ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πέμπτη 11 Απριλίου 2019

Νίκος Χαρτοφύλλης: Έργα χωρίς κορδέλα

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 7:00:00 μ.μ. |
Νίκος Χαρτοφύλλης: Έργα χωρίς κορδέλα
Υπάρχουν έργα, τα οποία μελετώνται και εκτελούνται γιατί είναι χρήσιμα και αναγκαία, αλλά δεν «φαίνονται» και άλλα που γίνονται μόνο και μόνο για να «φαίνονται». Τα πρώτα λέγονται έργα υποδομής και ουσίας, ενώ τα δεύτερα έργα βιτρίνας.

 Η ειδοποιός διαφορά μεταξύ τους είναι ότι τα πρώτα συνήθως δεν εντυπωσιάζουν και το κυριότερο δεν έχουν κορδέλα για κόψιμο. Έτσι μοιραία αγνοούνται και μπαίνουν χαμηλά στη λίστα προτεραιοτήτων.

Ένα έργο αυτής της κατηγορίας είναι ο προσεισμικός έλεγχος και η αντισεισμική θωράκιση των Δημοτικών κτιρίων και των σχολείων. Ένα έργο που η παρούσα Δημοτική Αρχή όχι μόνο δεν έχει προγραμματίσει εδώ και εννέα χρόνια, αλλά δεν έχει περάσει ούτε από τη σκέψη της, όπως άλλωστε μπορεί κάποιος να διαπιστώσει εύκολα, ξεφυλλίζοντας τα Τεχνικά Προγράμματα των τελευταίων ετών.

Πιθανόν να έχει υπάρξει κάποια αποσπασματική ενέργεια, όμως αφού πρώτα εμφανίστηκε το πρόβλημα, και συνήθως μετά από διαμαρτυρίες γονέων ή διδασκόντων.

Η χώρα μας όπως όλοι γνωρίζουμε είναι μια από τις πιο σεισμογενείς περιοχές του κόσμου. Ο αντισεισμικός κανονισμός που ισχύει σήμερα, δίνει τα εργαλεία όχι μόνο να σχεδιάζονται ασφαλή νέα κτίρια, αλλά και να ελέγχονται τα παλαιότερα με τρόπο τέτοιο, ώστε μετά από τις πιθανώς αναγκαίες παρεμβάσεις, να καθιστούνται εξίσου ασφαλή με τα νέα.

Ο συνδυασμός «Δυνατή Πόλη Ξανά» στον οποίο και συμμετέχω, έχει εντάξει στο πρόγραμμά του τον προσεισμικό έλεγχο όλων των Δημοτικών κτιρίων του Δήμου Αργους - Μυκηνών, συμπεριλαμβανομένων και των σχολείων, τα οποία θα ελεγχθούν σε διάστημα τριών ετών, δίνοντας προτεραιότητα στα παλαιότερα κτίρια, σε συνεργασία με τις Πολυτεχνικές Σχολές των Πανεπιστημίων της χώρας μας και μάλιστα με το μικρότερο κόστος, αφού οι έλεγχοι αυτοί θα ενταχθούν σε μεταπτυχιακά και ερευνητικά προγράμματα των εν λόγω Πολυτεχνικών Σχολών.

Γιατί εμείς γνωρίζουμε το πρόβλημα, μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε και προτείνουμε τη λύση του.

Νίκος Χαρτοφύλλης
Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός.
Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Αργους - Μυκηνών.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ