ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2019

Ανδριανός στη βουλή: Μεγάλες και αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στα έργα του Αναβάλου

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 6:34:00 μ.μ. | |
Ανδριανός στη βουλή: Μεγάλες και αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στα έργα του Αναβάλου
 Συζητήθηκε σήμερα στη Βουλή η Επίκαιρη Ερώτηση με θέμα για τις μεγάλες και αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στα έργα του Αναβάλου προς Κουτσοπόδι, Μυκήνες, Μοναστηράκι, Φίχτια, και Ερμιονίδα που είχε υποβάλει ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ο κ. Ανδριανός στην πρωτολογία του ανέφερε τα εξής:

«Κύριε Υπουργέ, όπως γνωρίζετε πολύ καλά, τα προβλήματα στον αγροτικό τομέα είναι πολύ μεγάλα και έχουν σε μεγάλο βαθμό διαχρονικό χαρακτήρα όπως το κόστος παραγωγής.

Όμως όπως πολύ καλά γνωρίζετε, το 2018 ήταν μια πολύ κακή χρονιά και για τους ελαιοπαραγωγούς και για τους παραγωγούς πορτοκαλιών και μανταρινιών λόγω των καιρικών συνθηκών. Οι παραγωγοί αυτοί έχουν υποστεί τεράστιες ζημιές, όπως επίσης και οι κτηνοτρόφοι με τη χαμηλή τιμή του γάλακτος, καθώς ενώ η φέτα έχει τεράστια ζήτηση και στο εξωτερικό, εδώ βλέπουμε τις τιμές του γάλακτος να συμπιέζονται και να είναι πλέον ασύμφορες για τους κτηνοτρόφους.

Επομένως, πρέπει η πολιτική σας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων να κινηθεί σε δύο επίπεδα:

Το πρώτο επίπεδο είναι η άμεση στήριξη αυτών των παραγωγών – των ελαιοπαραγωγών που είδαν φέτος να μειώνεται η παραγωγή του λαδιού και λόγω του δάκου, τις χαμηλές τιμές, αλλά και τα πορτοκάλια που όπως γνωρίζετε ο ΕΛΓΑ δεν καλύπτει τις ζημιές – 70-80 χιλιάδες τόνοι απ’ ό,τι ενημερώθηκα είναι στα δέντρα και δεν μπορούν να κοπούν γιατί έχουν αποκτήσει κηλίδες λόγω των συνεχών βροχοπτώσεων - τα μανταρίνια, όπου οι κλημεντίνες καταστράφηκαν και οι παραγωγοί δεν έχουν αποζημιωθεί και δεν έχουν στηριχθεί. Πιστεύω ότι κάτι θα έχετε να πείτε και σ΄ αυτούς τους παραγωγούς.

Το δεύτερο επίπεδο είναι αυτό της ανάπτυξης: Το θέμα της Επίκαιρης Ερώτησής μου είναι το τεράστιο αναπτυξιακό έργο του Αναβάλου, ένα πραγματικά έργο πνοής. Το έχω θέσει από το 2009 που εκλέγομαι βουλευτής και θα καταθέσω και για τα πρακτικά να υπάρχουν όλες αυτές οι ερωτήσεις, οι παρεμβάσεις μου και οι απαντήσεις που έχω πάρει. Πρέπει επιτέλους αυτό το έργο να τελειώσει. Ένα κομμάτι του έχει τελειώσει. Ήταν ένα έργο το οποίο σχεδιάστηκε και δρομολογήθηκε από τη Νέα Δημοκρατία και εντάχθηκε στο Αλέξανδρος Μπαλτατζής τότε. Τελείωσαν τα έργα του κεντρικού αντλιοστασίου, έγιναν κάποια τμήματα αγωγών, προχωρά η επέκταση προς Επίδαυρο όπως γνωρίζετε, όμως η επέκταση προς Φίχτια, Κουτσοπόδι, Μυκήνες, Μοναστηράκι δεν έχει δημοπρατηθεί ακόμα - ένα έργο 7,8 εκατομμυρίων ευρώ - όπως και η Ερμιονίδα που είναι ένα σημαντικό έργο, όπως έχει αναγνωρίσει άλλωστε και ο νυν πρωθυπουργός από την Τρίπολη στην ομιλία του στο περιφερειακό συνέδριο που έγινε εκεί πριν λίγους μήνες. Επομένως αυτές οι καθυστερήσεις δεν μπορούν να συνεχιστούν άλλο. Άλλωστε μου είχατε απαντήσει ότι μέχρι 30/11/2018 έλεγε η προθεσμία υποβολής των προτάσεων στο Μέτρο 4.3.1. για το συγκεκριμένο έργο».

Ο κ. Αραχωβίτης στην πρωτολογία του ανέφερε τα εξής:

Κύριε συνάδελφε όντως το 2018 όπως όλοι ξέρουμε ήταν μία δύσκολη χρονιά για τον αγροτικό κόσμο. Όπου μπορεί αυτή η κυβέρνηση προσπαθεί με παρεμβάσεις να αναπληρώσει το χαμένο εισόδημα των αγροτών. Είναι γνωστό και στην περιοχή τη δική σας και σε άλλες περιοχές της Πελοποννήσου ότι ειδικά με την ποικιλία κλημεντίνη στα μανταρίνια υπάρχει σοβαρό πρόβλημα όσον αφορά την ποιότητα της κυρίως, άρα και την εμπορική τιμή, άρα και το εισόδημα του παραγωγού - και εκεί εξετάζουμε μία στήριξη. Οι προοπτικές όπως λέτε, και αυτό είναι το ελπιδοφόρο, είναι πολύ θετικές. Τόσο η φήμη, και η ζήτηση της ελληνικής ΠΟΠ φέτας όσο και του ελληνικού γιαουρτιού αν αποτιμηθούν σε τζίρο, σε χρήμα, είναι ένα τεράστιο νούμερο, που δείχνει πόσο καλά είναι εδραιωμένα αυτά τα προϊόντα στη συνείδηση των καταναλωτών για την ποιότητά τους, την γεύση τους, τη μοναδικότητά τους που δυστυχώς δεν μπορούμε να τα εκμεταλλευτούμε. Έχουμε δηλαδή τον χρυσό στα χέρια μας - και όχι μόνο η φέτα και το γιαούρτι, αλλά και το ελαιόλαδο τα αρωματικά μας μία σειρά από προϊόντα που η φήμη τους τρέχει μπροστά και εμείς δεν μπορούμε να ακολουθήσουμε την πορεία τους. Αυτό είναι κάτι που πρέπει με συγκεκριμένα βήματα και όχι αντιμετωπίζοντας πυροσβεστικά τα προβλήματα του Αγροτικού κόσμου να το λύσουμε και να τα εκμεταλλευτούμε, δηλαδή να παράξουμε πλούτο να αυξήσουμε την πίτα.

Τώρα όσον αφορά τη συγκεκριμένη ερώτηση σας σχετικά με το έργο της μεταφοράς του νερού του Αναβάλου προς Κουτσοπόδι, Μυκήνες, Μοναστηράκι, Φίχτια και Ερμιονίδα, να σας θυμίσω, άλλωστε από κει είστε το ξέρετε καλά, ότι πρόκειται για ένα μεγαλόπνοο έργο που ξεκίνησε τη δεκαετία του 1980 και εγώ ο ίδιος ως φοιτητής το 1993 επισκέφθηκα την περιοχή στο πλαίσιο φοιτητικής εκπαιδευτικής εκδρομής για να δούμε ακριβώς τι γίνεται στον Ανάβαλο. Από τότε έχει γίνει μία σειρά από έργα και επεκτάσεις και συνεχώς λόγω της επάρκειας του νερού που ευτυχώς υπάρχει στην περιοχή το δίκτυο επεκτείνεται. Εδώ να πούμε ότι το προτεινόμενο έργο έχει φτάσει μαζί με τα υποέργα του τα 7,896,000 ευρώ. Αυτό περιλαμβάνει τα κάτωθι υποέργα: τη μεταφορά και διανομή του δικτύου άρδευσης σε Κουτσοπόδι, Μυκήνες, Μοναστηράκι, Φίχτια Χώνικα, Αεροδρόμιο, Ελληνικό του Δήμου Μιδέας της Αργολίδας, το οποίο είναι ένα κόστος 4,073,000 ευρώ. Περιλαμβάνει προβλεπόμενες εργασίες για αρχαιολογία που προφανώς η περιοχή είναι πλούσια και θα υπάρχουν ευρήματα 450.000 ευρώ, απαλλοτριώσεις 750,000 ευρώ, για τη ΔΕΗ 500.000 ευρώ, και διάφορα άλλα που ανεβάζουν το κόστος στα 7,896,000 ευρώ. Εδώ να πούμε όμως και είναι προς τιμήν της υπηρεσίας ότι έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες που είναι χρονοβόρες γιατί εμπλέκονται πολλές υπηρεσίες για να τρέξει τη διαδικασία των απαλλοτριώσεων πολύ νωρίτερα από το προβλεπόμενο γιατί κατάφερε να κάνει δύο διαδικασίες παράλληλα και όχι διαδοχικά. Δεν άθροισε δηλαδή το χρόνο αλλά λειτούργησε παράλληλα. Αυτό όμως μας έχει φτάσει σε μία φάση που το έργο έχει ήδη επιταχυνθεί κατά πολύ».

Ο κ. Ανδριανός στη δευτερολογία του επεσήμανε τα εξής:

«Περιμένω βεβαίως και τη δευτερολογία γιατί το κομμάτι προς την Ερμιονίδα είναι ένα μεγάλο έργο και πολύ ουσιαστικό για την επιβίωση του αγροτικού κόσμου αλλά και με περιβαλλοντική διάσταση στην περιοχή. Όπως ξέρετε ο υδροφόρος ορίζοντας έχει πλέον τεράστια προβλήματα και η έλλειψη νερού όταν υπάρχει περίοδος λειψυδρίας είναι τεράστια, και αυτό επηρεάζει πάρα πολύ την παραγωγή, όπως έχουμε δει τα προηγούμενα χρόνια. Το έργο θα διευκολύνει την κατάσταση και θα χρησιμοποιηθεί για την άρδευση 22,000 στρεμμάτων, μία μεγάλη έκταση η οποία πραγματικά θα δώσει άλλη αναπτυξιακή διάσταση στην περιοχή της Ερμιονίδας που και αυτή πλήττεται από την λειψυδρία.

Περιμένω βεβαίως να μας πείτε πότε θα δημοπρατηθεί το τμήμα από το Κουτσοπόδι, φίχτια, Μυκήνες, Αεροδρόμιο, Μοναστηράκι. Γνωρίζετε και εσείς αφού και ως φοιτητής έχετε επισκεφθεί το έργο την αναγκαιότητα του, την οποία, όπως σας είπα και στην πρωτολογία μου, επισήμανε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Είναι δέσμευση, καθώς όταν μιλάει ο πρωθυπουργός μιας χώρας συγκεκριμένα για ένα έργο δεσμεύεται - δεσμεύει την κυβέρνηση, δεσμεύει τις υπηρεσίες, δεσμεύει όλους.

Περιμένω λοιπόν αυτή την ημερομηνία δημοπράτησης, περιμένω δηλαδή να ακούσω από σας συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα γιατί πλέον έχουν περάσει αρκετά χρόνια, γίνονται τμηματικά έργα, όμως αυτό το έργο δεν έχει ολοκληρωθεί για να δοθεί όπως πρέπει στους αγρότες και στην ανάπτυξη της περιοχής.

Πολύ σωστά είπατε για τις δυνατότητες που έχει το ελληνικό γάλα, όμως οι κτηνοτρόφοι αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα με το κόστος παραγωγής. Και θέλω να σας επισημάνω και πάλι το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στην Αργολίδα με την εξαίρεση από το νέο χάρτη μειονεκτικών περιοχών του Υπουργείου περιοχών της Αργολίδας που θα έπρεπε να είναι στον χάρτη. Αυτή η εξαίρεση είναι ταφόπλακα για αυτούς τους κτηνοτρόφους. Πρέπει να το δείτε κύριε Υπουργέ, είναι συγκεκριμένες κοινότητες, δημοτικά διαμερίσματα. Θα καταθέσω τον πίνακα ποιες ήταν ώριμες και ποιες δεν μπήκανε στον χάρτη των μειονεκτικών σε κάποια συζήτηση ή στο Υπουργείο, ή σε Ερώτηση μέσω του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου. Άλλωστε σας έχω ήδη κάνει μία σχετική ερώτηση. Πιστεύω ότι θα πάρουμε απαντήσεις και να δούμε να διορθώσουμε καταστάσεις που πιστεύω ότι είναι λάθος αποφάσεις γιατί εξαιρούν περιοχές οι οποίες όπως τα Δίδυμα, το Ηλιόκαστρο, Ερμιόνίδα, την Τραχειά - περιοχές οι οποίες είναι ορεινές. Δεν μπορώ να καταλάβω το σκεπτικό αυτών των ανθρώπων που αποφάσισαν να εξαιρέσουν από τις ορεινές περιοχές αυτές τις συγκεκριμένες περιοχές, όταν έχουν ανεπτυγμένη κτηνοτροφία και ΠΟΠ προϊόντα. Τελικά έχουμε αυτό το πρόβλημα της εξαίρεσης που θα πλήξει και τους κτηνοτρόφους και τους αγρότες της περιοχής.

Περιμένω ακόμα κύριε Υπουργέ να δράσετε μέσω των de minimis, μέσω των προγραμμάτων στήριξης και για τους παραγωγούς των μανταρινιών κλημεντίνης, και για τα πορτοκάλια όπου πρέπει να δείτε την αναθεώρηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ο οποίος όπως είπατε είναι από το 1987. Είστε ήδη 5 χρόνια κυβέρνηση, και όπως έχετε παραδεχτεί και εσείς και οι προκάτοχοί σας πρέπει να γίνει αναθεώρηση. Πρέπει επιτέλους, αφού η κλιματική αλλαγή έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα και έχει αλλάξει τα δεδομένα, να δούμε την αναθεώρηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ, γιατί πραγματικά απαξιώνεται ο οργανισμός από τη στιγμή που οι ίδιοι οι αγρότες πληρώνουν ασφάλιστρα και νιώθουν αυτή την απογοήτευση όταν έχουν ανάγκη και δεν αποζημιώνονται.

Ως προς τους παραγωγούς, είστε από τη Λακωνία, πιστεύω θα έχετε και ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για το λάδι, πρέπει να στηριχθούν και οι ελαιοπαραγωγοί για τη ζημιά που έπαθαν. Πρέπει να δείτε και πρέπει να δούμε όλοι το κόστος παραγωγής.

Και επειδή μιλάμε για τον Ανάβαλο, παράλληλα θα μπορούσαμε κάλλιστα να προχωρήσουμε σε συνεργασία με τους αρμόδιους Υπουργούς συναδέλφους σας θέματα όπως είναι η αξιοποίηση των φωτοβολταϊκών στην ενεργοβόρο διαδικασία άντλησης του νερού. Υπάρχουν τρεις αντλίες στο κεντρικό αντλιοστάσιο καινούργιες και δύο εφεδρικές παλιές οι οποίες είναι ενεργοβόρες. Θα μπορούσε να γίνει μία εγκατάσταση φωτοβολταϊκών με χρήματα από ευρωπαϊκά κονδύλια και στα αντλιοστάσια το κόστος στον παραγωγό που χρησιμοποιεί το νερό να μειωθεί αρκετά.

Και πρέπει να δείτε και ένα άλλο πρόβλημα σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών, το παράλογο ένας παραγωγός που χρησιμοποιείται το νερό του Αναβάλου αν μεσολαβούν από το κεντρικό αντλιοστάσιο δύο και τρία μικρότερα αντλιοστάσια να πληρώνει ΦΠΑ δύο και τρεις φορές για το ίδιο αγαθό, για δηλαδή την ίδια ποσότητα, επειδή μεσολαβούν τα ενδιάμεσα αντλιοστάσια, να πληρώνουν δύο και τρεις φορές ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα. Πρέπει να το δείτε με το Υπουργείο Οικονομικών και αυτό το θέμα».

Ο κ. Αραχωβίτης στην δευτερολογία του ανέφερε τα εξής:

«Να τελειώσουμε κύριε συνάδελφε την απάντηση στην ερώτησή σας σχετικά με το έργο, γιατί βάλατε και πολλά άλλα ζητήματα. Η αγροτική παραγωγή έχει πλήθος ζητημάτων. Η υπηρεσία για το συγκεκριμένο έργο όντως όπως σας είπα έχει επιταχύνει τις διαδικασίες τόσο της κήρυξης απαλλοτρίωσης, όσο και της συνέχισης της διαδικασίας της επίταξης των ακινήτων. Αυτή τη διαδικασία την τρέχει παράλληλα, βασιζόμενη μάλιστα σε έναν νόμο, στο άρθρο 49 παρ 2β του 4412/ 2016. Από κει και πέρα, με την πράξη 10654/412/2018 απόφασης της υπηρεσίας έγινε η πρώτη τροποποίηση της απόφασης συνέχισης της πράξης και συγκεκριμένα προχωρήσαμε σε αύξηση του προϋπολογισμού για το υποέργο «βελτιώσεις σε έργο μεταφοράς κλπ» και από 7,896,000 ευρώ που όπως είπαμε ήταν το αρχικώς προϋπολογισμένο ποσό και αιτούμενο, ανέβηκε στα 8,370,000. Έγινε επικαιροποίηση της Μελέτης λοιπόν και είχαμε αύξηση κατά σχεδόν 500.000 ευρώ του προϋπολογισμού. Όπως ξέρετε καλά, το Μέτρο 4.3.1 έχει κλείσει στις 30/11/2018 και προχωράει η διαδικασία αξιολόγησης.

Τώρα, για τις μειονεκτικές περιοχές που είπατε στην περιοχή, τα κριτήρια διευρύνθηκαν από τον κανονισμό 1307/2013. Ο κανονισμός λοιπόν του 2013 προβλέπει διαφορετικά κριτήρια από τον προηγούμενο κανονισμό με τις μέχρι πρότινος μειονεκτικές περιοχές που ήταν της δεκαετίας του 1980, από το 1987. Ο τότε κανονισμός είχε άλλα κριτήρια από αυτά που μπήκαν το 2013. Με τα νέα κριτήρια του 2013, κάποιες περιοχές που χαρακτηρίζονταν ως μειονεκτικές δεν μπορούν να πάρουν τον χαρακτηρισμό μειονεκτικές σήμερα. Αντίθετα κάποιες άλλες περιοχές που ενώ ήταν κανονικές το 1987, με τον νέο κανονισμό του 2013 εντάσσονται στις μειονεκτικές. Έχουμε μία τέτοια αλλαγή, βάσει των κριτηρίων που μπήκαν με τον κανονισμό. Ένα βασικό κριτήριο που εμείς διευρύναμε ήταν η συμμετοχή των βοσκοτόπων - είπαμε ότι αν οι βοσκότοποι είναι έστω και 25% στην κοινότητα, τότε εντάσσεται όλη η κοινότητα στις μειονεκτικές. Διευρύναμε τα κριτήρια ακριβώς για να βοηθήσουμε τους κτηνοτρόφους. Μιλώντας για τον ΕΛΓΑ που είπατε, ακριβώς στη λογική να υπάρχει ένας εξορθολογισμός και μία κοινωνική δικαιοσύνη ως προς το τι πληρώνει κάποιος στον οργανισμό και τη συχνότητα που αποζημιώνεται προχωρήσαμε σε μείωση στην εισφορά κάποιων καλλιεργειών όπως και η ελαιοκαλλιέργεια - αυτή η κυβέρνηση το έκανε.

Τέλος, για τη χρηματοδότηση των φωτοβολταϊκών που όντως σωστά λέτε είναι ένα μεγάλο κόστος μέσα στο κόστος παραγωγής - η άρδευση είναι ένα πολύ μεγάλο κόστος - δημιουργήσαμε τις ενεργειακές κοινότητες και χρηματοδοτικά εργαλεία για την ένταξη της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών μέσω ενεργειακών κοινοτήτων. Αυτό σε κάποιες περιοχές της χώρας έχει ήδη ξεκινήσει και αφού μου δίνεται η ευκαιρία από αυτό το βήμα καλώ όλα τα ΤΟΕΒ να προχωρήσουν στη δημιουργία στην εκμετάλλευση του θεσμικού πλαισίου για τις ενεργειακές κοινότητες, να συστήσουν ενεργειακές κοινότητες και να κάνουν αιτήσεις για χρηματοδότηση έτσι ώστε να μειωθεί το κόστος τον αγρότη. Γιατί κάθε αδράνεια πλέον δεν δικαιολογείται».
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ