήριο για την ανάπτυξη της ναυσιπλοΐας προς όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης. Η θάλασσα με τα 23 διαφορετικά πρόσωπα, μιας και βρέχει τις ακτές 23 διαφορετικών χωρών. Εδώ και αιώνες, το ίδιο ζεστό κύμα, η ίδια θαλασσινή αύρα ενώνει αλλά και χωρίζει λαούς με διαφορετική γλώσσα, θρησκεία και πολιτισμό, αλλά με το ίδιο έντονο ταμπεραμέντο και την ίδια αγάπη για εξερευνήσεις και ταξίδια στο απέραντο γαλάζιο της.
 Αυτή η θάλασσα γέννησε μουσικές και μελωδίες ποτισμένες από την αλμύρα της, μπολιασμένες με την προσμονή του έρωτα και της αντάμωσης, ζωγραφισμένες με τα χρώματα της χαράς και του γλεντιού αλλά και του νόστου, της περιπλάνησης και του αβάσταχτου πόνου της μετανάστευσης και της ξενιτιάς.
Το καράβι σάλπαρε και έβαλε  ρότα για τα ιστορικά λιμάνια της Μεσογείου, την Αλεξάνδρεια και το Γιβραλτάρ, το Σουέζ και τη Μασσαλία, τη Νάπολη, τη Γένοβα, τον Βόσπορο, τη Χάιφα, τον Πειραιά και τόσα άλλα. Εκεί, φημισμένοι καπετάνιοι και γενναίοι ναυτικοί, φτωχοί μετανάστες και καπάτσοι έμποροι, παθιασμένοι καλλιτέχνες και τολμηροί περιηγητές, φοβεροί πειρατές και εξωτικές πόρνες τραγουδούν τους καημούς και τις χαρές τους, τα όνειρα και τα πάθη τους.
Η Αθηνά Ρούτση, με την εκφραστική φωνή της, ερμήνευσε γνωστά και άγνωστα τραγούδια της θάλασσας σε δεκαέξι γλώσσες και διαλέκτους (ελληνικά, γαλλικά, ιταλικά, ισπανικά, αραβικά, παλαιστινιακά, σεφαραδίτικα, εβραϊκά, αλβανικά, κυπριακά, κάτω Ιταλίας, τούρκικα, κ.α.) με τη συνοδεία των ταλαντούχων μουσικών.
Mare Nostrum: Νοσταλγικό ταξίδι στα λιμάνια της Μεσογείου στο 27ο Μουσικό Φεστιβάλ Ναυπλίου
Φωνή: Αθηνά Ρούτση
Πιάνο: Άλκηστις Ραυτοπούλου
Κρουστά: Λουκάς Μεταξάς
Κιθάρα: Απόστολος Θεοδοσίου
Φλάουτο, κλαρινέτο, μαντολίνο, ούτι: Φώτης Μυλωνάς
Μουσική επιμέλεια: Άλκηστις Ραυτοπούλου
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Τατιάνα Λύγαρη


Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΜΕΡΑΚΛΙΔΙΚΟ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ