ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τετάρτη 22 Μαΐου 2019

Άρθρο της Μάρως Καλαϊτζή

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 6:39:00 μ.μ. |
Άρθρο της Μάρως Καλαϊτζή
 Με αφορμή άρθρο στη φυλλάδα της παράταξης Πανοβράκου-ΣΥΡΙΖΑ. Στην έκδοση της παράταξης Πανοβρακου, αναφέρεται σε άρθρο, η αφωνία 30 χρόνων και η διαφωνία της Λαϊκής Συσπείρωσης και του ΚΚΕ για το πανεπιστημιακό τμήμα στο Άργος.


Επειδή το θράσος σας περισσεύει, κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ και των παρακλαδιών του, όπως και πριν «30 χρόνια», έτσι και όλα τα επόμενα ως τα σήμερα, η ΚΝΕ, το ΚΚΕ, το μαθητικό, φοιτητικό και το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, μπήκε μπροστά για να φρενάρει, να καταργήσει στην πράξη μια σειρά κατευθύνσεις της ΕΕ, που θέλανε σχολείο ακόμα πιο σκληρό εξεταστικό κέντρο της παπαγαλίας και του άγχους, πανεπιστήμια με απόσπαση της γνώσης από το πτυχίο, γενίκευση των διδάκτρων σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά, μόρφωση με αβάσταχτο κόστος για την λαϊκή οικογένεια, δουλειά χωρίς δικαιώματα.

Αντίθετα ΣΥΡΙΖΑ(Συνασπισμός τότε), ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και υπόλοιπα κόμματα της ΕΕ και του κεφαλαίου, πρωτοστάτησαν διαδοχικά και από κοινού στην ψήφιση όλων των παραπάνω. Με πρώτη και καλύτερη την ψήφιση της Λευκής Βίβλου και της συνθήκης του Μάαστριχτ, που τα περιείχε.

Χαρακτηριστικό άλλωστε για το σημαίνει εφαρμογή των κατευθύνσεων της ΕΕ και πανεπιστημιακό τμήμα χωρίς υποδομές, με τους φοιτητές και τη λαϊκή οικογένεια να βάζει συνεχώς το χέρι στην τσέπη για το κάθε τι, είναι το παράδειγμα του τμήματος «θεατρικών σπουδών» στο Ναύπλιο, που ακόμα να λυθούν βασικά ζητήματα όπως κτηριακό, σίτιση, στέγαση, επαγγελματικά δικαιώματα και άλλα.

Δεν είναι τυχαίο ότι το νέο πανεπιστημιακό τμήμα στο Άργος, έρχεται μια περίοδο που βρίσκεται σε εξέλιξη η μεγαλύτερη ίσως μέχρι σήμερα, μεταρρύθμιση της Ανώτατης Εκπαίδευσης, στη χώρα μας, η οποία αλλάζει ριζικά όχι μόνο τον χάρτη, όπως λέγεται, της Ανώτατης Εκπαίδευσης, αλλά και την ίδια τη φυσιογνωμία και την αρχιτεκτονική του Πανεπιστημίου σύμφωνα με το πρότυπο του «Επιχειρηματικού Πανεπιστημίου».

Το Επιχειρηματικό Πανεπιστήμιο δεν είναι απλά σε σύνδεση με την αγορά αλλά αποτελεί βασικό «παίκτη» της. Δηλαδή, αποδέσμευση από την κρατική χρηματοδότηση, επιβολή διδάκτρων και κυρίως ανάπτυξη επιχειρηματικών πρωτοβουλιών από τα μέλη του, λειτουργία τμημάτων και προγραμμάτων σπουδών διαφόρων επιπέδων σύμφωνα με τις ανάγκες της αγοράς και τη διαθέσιμη χρηματοδότηση. 

Η προσήλωση στην καινοτομία, η οποία δεν ταυτίζεται, απαραίτητα, με τη σημαντική ερευνητική ανακάλυψη αλλά με τη μεταφορά των ερευνητικών αποτελεσμάτων στην αρένα της αγοράς η οποία και τελικά «αποφασίζει» για την τύχη τους και όχι για την εξυπηρέτηση των σύγχρονων αλλά και μελλοντικών αναγκών της κοινωνίας.

Η προώθηση, εμβάθυνση και εμπέδωση του Επιχειρηματικού Πανεπιστημίου δεν αποτελεί πολιτική επιλογή αποκλειστικά και μόνο του ΣΥΡΙΖΑ, που την υλοποιεί με αξιοζήλευτη αποφασιστικότητα τα τελευταία χρόνια. Αποτελεί πεδίο σύγκλισης όλων των αστικών πολιτικών δυνάμεων που διαγκωνίζονται για το ποιος θα αναλάβει τα ηνία της αστικής διακυβέρνησης της χώρας. Αυτός είναι και ο λόγος που ΝΔ, ΚΙΝΑΛ κ.ά. στην αντικυβερνητική τους κριτική δεν αγγίζουν αυτές τις πλευρές, αφού επί της ουσίας όχι μόνο συμφωνούν, αλλά τις έχουν επίσης προωθήσει, στις δικές τους κυβερνητικές βάρδιες. Κάτι τέτοιο δεν προξενεί εντύπωση, αφού με τους ίδιους στόχους κινείται και η στρατηγική της ΕΕ για την Ανώτατη Εκπαίδευση, από την οποία κανείς τους δεν παρεκκλίνει.

Είναι το λιγότερο προκλητικό, να εμφανίζεται η ΕΕ «σύμμαχος των φοιτητών και των δικαιωμάτων τους» όταν:

Η «πιο ανεπτυγμένη από όλες τις απόψεις» ΕΕ αποκλείει τους πιο φτωχούς από την ανώτατη εκπαίδευση, όπως στις χώρες - «πρότυπα» του καπιταλισμού που το αν θα καταφέρει να σπουδάσει ένας νέος είναι σε άμεση σχέση με την οικονομική κατάσταση του ίδιου και της οικογένειάς του.

Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η Ολλανδία, μια από τις ισχυρότερες καπιταλιστικές οικονομίες της Ευρώπης, όπου όχι μόνο οι σπουδές δεν είναι δωρεάν και τα συνολικά έξοδα των φοιτητών δεν καλύπτονται από το κράτος, αλλά επιπλέον από το 2015 η κυβέρνηση κατάργησε και τις υποτροφίες, με εξαίρεση ορισμένους πολύ φτωχούς φοιτητές. Έκτοτε στους φοιτητές απέμεινε το ...«δικαίωμα» του «φοιτητοδάνειου» έως και περίπου1.000 ευρώ το μήνα για να ανταπεξέλθουν στο κόστος των σπουδών τους, με αποτέλεσμα από νωρίς οι νέοι να βρίσκονται χρεωμένοι και αυτό να τους ακολουθεί και στη μετέπειτα ζωή τους.

Στη δε Σουηδία, που μαζί με τις υπόλοιπες σκανδιναβικές χώρες προβάλλεται ως η «βιτρίνα» του καπιταλισμού, που υποτίθεται ότι συνδυάζει την «ελεύθερη οικονομία» με το «κοινωνικό κράτος», το δικαίωμα στις σπουδές μάλλον από το «πορτοφόλι» του φοιτητή εξαρτάται, παρά εξασφαλίζεται από το κράτος.

Παρότι η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση χρηματοδοτείται σχεδόν αποκλειστικά από το κράτος και δεν υπάρχουν δίδακτρα για τους Σουηδούς και τους πολίτες της ΕΕ, ωστόσο το κόστος ζωής (είναι από τις ακριβότερες χώρες της Ευρώπης) των φοιτητών και το αναγκαίο εκπαιδευτικό υλικό που πρέπει να προμηθευτούν είναι ατομική υπόθεση. Έτσι, πολλοί φοιτητές καταφεύγουν ή σε δάνειο από τις τράπεζες, αν έχουν περάσει το 75%των μαθημάτων τους ή υπάρχουν και άλλες «επιλογές» στην «ελεύθερη οικονομία». Το αδιέξοδο των πιο φτωχών φοιτητών που δεν κατάφεραν να περάσουν τα περισσότερα μαθήματα εκμεταλλεύονται επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην πορνεία. Μια από αυτές τις «επιλογές» διαφημίζεται με γιγαντοαφίσες σε διάφορες σουηδικές πόλεις: «Γεια σας φοιτητές! Μηδέν δάνειο; Βγες ραντεβού με έναν Sugar Daddy», 

Δηλαδή, στους Σουηδούς φοιτητές κατοχυρώνεται το «δικαίωμα» να «βγαίνουν» με κάποιο ηλικιωμένο άτομο και να πληρώνονται για τις «υπηρεσίες» που θα του παράσχουν. Σε τέτοια σημεία σαπίλας έχει φτάσει ο καπιταλισμός στην... «καλύτερη εκδοχή του» και σεις αυτή την εκδοχή τη στηρίζετε.

Και επειδή εκθειάζετε την ανεπτυγμένη ΕΕ «από όλες τις απόψεις»- (δικά σας λόγια)…συνεχίζω.

Η «πιο ανεπτυγμένη από όλες τις απόψεις» ΕΕ,
Όλα αυτά τα χρόνια, για τα πετρέλαια και τα κέρδη των μονοπωλίων, σφάγιασε εκατομμύρια παιδιά σε Γιουγκοσλαβία, Αφγανιστάν, Ιράκ, Λιβύη, Συρία, Παλαιστίνη. Στο πάτο της Μεσογείου και του Αιγαίου, που έγιναν θάλασσες νεκρών, μπορεί να δει κανείς την «ανάπτυξη» και το «φιλειρηνικό» πρόσωπο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Η «πιο ανεπτυγμένη από όλες τις απόψεις» ΕΕ,
Στις 9 Μάη, μέρα αντιφασιστικής νίκης των λαών, υπέγραψε διακήρυξη - μαζί κι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - που υιοθετεί όλη την αντικομουνιστική προπαγάνδα μετά το Β’ ΠΠ, την προπαγάνδα των φασιστών. Η «ανεπτυγμένη» ΕΕ απαγορεύει σε μια σειρά χώρες κομμουνιστικά σύμβολα και κόμματα, γκρεμίζει αντιφασιστικά και κομμουνιστικά μνημεία και βάζει στη θέση τους μνημεία των SS.

Η ανεπτυγμένη ΕΕ των ευρωπλασιέδων έχει δίδακτρα και «sugar daddies», έχει φτώχεια, Mini Jobs, ανεργία, πολέμους, εκμετάλλευση και προσφυγιά.

Αυτή λοιπόν την «πιο ανεπτυγμένη από όλες τις απόψεις» ΕΕ σας την επιστρέφουμε, δεν την θέλουμε και το ΚΚΕ και το ψηφοδέλτιο που στηρίζει, τη «ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΊΡΩΣΗ» , δεν μπορούμε να ενωθούμε ούτε με το κεφάλαιο, ούτε με τα μαντρόσκυλα του, τους φασίστες της ΧΑ που χαριεντίζεστε στα Καστελόριζα και στις διακομματικές.

Καλούμε τους νέους και τις νέες, τους εργαζόμενους, τη γενιά του «Αρσένη» που έδωσε τη μάχη της στο σχολείο για να μην περάσουν τα νομοσχέδια που εξοντώνουν τους μαθητές, που έδωσε τη μάχη της στα πανεπιστήμια, για να μην καταργηθεί το άρθρο 16, που κατοχυρώνει το δωρεάν χαρακτήρα της ανώτατης εκπαίδευσης, για να μην εφαρμοστεί ο νόμος πλαίσιο. Που δίνει καθημερινά τη μάχη της επιβίωσης, που βλέπει τον ιδρώτα της να γεμίζει με κέρδη, τις τσέπες των εργοδοτών, να γυρίσουν την πλάτη στα κόμματα του κεφαλαίου και της ΕΕ. Σε όλους αυτούς που τότε «πάλευαν» ουσιαστικά για την εφαρμογή των νόμων, ενώ εμείς ήμασταν στους δρόμους. Σε όλους αυτούς που ποντάρουν στην απογοήτευση, στις χαμηλές απαιτήσεις, στη λογική του μικρότερου κακού.

Τους λέμε ξεκάθαρα, η νέοι άνθρωποι έχουν ιδανικά, δεν Ξεπουλιούνται, δεν Προσκυνούν. Λέμε όχι σε αυτούς που κουρελιάζουν τα όνειρα μας! Το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός, είναι ο νέος Κόσμος ο σοσιαλισμός-κομμουνισμός. (τι να κάνουμε;)
Δίνουμε δύναμη στην δύναμη μας! Ισχυροποιούμε τους λαϊκούς αγώνες! Ισχυροποιούμε το ΚΚΕ σε κάθε κάλπη και όχι μόνο.
Ισχυρό ΚΚΕ σημαίνει αντεπίθεση του λαού! Για την ανατροπή και την τελική νίκη!

Μ. Καλαϊτζή, μέλος της ΕΠ Πελοποννήσου κ μέλος της ΤΕ Αργολίδας του ΚΚΕ
Υποψήφια δημοτική σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στο δήμο Άργους- Μυκηνών
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ