Σάββατο, 8 Ιουνίου 2019

Η φωτογραφια της ημέρας: Το ψάρι Γλώσσα (βίντεο)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 11:05:00 π.μ. |
Η φωτογραφια της ημέρας: Το ψάρι Γλώσσα
Το γνωστό σε όλους μας ψάρι Γλώσσα εντόπισε ο φωτογραφικών φακός στο βυθό της παραλίας Καραθώνας στο Ναύπλιο το Σάββατο 8 Ιουνίου 2019. Η γλώσσα είναι επίπεδο ψάρι. Απαντάται σε αμμώδη σημεία του βυθού και συνήθως κολυμπά πολύ κοντά στο βυθό, με αποτέλεσμα να είναι σχετικά δύσκολο να το εντοπίσει κανείς.


Η γλώσσα είναι επίπεδο ψάρι. Απαντάται σε αμμώδη σημεία του βυθού και συνήθως κολυμπά πολύ κοντά στο βυθό, με αποτέλεσμα να είναι σχετικά δύσκολο να το εντοπίσει κανείς. Διακρίνεται κατά διαστάσεις σε μεγάλη και μικρή και κατά είδος σε Γλώσσα η κοινή ή Γλώσσα η γλώσσα (Solea vulgaris ή Solea solea) και Γλώσσα η ξανθή ή Γλώσσα η κίτρινη (Solea lutea) που αμφότερες ανήκουν στην οικογένεια "Γλωσσίδες" (Soleidae).
Το ψάρι αυτό γεννιέται με κατακόρυφο προσανατολισμό, όπως τα συνηθισμένα ψάρια. Σιγά - σιγά αρχίζει να γέρνει και να ακουμπάει στον βυθό. Η πλευρά που ακουμπάει κάτω γίνεται πλακέ και άσπρη. Το μάτι που είναι από κάτω, σιγά - σιγά μετακινείται και έρχεται δίπλα σε αυτό που είχε μείνει από πάνω.

Είναι ιδιαίτερα νόστιμο ψάρι και αρκετά εύκολο να φαγωθεί γιατί δε μένουν άλλα κόκαλα αν απομακρύνει κανείς το κεντρικό κόκκαλο. (Υπάρχει και σχετική σατιρική παροιμία : Η γλώσσα κόκκαλα δεν έχει, εκτός αν είναι ψάρι).

Η αλιεία της γλώσσας στις ελληνικές θάλασσες, από στατιστική άποψη, παρακολουθείται. Ενδεικτικά το 2001 αλιεύθηκαν 563 τόνοι, το 2002 752 τόνοι και το 2003 923 τόνοι.
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΜΕΡΑΚΛΙΔΙΚΟ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ